Ustaw stół noworoczny w 2 godziny: szybkie przepisy

Ustaw stół noworoczny w 2 godziny: szybkie przepisy

Ustaw stół noworoczny w 2 godziny: szybkie przepisy

Tatiana Sotnikowa 26 grudnia 2023 r5.00(2)Dodaj do ulubionychUdział

Nakrywanie stołu noworocznego w 2 godziny?! „To jest po prostu fantastyczne” – sceptycy będą się uśmiechać i… będą się mylić! Teraz udowodnimy Ci, że całkiem możliwe jest przygotowanie kilku pięknych i smacznych dań na świąteczny stół w zaledwie 120 minut – oczywiście jeśli wybierzesz dobre szybkie przepisy i odpowiednio zorganizujesz czas. I niech to będzie pierwszy cud, który jak wiemy po prostu musi się wydarzyć w tę magiczną noc!

Nakryj stół w 2 godziny: szybkie przepisy

Treść artykułu:

  • Jak prawidłowo stworzyć menu na ucztę sylwestrową
  • Jak dobierać produkty do „szybkiego” menu
  • Jak uzyskać odpowiedni moment
  • Szybkie przepisy na stół noworoczny: wybór redaktora
    • Deska z wędlinami i trzema sosami

    • Buraczki z kozim serem na szaszłykach

    • Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym dressingiem

    • Pieczarki faszerowane

    • Pieczony pstrąg z sałatką z ogórka

    • Poncz z pomarańczami, limonką, cytryną i przyprawami

    • Bajka z lodami, ciastkiem i malinami

Od razu kropkujmy wszystkie „i”: przygotowanie tradycyjnego zestawu składającego się z miski Oliviera, śledzia pod futrem, Mimozy, jajek faszerowanych, francuskiego mięsa, pieczonego kurczaka i ulubionego rodzinnego ciasta na pewno się nie sprawdzi. Kolejne pytanie: czy w zasadzie jest to konieczne? Nawet jeśli kusi Cię pomysł zjedzenia tego, co zostanie na świątecznym stole przez całe Święta Nowego Roku (przypominamy: sałatek z majonezem nie można przechowywać nawet w lodówce dłużej niż 24 godziny), lwia część jedzenie z pewnością trafi do kosza.

I trzeba przyznać, że po kilku kieliszkach wina i dwóch porcjach tych samych sałatek poczujesz ciężar w żołądku. Jedzenie wówczas na siłę, jak to często bywa, jest szkodliwe zarówno dla zdrowia, jak i nastroju. Cóż, w sylwestra nadal zwyczajowo nie tylko oddaje się obżarstwo, ale także dobrze się bawi!

Osobnym tematem są wysiłki i cierpienia gospodyni domowej, która od 30 grudnia biedaczka przewraca się w kuchni, a potem zupełnie wyczerpana siada przy stole, uśmiecha się szeroko i marzy o spuszczeniu głowy na poduszkę jak najszybciej jak to możliwe.

Dlatego proponujemy ponowne przemyślenie tradycyjnego spojrzenia na planowanie noworocznego menu, aby zbudować je bardziej logicznie i mądrze.

Jak prawidłowo stworzyć menu na ucztę sylwestrową

Tylko nie myśl, że chcemy Cię przekonać, abyś ograniczył się do „trzech skórek chleba”! Albo że wszystkie te argumenty są hipotetyczne, oderwane od rzeczywistości. Poniżej podajemy dość pokaźną wersję noworocznego menu, w którym znajdą się przystawki, zimne i gorące, sałatka (jedna i lekka), danie główne na ciepło (ryba) oraz pyszny napój. Mało tego, zaplanujemy też deser, który przygotujesz w kilka minut! Ale oczywiście zrobisz to tylko w pilnej potrzebie.

Oczywiście możesz stworzyć własną listę przepisów. Ale ogólna zasada jest taka: kilka lekkich dań, jedno bardziej treściwe (idealnie upieczone, bo nie wymaga szczególnej uwagi). Jeśli zdecydujesz się przetestować naszą opcję w praktyce, podczas sylwestra, to najpierw upewnij się, że przygotowanie potraw zajmie nie więcej niż 2 godziny, a potem, że wystarczy dla wszystkich i wszyscy będą bardzo zadowoleni.

Jak dobierać produkty do „szybkiego” menu

Aby naprawdę móc nakryć stół noworoczny w 2 godziny, ważne jest, aby natychmiast kupić „odpowiednie” produkty. Uważnie przestudiuj przepisy i zrób listę. Pamiętaj tylko o dostosowaniu go pod kątem przyspieszenia procesu gotowania! Jeśli danie zawiera gotowane warzywa korzeniowe, kup je od razu w tej formie. Kupuj sałatki liściaste gotowe do spożycia, abyś mógł otworzyć opakowanie i od razu przesypać zawartość do miski. Potrzebujesz filetów rybnych? Zamiast tracić czas na krojenie tuszy, kupujemy filety. Pokrojone mięsa, gotowe ciasteczka lub ciasteczka, krakersy, tarty ser, obrane krewetki – wszystko to można łatwo kupić w nowoczesnych sklepach. Jeśli chodzi o słodycze, w sylwestra możesz ich w ogóle nie potrzebować. Ale nadal możesz zaopatrzyć się w swoje ulubione cukierki, pianki czy świąteczne ciasteczka.

Jak uzyskać odpowiedni moment

Czy kupiłeś? Teraz usiądź i ponownie przejrzyj przepisy, aby zaplanować proces gotowania. Samo przygotowanie ich według listy, jedna po drugiej, to strata ogromnej ilości czasu.

Zatem gotowe do spożycia ziemniaki, marchew i buraki zostały już zakupione (przynajmniej ugotowałeś je dzień wcześniej). Jeśli mięso lub ryba zgodnie z przepisem wymaga czasu na marynowanie, zrób to od razu. W tym samym czasie możesz ugotować jajka (10 minut plus chłodzenie pod bieżącą wodą). Jeśli planowałeś sałatkę warstwową, taką jak Mimoza, zrób ją i włóż do lodówki. Przygotuj gorące przekąski (zwykle zajmuje to około pół godziny). Następnie upiecz na gorąco i przygotuj zimne przekąski, które nie wytrzymują długiego oczekiwania. Kwestię deserów można pozostawić otwartą. Lub przygotuj słodki napój alkoholowy i podawaj go jako przekąskę na zakończenie uczty.

Szybkie przepisy na stół noworoczny: wybór redaktora

A teraz, tak jak obiecaliśmy, przedstawiamy Wam przepisy na 7 świątecznych dań (szczęśliwa liczba!), których przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 2 godziny. Aby mieć pewność, że wszystko pójdzie zgodnie z planem, kup wszystkie niezbędne produkty z wyprzedzeniem, postępując zgodnie z otrzymanymi instrukcjami i ściśle przestrzegając poniższego harmonogramu.

1. Marynuj filet z pstrąga (1 godzina).

2. W tym czasie ugotuj jajka na sałatkę. Jednocześnie wymieszaj składniki sosów do krojenia mięsa. Ostudź jajka bieżącą wodą. Przygotujmy poncz.

3. Przygotuj sałatkę rosyjską (20 minut) i włóż do lodówki. Ugotuj pieczarki (20 minut). Włóż pstrąga do piekarnika (15–20 minut). W tym samym czasie przygotuj szaszłyki z burakami i połóż pokrojone mięso na talerzu.

4. W tym czasie nie uwzględniliśmy przygotowania deseru: jeśli masz gotowy biszkopt, drobiazg przygotuje się w 5–7 minut.

Deska z wędlinami i trzema sosami

W zasadzie na takiej desce można umieścić dowolny przysmak mięsny według własnego gustu: główną rolę w gastronomicznym wrażeniu przystawki odgrywają sosy, z których każdy jest przygotowywany w ciągu kilku minut. W takim towarzystwie nawet nie najbardziej elitarna szynka, gotowana wieprzowina czy szynka „zabrzmią” bardzo elegancko.

Deska z wędlinami i trzema sosami
Deska z wędlinami i trzema sosami

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

  • po 150–200 g różnych przysmaków mięsnych: salami, chorizo, szynka suszona, fouette, szynka, pasztet
  • 200 g oliwek Kalamata lub dobrych oliwek greckich
  • 200 g dużych kaparów
  • 3 odmiany persimmon typu kinglet
  • 1 duża bagietka francuska

Na sos morelowo-imbirowy:

  • 150 g dżemu morelowego
  • 150 g marynowanego imbiru
  • 1 łyżka. l. różowe ziarna pieprzu

Na sos borówkowy:

  • 150 g dżemu borówkowego
  • 100–150 g kwaśnej śmietany 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka sos rybny

Dla dijonnaise:

  • 150 g gęstego majonezu
  • 2 łyżki l. Musztarda Dijon
  • 3 łyżki. l. musztarda z ziarnami
  1. Na dijonnaise dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Na sos borówkowy również wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Aby przygotować sos morelowo-imbirowy, zmiksuj w blenderze dżem morelowy i imbir, aż pozostaną kawałki. Ziarna różowego pieprzu rozdrobnić w moździerzu i wymieszać z sosem.
  3. Weź dużą drewnianą deskę. Ułóż przysmaki w „grupach”. Pomiędzy nimi umieść miseczki z sosami.
  4. Do mięsa dodajemy oliwki, kapary i plasterki persymony. Osobno podawać bagietkę

Uwaga dla właściciela: sos rybny dodawany do sosu borówkowego dodaje jedynie oryginalnych nut do smaku, nie wpływając przy tym na aromat.

Przy okazji: Do podania takich wędlin można wykorzystać także dobre, gotowe sosy, które uwielbiacie i dobrze znacie.

Buraczki z kozim serem na szaszłykach

Ta niesamowicie pyszna przekąska z pewnością zachwyci Twoich gości. Ogólnie format podawania szaszłyków jest bardzo dobry: w tym przypadku przejadanie się jest prawie niemożliwe. Apetyczny wygląd, wygodna porcja, oryginalny smak… Naprawdę niezastąpiona przekąska na noworoczny stół!

Sałatka z buraków z kozim serem na patyku
Sałatka z buraków z kozim serem na patyku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 średnio ugotowane lub pieczone buraki
  • 60 g sera koziego
  • 20 g szpinaku baby
  • 2 garści orzechów włoskich
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżka. l. Miód
  • 2 łyżki l. Sahara
  • sól do smaku
  1. Orzechy grubo posiekać i smażyć na suchej patelni przez 2 minuty. Dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści, a następnie dodaj orzechy. Orzechy przekładamy na natłuszczony papier pergaminowy i studzimy.
  2. Na dressing w rondelku wymieszaj miód, sok pomarańczowy, olej i ocet balsamiczny, podgrzej i zredukuj o połowę. Ostudzić i dodać sól.
  3. Za pomocą noża pokroić buraki w małe kulki (lub pokroić w średnią kostkę). Ser podzielić na małe kawałki. Na patyczki do szaszłyków nabij kulkę buraków, kilka liści szpinaku i kawałek sera. Szaszłyki ułóż na talerzu, polej dressingiem i posyp karmelizowanymi orzechami.

Uwaga dla właściciela: Aby smak potrawy był bardziej intensywny, lepiej nie gotować buraków, ale je upiec. W tym celu warzywa korzeniowe zawiń pojedynczo w folię i włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 1 godzinę.

Przy okazji: Sałatki na paluszkach idealnie nadają się do bufetów. W ten sposób możesz podawać zarówno caprese, jak i Cezar»a nawet sałatka grecka.

Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym dressingiem

Za granicą „sałatka rosyjska” nazywana jest czymś podobnym do naszej ulubionej sałatki Olivier. Lekko przerobiliśmy znany przepis, zastępując mięso rybą wędzoną na gorąco. Okazało się po prostu niesamowite! Swoją drogą, sałatkę tę można podawać tradycyjnie, w salaterce, ale skuteczniej będzie podać ją „widzom” w formie quenelli na pieczywie, tostach, czy nawet grubych gofrach belgijskich.

Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym dressingiem
Sałatka rosyjska z wędzonym łososiem i pikantnym dressingiem

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • 300 g łososia wędzonego na gorąco
  • 75 g czerwonego kawioru
  • 250 g gotowanych ziemniaków
  • 120 g gotowanej marchewki
  • 90 g mrożonego zielonego groszku
  • 3 jajka na twardo
  • 6 jaj przepiórczych
  • koperek do dekoracji
  • sól

Do tankowania:

  • 50 g kwaśnej śmietany 20% tłuszczu
  • 50 g twarogu
  • 100 g domowego majonezu
  • 35 g słodkiego sosu chilli
  • 15 g sosu sojowego
  1. Jajka przepiórcze ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie (2 minuty). Napełnij zimną wodą. Muszą być ugotowane na miękko.
  2. Blanszuj zielony groszek we wrzącej wodzie przez minutę. Spłucz lodowatą wodą. Ziemniaki, marchewkę i jaja kurze pokroić w kostkę o boku 5 mm.
  3. Do dressingu wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj trochę soli. Dodać do przygotowanych produktów, wymieszać.
  4. Łososia pokroić na kawałki. Pokrój większość ryby, pozostawiając kilka dużych kawałków do podania. Wymieszaj posiekaną rybę z mieszanką warzywną. Łyżką uformuj 3 quenelle na porcję. Ułóż je na talerzach obok przekrojonych na pół jaj przepiórczych. Udekoruj rybą, drobno posiekanym koperkiem i czerwonym kawiorem.

Uwaga dla właściciela: Zamiast łososia wędzonego na gorąco możesz wziąć makrelę wędzoną na gorąco: smak sałatki zmieni się radykalnie, ale będzie równie wspaniały.

Przy okazji: Sos sałatkowy można uczynić lżejszym, łącząc równe części majonezu i kwaśnej śmietany…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja