Warzywa w folii, pieczone w piekarniku w całości i w kawałkach, 12 zdrowych przepisów
Roman Ryżow 24 września 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Warzywa w folii są smaczne, proste, szybkie i niedrogie. I nie trzeba myć dużej ilości naczyń po ugotowaniu, bo zamiast naczyń mamy folię. Nie jest tajemnicą, że dania warzywne są zdrowe i muszą być obecne w diecie człowieka, dlatego wiele osób dodaje je do dodatków, na przykład gulaszy. Trochę nudno, nie sądzisz? Duszone warzywa z reguły tracą swój bogaty kolor i kształt, więc czasami w ogóle nie chcesz ich jeść. A pieczone w folii to już zupełnie inna sprawa! Przygotowana w ten sposób najzwyklejsza kukurydza czy ziemniaki stają się niezwykle smaczne i aromatyczne.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Sałatka z pieczonych warzyw z orzeszkami piniowymi
- Kukurydza pieczona w folii
- Warzywa z kiełbasą gotowane w folii tak twarde, że nie da się ich wyrwać za uszy
- Kumpir (ziemniaki po turecku w folii)
- Ziemniaki ze smalcem w folii, pieczone w piekarniku
- Pieczony kalafior z curry jabłkowym
- Pieczone bakłażany z pomidorami
- Sałatka z pieczonych warzyw
- Tian warzywny (cukinia zapiekana z ziemniakami, pomidorami i serem)
- Kapusta zapiekana ze śmietaną
- Sałatka z pieczonych warzyw z serem feta
- Pieczone warzywa z sosem czosnkowym
Dlaczego warzywa pieczone w folii są tak soczyste? To proste – duszą się we własnym sosie, nie tracąc ani kropli wilgoci. Folia tworzy nieprzepuszczalną powłokę, a para powstająca pod wpływem wysokiej temperatury tworzy wilgotne środowisko. Im bardziej soczyste warzywo, tym szybciej się ugotuje, ale jeśli będzie dużo płynu, proces duszenia zamieni się w gotowanie. Dlatego w niektórych przypadkach folia jest specjalnie przebijana w kilku miejscach, aby zapewnić ucieczkę pary. Swoją drogą na forach kulinarnych często pojawia się pytanie: którą stronę folii lepiej zastosować, matową czy błyszczącą? W rzeczywistości nie ma zauważalnej różnicy. Aluminium dobrze przewodzi ciepło, co oznacza, że folia będzie nagrzewać się równomiernie po obu stronach.
Aby warzywa w folii były szczególnie smaczne i aromatyczne, istnieje kilka lifehacków. Jednym z nich jest dressing na bazie oleju roślinnego i ziół. Łatwo go przygotować samodzielnie, wystarczy, że zmieszasz swój ulubiony aromatyczny olej z drobno posiekanym czosnkiem, ziołami i przyprawami, które lubisz najbardziej. A jeśli pieczesz warzywa w całości i chcesz, żeby zachowały swój kształt, solimy je na samym końcu.
Przedstawiamy Państwu wybór 12 doskonałych przepisów na warzywa pieczone w folii. Spróbuj przygotować sałatkę lub przystawkę, korzystając z naszych pomysłów, a wynik na pewno Ci się spodoba.
Kukurydza pieczona w folii
Kukurydza pieczona w folii z pewnością zadowoli każdego, kto jej spróbuje. Warzywo okazuje się bardzo delikatne, soczyste, a dzięki czosnkowi niezwykle aromatyczne. Ta kukurydza jest pyszna nawet bez sosu, można ją po prostu podnieść w dłonie i radośnie gryźć, jak w dzieciństwie. Spróbuj.
Kukurydza pieczona w folii
1 godzina 15 minut, 2 porcje
- kolby kukurydzy – 4 szt.
- masło – 50 g
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki lub kolendra – 1-2 gałązki
- sól – 1/3 łyżeczki.
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Masło włóż do małej miski i rozgnieć widelcem. Pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej do zmięknięcia. Przełóż ząbki czosnku przez praskę. Usuń liście z kolendry lub pietruszki i drobno je posiekaj.
- Do zmiękczonego masła dodać czosnek i zioła. Dodać sól i pieprz do smaku i dobrze wymieszać. Powstałą masę ułóż na folii spożywczej, uformuj kiełbaskę i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
- Folię pokroić na 4 duże kawałki, tak aby każdy mógł owinąć kolbę 3-4 warstwami kukurydzy, zostawiając na końcach około 5 cm wolnych końcówek. Na folię ułożyć kolbę i 2-3 plasterki schłodzonego masła ziołowego. Zawiń ciasno, a pozostałą część skręć na obu końcach w ogony.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Połóż owiniętą w folię kukurydzę na blasze do pieczenia i umieść ją na środkowej półce. Piec przez godzinę. Podawać na gorąco.
PRZYDATNE RADY
Sezon na kukurydzę jest krótki, ale zawsze można ją przechować na zimę. Można na przykład, ale najlepiej po prostu zamrozić. Jeśli kolby zajmują dużo miejsca w zamrażarce, zamrażaj tylko nasiona.
PRZY OKAZJI
Do pieczenia w folii lepiej jest użyć młodej kukurydzy: będzie smaczniejsza. Jeśli ziarna są za duże, kolby najpierw ugotuj w osolonej wodzie (około 10 minut).
Warzywa z kiełbasą gotowane w folii tak twarde, że nie da się ich wyrwać za uszy
Kiedy mówimy, że warzywa z kiełbasą są tak pyszne, że nie da się ich wyrwać za uszy, nie jest to przesadą. Nawet dzieci uwielbiają to danie! Każdy wie, że nie zawsze zdrowe jest smaczne, ale gdy dodamy do tego odrobinę krakowskiej kiełbasy, warzywa dosłownie się odmienią. Zdecydowanie warto spróbować.
Warzywa z kiełbasą gotowane w folii
1 godzina 20 minut, 2 porcje
- cukinia – 1 sztuka
- mała marchewka – 300 g
- Kiełbasa Krakowska – 300 g
- słodka papryka zielona – 1 szt.
- cebula czerwona – 1 szt
- masło czosnkowe – 30 g
- sól
- Przygotowane marchewki, jeśli są małe, zostaw w całości. Cukinię pokroić w kostkę, paprykę i cebulę pokroić na 4 części.
- Duży kawałek folii składamy na pół, układamy na nim marchewkę, cebulę i oliwę czosnkową. Złóż krawędzie, aby uzyskać małą blachę do pieczenia. Przykryj wierzch kolejnym arkuszem folii i zagnij krawędzie.
- Piec na metalowej kratce przez 30 minut. Następnie zdejmij wierzchnią warstwę folii, dodaj pokrojone ukośnie plasterki kiełbasy, cukinię i paprykę. Dodaj trochę soli.
- Ponownie przykryj wierzch folią i piecz przez kolejne 30 minut. Podawać danie na gorąco.
UWAGA DO GOSPODARKI
Kiełbasa do warzyw zapiekana w folii sprawdzi się nie tylko z Krakowa. Spróbuj z hiszpańskim chorizo lub włoskim pepperoni – te kiełbaski dodadzą daniu pikantnego kopa.
PRZY OKAZJI
Warzywa z kiełbasą, ugotowane w folii 5-7 minut przed gotowością, można otworzyć i posypać tartym serem. Lepiej jest używać serów twardych lub półtwardych.
Kumpir (ziemniaki po turecku w folii)
Nadziewane pieczone ziemniaki kumpir są lubiane nie tylko w Turcji, ale także za granicą. Przygotowanie tego dania wcale nie jest trudne, a wynik jest zawsze nie do pochwały. Delikatne kremowe nadzienie do pieczonych aromatycznych ziemniaków nie pozostawi nikogo obojętnym, sprawdzone przez czas.
Ziemniaki w folii po turecku
3 godziny, 5 porcji
- ziemniaki – 5 szt.
- pieczarki – 300 g
- pomidor – 1 szt.
- masło – 50 g
- parmezan – 50 g
- cebula – 1 sztuka
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- natka pietruszki, koperek lub bazylia – 1 pęczek
- czosnek – 1 ząbek
- suszona bazylia – 1 szczypta
- oregano – 1 szczypta
- rozmaryn – 1 szczypta
- tymianek -1 szczypta
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Duże ziemniaki myjemy możliwie najdokładniej za pomocą gąbki lub szczotki. Natrzyj solą.
- Każdą bulwę zawiń w folię, połóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C aż do ugotowania, około 1 godziny.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż będzie przezroczysta. Następnie dodać posiekane pieczarki, sól, pieprz, doprawić przyprawami i czosnkiem. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, 5-7 minut.
- Gotowe ziemniaki przekroić wzdłuż, nie do końca, lekko posolić i popieprzyć. Za pomocą widelca delikatnie rozgnieć miąższ na puree, uważając, aby nie uszkodzić ścianek. Dodaj kawałek masła i starty parmezan na średniej tarce.
- Do ziemniaków włóż nadzienie grzybowe, małe kawałki pomidora i drobno posiekane zioła. Podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
Pieczone ziemniaki można nadziewać nie tylko pomidorami i grzybami. Spróbuj zrobić nadzienie z innymi warzywami, np. bakłażanem, cukinią i ostrą papryką.
PRZY OKAZJI
Danie to można przygotować w stylu włoskim z dodatkiem pizzy. Do pulpy ziemniaczanej wmieszać parmezan i mozzarellę, doprawić suszoną bazylią i oregano, a do pomidorów dodać cienkie plasterki kiełbasy pepperoni.
Sałatka z pieczonych warzyw z orzeszkami piniowymi
Jak wiadomo, sałatki mogą być zimne lub ciepłe. Najbardziej poprawnym sposobem przygotowania warzyw na ciepłą sałatkę jest pieczenie ich w piekarniku lub na grillu. Tylko w tym przypadku wszystkie korzystne substancje pozostają w produkcie, a smak jest naprawdę ujawniony. Spróbuj zrobić sałatkę z pieczonych warzyw według naszego przepisu i przekonaj się sam.
Sałatka z pieczonych warzyw z orzeszkami piniowymi
40 min, 4 porcje
- dynia – 400 g
- Brukselka – 200 g
- słodka papryka (średnia) – 2 szt.
- pomidorki koktajlowe – 12 szt
- duża czerwona cebula – 1 szt.
- łodyga małego pora (biała część) – 1 szt.
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 4 łyżki. l.
Do tankowania:
- świeży sok pomarańczowy – 100 ml
- orzeszki piniowe – 1 łyżka. l.
- ocet balsamiczny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotowaną dynię pokroić w zgrabną kostkę tego samego rozmiaru. Usuń rdzeń z papryki, a miąższ pokrój w grube paski. Każdą główkę brukselki przekrój na pół.
- Białą część pora i czerwoną cebulę pokroić w półpierścienie o szerokości 1 cm. Wszystkie warzywa ułożyć na blasze do pieczenia, dodać pomidorki koktajlowe, skropić oliwą i solą. Przykryj arkuszem folii i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
- Aby przygotować sos, połącz sok pomarańczowy z octem, solą i pieprzem i lekko wymieszaj. Przygotowane warzywa przełożyć do salaterki, polać przygotowanym dressingiem, posypać orzeszkami pinii i podawać.
UWAGA DO GOSPODARKI
W tej sałatce mogą znajdować się dowolne orzechy lub może ich w ogóle nie być, jeśli uważasz, że jest zbyt kaloryczna. Jeśli jednak nadal planujesz posypać nimi sałatkę, możesz posiekać: migdały, orzechy laskowe, orzechy nerkowca, orzechy makadamia, orzechy włoskie lub pekan.
PRZY OKAZJI
Do sałatki z pieczonych warzyw można zastosować najprostszą opcję – mieszankę soku z cytryny z oliwą z oliwek, a dla pikanterii można dodać odrobinę musztardy z ziarnami.
Ziemniaki ze smalcem w folii, pieczone w piekarniku
Ziemniaki ze smalcem w folii, pieczone w piekarniku – proste i satysfakcjonujące danie, które może dać szansę nawet restauracyjnym arcydziełom. Wygląda niesamowicie apetycznie, a aromat sam zaprosi do stołu rodzinę i przyjaciół, bez dodatkowych przypomnień. W tym przypadku potrzebne będą składniki najprostsze, takie, które zawsze są pod ręką – ziemniaki, smalec, czosnek i przyprawy. Czas gotować.
Ziemniaki ze smalcem w folii, pieczone w piekarniku
1 godzina, 4 porcje
- ziemniaki o masie ok. 150 g – 6 szt.
- smalec – 100 g
- olej słonecznikowy – 2 łyżki. l.
- czosnek – 2 ząbki
- suszone oregano – 1 łyżeczka.
- mielona wędzona papryka – 1 łyżeczka.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki myjemy bardzo dokładnie. Użyj szczotki drucianej lub sztywnej gąbki. Na każdej bulwie wykonuj nacięcia poprzeczne co 6–7 mm, nie docinając 1 cm do końca.
- Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Do małej miski wlać olej słonecznikowy, dodać oregano, paprykę i łyżeczkę soli. Pieprz i delikatnie wymieszaj.
- Ziemniaki układamy na folii (rozmiar powinien umożliwiać całkowite owinięcie każdej bulwy). Nasmaruj pędzlem powstałym aromatycznym olejkiem.
- Smalec pokroić w bardzo cienkie plasterki i…