Warionucha
gastronomia 29 sierpnia 2011 Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 2 godziny 30 minutGotowanieDrinkSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘwódka – 2,5 lmąka – 0,75 szklankiobrany korzeń imbiru – 2,5 cmmielony cynamon, goździki, ziele angielskie – po 0,5 łyżeczki.suszone wiśnie – 100 golej roślinny – 1 łyżeczka.suszone jabłka – 100 gsuszone gruszki – 60 gsuszone śliwki – 60 gliść laurowy – 2 szt.miód – 600 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Wszystkie owoce dokładnie umyj, włóż do dużej, niemetalowej miski, zalej wódką i odstaw na 5-6 godzin.
Krok 2
Mąkę wymieszać z niewielką ilością wody i oleju roślinnego, zagnieść na sztywne ciasto o konsystencji zbliżonej do plasteliny.
Krok 3
Do dużego emaliowanego rondla wlej wódkę z namoczonymi owocami, dodaj miód, przyprawy i liść laurowy.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 100°C. Przykryj patelnię pokrywką i szczelnie sklej brzegi przygotowanym ciastem. Docisnąć niewielkim ciężarkiem i wstawić do piekarnika na 10–12 godzin.
Krok 5
Napój przecedzić przez sito wyłożone 2 warstwami wilgotnej gazy.
Krok 6
Rozlać do butelek i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Varenukha można podawać na zimno lub na gorąco.