W sam raz na święta noworoczne: kulebyaka, ciasta, tarta i inne ciasta z rybą

W sam raz na święta noworoczne: kulebyaka, ciasta, tarta i inne ciasta z rybą

W sam raz na święta noworoczne: kulebyaka, ciasta, tarta i inne ciasta z rybą

gastronomia 20 grudnia 2023 r5.00(5)Dodaj do ulubionychUdział

Paszteciki rybne klasyczny atrybut wakacyjny. Sugerujemy nie łamanie tradycji i przygotowanie pysznych wypieków z nadzieniem rybnym na Nowy Rok i święta: paszteciki, kulebyaku, paszteciki, modna tarta.

Paszteciki rybneTradycyjna kulebyakaPaszteciki rybneTradycyjna kulebyaka

Treść:

  • 2 zasady wałkowania soczystych ciast
  • Przepisy na paszteciki rybne
  • Ciasto z łososiem i koperkiem
  • Paszteciki z wędzonego suma
  • Otwarte ciasto z białą rybą i porem
  • Tradycyjna kulebyaka
  • Paszteciki rybne

2 zasady wałkowania soczystych ciast

Po pierwsze: rozwałkuj duży warstwę i za pomocą specjalnego wycięcia (lub szklanki o ostrych krawędziach) wytnij koła o pożądanej wielkości. Jest to wygodne, a koła okazują się identyczne i równe, ale skrawki ciasta należy wymieszać i ponownie rozwałkować a to pogarsza jakość testu. Po drugie: ciasto podzielić na równe części wagowe, a następnie uformować je, rozwałkować i rozwałkować osobno. Ta metoda trwa dłużej. Po prostu wybierz ten, który najbardziej Ci odpowiada.

1. Przed rozwałkowaniem ciasto zaokrąglij, zwiń w kulę i odstaw pod ręcznik na 10-15 minut Dzięki temu wałkowanie będzie łatwiejsze, a warstwa ciasta będzie bardziej jednolita. Podczas wałkowania nie należy używać dużej ilości mąki, wystarczy posypać nią powierzchnię roboczą i wałek, w przeciwnym razie ciasto może stać się zbyt gęste i twarde. Idealna grubość ciasta na ciasto po rozwałkowaniu około 4 mm.

Idealna grubość ciasta na placki po rozwałkowaniu wynosi około 4 mm
Idealna grubość ciasta na placki po rozwałkowaniu wynosi około 4 mm

Kubki na ciasto można wycinać za pomocą specjalnego wgłębienia lub szklanki o ostrych krawędziach
Kubki na ciasto można wycinać za pomocą specjalnego wgłębienia lub szklanki o ostrych krawędziach

2. Robiąc ciasta, nie nakładaj zbyt dużej ilości nadzienia. nie powinna dostawać się na brzegi ciasta (wtedy ciasto w tym miejscu będzie się gorzej sklejać i może rozpadać się w trakcie pieczenia). Trzymaj palce idealnie suche zapewni to jakość szczypania. Jeśli wałkujesz ciasto pojedynczo, krawędzie powinny być nieco grubsze niż środek. pozwoli to na wyciąganie ciasta podczas ściskania bez obawy o jego rozerwanie.

Robiąc ciasta, nie nakładaj zbyt dużej ilości nadzienia.
Robiąc ciasta, nie nakładaj zbyt dużej ilości nadzienia.

3. Istnieje wiele sposobów na uszczypnięcie ciast. Podczas szczypania ciast należy pozostawić środek otwarty. Aby tak się stało, najpierw delikatnie ściśnij brzegi ciasta w 3 miejscach i przesuń, ściskając ciasto trójkątem, prawie do środka, około 1,5 cm od środka. Podczas garowania i pieczenia otwór nieznacznie się powiększy.

Przy ściskaniu ciasta zostaw środek otwarty.
Przy ściskaniu ciasta zostaw środek otwarty.

Przepisy na paszteciki rybne

Ciasto z łososiem i koperkiem

Ciasto z łososiem z gotowego ciasta francuskiego jest tak proste i szybkie w przygotowaniu, że można je przygotować codziennie. Ale na świątecznym stole stanie się jego ozdobą.

Ciasto z łososiem i koperkiem
Ciasto z łososiem i koperkiem

10–12 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg ciasta francuskiego
  • 600 g filetu z łososia
  • 100 g koperku
  • 6 dużych jaj C0
  • 130 g masła
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 jajko i masło do wysmarowania

Co zrobić:

  1. Jajka ugotować na twardo, 9 minut. Studzimy, obieramy i siekamy dość drobno. Rybę pokroić w bardzo cienkie warstwy.
  2. Posiekaj koperek wraz z łodygami. Na patelni na małym ogniu rozpuścić masło, dodać koperek, obficie posolić i dusić 2-3 minuty. Studzimy 5 minut i mieszamy z posiekanymi jajkami.
  3. Rozgrzej piekarnik bez konwekcji do 200°C. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą część rozwałkowujemy i układamy w formie o średnicy 26 cm tak, aby brzegi lekko zwisały.
  4. Na spodzie ciasta ułóż warstwę łososia, dopraw solą i pieprzem, a na wierzch połóż warstwę koperku i jajek. Potem znowu ryba, potem koperek z jajkami i tak dalej, aż do wyczerpania się produktów.
  5. Przykrywamy nadzienie rozwałkowanym ciastem (pozostała jedna trzecia), łączymy brzegi, dociskamy, odcinamy nadmiar. Pozwól ciastu odpocząć przez 20 minut.
  6. Posmaruj ciasto jajkiem i włóż na środek piekarnika na 30 minut. Przed podaniem posmaruj olejem.

Paszteciki z wędzonego suma

Piękno tych pasztetów z suma polega na tym, że można je podawać w dowolny sposób: na ciepło, ciepło lub na zimno. Ich smak pozostanie niezmieniony. Dlatego wygodnie jest upiec je na święta: jeśli nie zjesz ich wszystkich na raz, możesz spróbować później.

Paszteciki z wędzonego suma
Paszteciki z wędzonego suma

około 25 sztuk, przygotowanie: 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 1 średnie jajko C1 + 1 żółtko
  • 50 g masła
  • 240 ml mleka
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1 łyżeczka sól
  • 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko i masło do wysmarowania

Do wypełnienia:

  • 500 g wędzonego filetu z suma
  • 2 duże cebule
  • 80 g masła
  • 1 łyżka. l. mielona papryka
  • świeżo zmielony biały pieprz

Co zrobić:

  1. Na ciasto wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Dodać jajko, żółtko, roztopione masło i ciepłe mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  2. Aby wypełnić suma, usuń kości, posiekaj skórę i miąższ nożem. Cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy na oleju na złoty kolor. Połącz suma, smażoną cebulę, paprykę i pieprz.
  3. Ciasto podzielić na kawałki o masie około 25 g. Każdy kawałek owinąć w kulkę i położyć na posypanej mąką powierzchni roboczej. Przykryj ręcznikiem lub folią i odstaw na 20–30 minut.
  4. Rozgrzej piekarnik bez konwekcji do 180°C. Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem do pieczenia. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na płaski placek. Na środek nakładamy nadzienie, łączymy brzegi i dokładnie dociskamy. Ułóż ciasta łączeniem do dołu na przygotowanych blachach do pieczenia, przykryj ręcznikiem lub folią i odstaw na 20–30 minut.
  5. Posmaruj placki jajkiem i włóż do piekarnika. Piec na złoty kolor, około 13 minut. Nasmaruj placki olejem, przykryj pergaminem, następnie przykryj ręcznikiem, odstaw na 10 minut. Podawaj paszteciki z suma na gorąco, na ciepło lub na zimno

Otwarte ciasto z białą rybą i porem

Otwarte ciasto z białą rybą i porem
Otwarte ciasto z białą rybą i porem

8 porcji, przygotowanie: 1 godzina

Czego potrzebujesz:

  • 500 g ciasta francuskiego bez drożdży
  • 500 g filetu z białej ryby morskiej (czarniak, plamiak, dorsz, okoń)
  • 3 duże pory (biała część + 10 cm jasnozielonego)
  • 3 duże jajka C0
  • 400 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% i więcej
  • 50 g startego parmezanu
  • 80 g masła
  • sól, mieszanka świeżo zmielonego pieprzu

Co zrobić:

  1. Łodygi pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie opłucz z piasku i pokrój w cienkie plasterki. Dusić pory na maśle i soli na średnim ogniu, aż będą miękkie, 5 minut.
  2. Rybę pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, dodać do pora, dodać jeszcze trochę soli i obficie pieprzu.
  3. Rozgrzej piekarnik bez konwekcji do 170°C. Rozwałkuj ciasto i włóż do formy o średnicy 26 cm, tak aby brzegi wystawały. Często nakłuwamy spód widelcem. Na cieście ułożyć równą warstwę rybę i por.
  4. Jajka ubić ze śmietaną, solą i pieprzem na gładką masę. Dodać parmezan i wymieszać.
  5. Wlać kremową mieszaninę na rybę. Wstawić do dolnej części piekarnika i piec około 40 minut. Studzimy na metalowej kratce przez co najmniej 20 minut. Przed podaniem, jeśli to konieczne, przytnij brzegi ciasta tak, aby przylegały do ​​nadzienia.

Tradycyjna kulebyaka

Tradycyjna kulebyaka
Tradycyjna kulebyaka

12–14 porcji, czas gotowania: 4 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 800 g mąki
  • 200 ml mleka
  • 150 ml wody mineralnej
  • 150 g masła
  • 4 żółtka dużych jaj C0
  • 14 g suchych lub 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki l. Sahara
  • 1 łyżeczka sól

Do wypełnienia:

  • 600 g filetu z białej ryby rzecznej (sandacz, szczupak)
  • 400 g filetu z jesiotra
  • 300 g filetu z czerwonej ryby
  • 200 g gotowego, ugotowanego ryżu
  • 1 duża cebula
  • 1 średni pęczek koperku
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Na ciasto wymieszać jedną trzecią mąki z drożdżami, cukrem i wodą mineralną, odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie dodać roztopione masło, podgrzane mleko, sól i pozostałą mąkę. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce jednym zagniataniem na 2 godziny.
  2. Filet z białej ryby pokroić na średnie kawałki. Cebulę i koperek posiekać i smażyć wszystko razem na oleju przez 5-7 minut. Dodać ryż i wszystko razem zmiksować. Paprykę lekko ostudzić i dodać ubite jajko.
  3. Filety z jesiotra i czerwonej ryby pokroić w cienkie plasterki i lekko posolić.
  4. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Rozwałkuj większość na długi owal w kształcie ryby. Ułóż warstwami połowę ryby nadziewając ryżem, plasterkami jesiotra i czerwonej ryby, ponownie napełniając ryżem, plasterkami jesiotra i czerwonej ryby.
  5. Rozwałkuj drugą połowę ciasta, przykryj ciasto i sklej brzegi. Pozostaw pod ręcznikiem na 30 minut. rozpadać się.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180°C bez konwekcji. W pokrywie ciasta zrobić małe dziurki, aby para mogła uchodzić na całej długości, posmarować ciasto roztrzepanym żółtkiem i piec przez 35–40 minut. Nasmaruj olejem, przykryj pergaminem i ręcznikiem, pozostaw na co najmniej 10 minut.

Paszteciki rybne

Paszteciki rybne
Paszteciki rybne

około 20 sztuk, przygotowanie: 2 godziny

Czego potrzebujesz:

  • 520 g mąki
  • 70 g masła lub 70 ml oleju roślinnego
  • 250 ml wody mineralnej
  • 7 g suchych lub 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka. l. Sahara
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 jajko lub mocna czarna herbata do natłuszczenia
  • bulion rybny do podania

Do wypełnienia:

  • 400 g filetu ze szczupaka lub suma
  • 300 g filetu z różowego łososia lub łososia sockeye
  • 50 g masła lub 50 ml oleju roślinnego
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

  1. Na ciasto wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i solą. Wodę mineralną lekko podgrzać, wymieszać z olejem, wlać do mąki. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, przykryć folią, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  2. Filet ze szczupaka/suma pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, dodać sól i pieprz, podsmażyć na patelni na oleju. Filet z czerwonej ryby pokroić w cienkie kawałki, dodać sól i pieprz i pozostawić surowy.
  3. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1 cm i za pomocą wgłębienia lub szklanki o średnicy 8–10 cm wycinać koła. Na każdym okręgu połóż szczupaka/suma, a na wierzchu kawałek łososia. Zlep ciasto w trójkąt, tak aby środek ciasta pozostał otwarty.
  4. Wyłóż 2 blachy do pieczenia pergaminem i ułóż ciasta. Przykryj i odstaw na 20 minut, a następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piec na środku piekarnika przez 10-12 minut. Osobno podawać bulion należy go wlać do ciast.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #placek rybny #kulebyaka #placek z rybą #placek z rybąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca21 grudnia 2021 r

Raz piekłam kulebyaku i to samo z rybą. Oczywiście musiałem majstrować, ale byłem zadowolony z wyniku.) Dziękuję za pyszne przepisy!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja