Frittata z warzywami, szynką i serem na patelni
Do przepisu
Frittata z warzywami, szynką i serem na patelni – omlet z dużą ilością składników, tradycyjny dla kuchni włoskiej. Włosi nie szczędzą żadnych składników i do pożywnej jajecznicy dodają kiełbasę, mięso, ser, pomidory i zioła. Należy jednak pamiętać, że to danie jajeczne nie toleruje nadmiaru wody. Dlatego te same pomidory należy pozbyć się płynu, to znaczy pozwolić im spłynąć po pokrojeniu warzywa. Przepis na frittatę jest bardzo prosty. Jajka ubić ze śmietaną i przyprawami, osobno podsmażyć warzywa, dodać średniej wielkości szynkę, ser i kapary i zalać wszystko masą jajeczną. W ciągu zaledwie kilku minut omlet stwardnieje. Następnie można go przygotować w nagrzanym piekarniku. Pieczenie zajmie Ci kolejne 3-4 minuty.
Złożoność: łatwo Kalorie: 337,67 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 21,33 g/25,07 g/4,73PiekarnikPrażenieKuchnia włoskaKolacjaPopołudniowa przekąskaKolacjaPrzekąskaMenu dla dzieciImpreza, bufetŚwięto dzieciPiknikSKŁADNIKI NA 6 PORCJIJajko kurze 12 szt.Krem 20% 3 łyżkiOliwa z oliwek 2 łyżeczkiWarzywa (papryka słodka, różyczki brokułów, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szparagi – osobno lub w dowolnej kombinacji do smaku) 300 grSzynka 120 grSer 100 grZioła pikantne (pietruszka, koper, bazylia, mięta, rukola – osobno lub w dowolnej kombinacji do smaku) 8 oddziałówKapary 2 łyżkiSok cytrynowy 2 łyżeczkiSól do smakuMielony czarny pieprz do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Umieść ruszt w górnej części piekarnika, włącz grill („górny grill”), aby się rozgrzał.
Krok 2
Rozmrozić zamrożone warzywa i w razie potrzeby posiekać. Odcedź kukurydzę i groszek z puszki (jeśli używasz). Drobno posiekaj warzywa.
Frittata Z Warzywami I Szynką
Krok 3
Szynkę pokroić w kostkę o boku 1 cm, ser w kostkę o boku 5 mm. Jajka lekko roztrzepać, ½ łyżeczki śmietanki. sól i ¼ łyżeczki. pieprz
Frittata z warzywami i szynką
Krok 4
Na dużej (24-26 cm średnicy) patelni z powłoką nieprzywierającą, nadającą się do pieczenia w piekarniku, rozgrzej oliwę z oliwek na umiarkowanym ogniu. Smaż warzywa, często mieszając, przez 3-4 minuty. Dodać szynkę i smażyć kolejne 2-3 minuty. Doprawić sokiem z cytryny.
Frittata Z Warzywami I Szynką
Krok 5
Do masy jajecznej wmieszaj ser, zioła i kapary. Wlać na patelnię i gotować, używając szpatułki, aby podnieść mieszaninę z dna patelni, około 2 minut. Gdy masa jajeczna zacznie gęstnieć, ale nadal jest bardzo wilgotna, potrząśnij patelnią i pozostaw ją na 30 sekund, aby mieszanina opadła na dno.
Frittata z warzywami i szynką
Krok 6
Umieść patelnię w piekarniku pod grillem na 3 do 4 minut lub do czasu, aż frittata będzie napęczniała i złocistobrązowa, ale wciąż trochę rzadka.
Krok 7
Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 5-7 minut, aby ciepło resztkowe dokończyło pieczenie frittaty. Za pomocą szpatułki obrysuj obwód frittaty i przełóż ją na talerz lub deskę do krojenia. Pokroić na segmenty i podawać.
Frittata z warzywami i szynką
PRZYDATNE RADY
We Włoszech każdy region ma swoje własne, autentyczne przepisy na frittatę. Na przykład w wersji neapolitańskiej dodaje się do niej makaron. Popularną popularnością cieszy się także jajecznica z ziemniakami i porem. Jedynym składnikiem poza jajkami, który pozostaje taki sam, jest ser. Najczęściej frittatę przygotowuje się z parmezanem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zwykle jajecznicę podaje się, jak to się mówi, gorącą. Ciepła lub całkowicie wystudzona frittata jest tak samo pyszna, jak świeżo wyjęta z patelni.