Wątróbka wołowa z boczkiem na szaszłykach

Do przepisu

To pyszne szybkie danie to świetna propozycja na przygotowanie go w ciepły wrześniowy weekend na wsi.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaGrill/grillNa grilluKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ1,4 kg wątroby wołowej400 g cienkich pasków boczku1 łyżka. l. mielona słodka papryka1 łyżka. l. proszek czosnkowy1,5 łyżeczki proszek imbirowy1 łyżeczka brązowy cukier2 łyżeczki średnia sól morska Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Usuń folię pokrywającą obie strony wątroby (można ją łatwo usunąć, podnosząc ją palcami i ostrożnie oddzielając ją od miąższu. Wątrobę pokroić na kwadratowe kawałki o boku około 4 cm. Podczas krojenia usunąć wszystkie kanały.

Krok 2

Wymieszaj sól i przyprawy, posyp wątrobę ze wszystkich stron.

Krok 3

Boczek pokroić na kawałki tak duże, aby całkowicie zakrywały kawałek wątroby.

Krok 4

Rozgrzej grill lub rozpal węgle w grillu lub garnku do grillowania – powinny dobrze się spalić i zmienić w biały popiół.

Krok 5

Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawiniętą w boczek wątróbkę tak, aby przekłuć także boczek (w przeciwnym razie podczas smażenia rozpadnie się). Grilluj na średnich węglach, aż boczek będzie złotobrązowy.

Krok 6

Przed podaniem odłóż kebaby na talerz pod folią na 5 minut. Podawaj natychmiast.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja