Wątróbka drobiowa w słoiku: Delikates dla smakoszy

Wątróbka drobiowa w słoiku

Wątróbka drobiowa w słoiku Do przepisu

Wątróbka drobiowa w słoiku to danie niezwykłe nie tylko pod względem składu, ale także sposobu przygotowania. Wszystko w nim jest dopracowane do perfekcji – od apetycznego wyglądu i delikatnego smaku po wygodę przechowywania gotowego produktu – co może być lepszego niż szklany słoiczek? Nasz przepis sugeruje napełnianie słoika naprzemiennymi warstwami wątróbki, cebuli i zielonych jabłek, ale wariacje są również całkiem dopuszczalne, np. zamiast jabłek można wziąć plasterki gęstej gruszki lub pigwy, zamiast cebuli można użyć szalotki i kochanków pikantnych i mocnych smaków można zwiększyć ilość przypraw – dodaj gałkę muszkatołową, kolendrę, oregano czy tymianek, jednym słowem masz ogromne pole do eksperymentów i możesz mieć pewność, że prawie wszystko się uda. Najważniejsze jest dokładne przetworzenie wątroby i nie zapomnij doprawić jej dobrym masłem!

Złożoność: łatwo Kalorie: 397,80 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 15 minut Używany: 34,59 g/23,01 g/12,68PiekarnikPieczenieKolacjaKolacjaPrzekąskaDanie główneWegetarianizmSKŁADNIKI NA 3 PORCJEWątróbka z kurczaka 500 grzielone jabłko 1 sztukaCebula 1 sztukaSuszony czosnek 1 łyżeczkaŚwieży tymianek 3 gałęzieSok cytrynowy 1 łyżeczkaMasło 40 grSól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Dokładnie przetrzyj wątróbkę drobiową. Usuń tłuszcz i żyłki, umieść je na durszlaku lub sicie i spłucz zimną wodą. Pozostaw wątrobę na durszlaku na 5 minut, aby spuścić cały płyn.

Krok 2

Wątróbkę przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem i delikatnie mieszamy szpatułką. Pozostawić wątrobę w przyprawach na 5 minut, aby nasyciła się aromatami.

Krok 3

Jabłko przekrój na pół i usuń nasiona. Połówki pokroić w cienkie plasterki. Plasterki jabłka skrop sokiem z cytryny. Cebulę również przekrój wzdłuż i pokrój w półpierścienie.

Krok 4

Na dnie szklanego słoika ułóż warstwę cebuli. Następnie dodaj warstwę wątroby i jabłek. Powtarzaj warstwy, aż skończą się składniki. Górną warstwą powinny być jabłka.

Krok 5

Do słoika dodaj masło. Przykryj słoik podwójną warstwą folii i mocno dociśnij do szyjki. Wykonaj kilka nakłuć w folii nożem, są one niezbędne do ujścia pary.

Krok 6

Umieścić kratkę na środkowej półce zimnego piekarnika. Umieść słoik na środku rusztu. Ustaw temperaturę piekarnika na 190 °C. Gotuj wątrobę przez 30 minut.

Krok 7

Wyłącz piekarnik i pozostaw słoik w nim na kolejne 20 minut. Ostrożnie usuń wątrobę. Podawać na gorąco jako danie główne lub na zimno jako przystawkę.

PRZYDATNE RADY

Wątróbkę drobiową przygotowaną w słoiku można zmielić w blenderze na gładką masę – otrzymasz wspaniały pasztet, który można posmarować tostem z bagietki lub kromkami chleba Borodino i podać jako zimną przystawkę.

PRZY OKAZJI

Korzystając z tej zasady, możesz ugotować nie tylko wątróbkę drobiową. Spróbuj dania z wątroby indyczej lub króliczej albo z wątroby wołowej lub cielęcej pokrojonej na małe kawałki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja