Uniwersalne marynaty do mięs i drobiu

Uniwersalne marynaty do mięsa i drobiu

gastronomia 13 września 2013 r Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 30 minutMarynowaniePustySKŁADNIKI NA 1 PORCJĘNa marynatę wasabi:3 cm świeży korzeń imbiru 1–3 łyżki. l. wasabi 4 łyżki. l. ciemny brązowy cukier 4 łyżki. l. sos sojowy 2 łyżeczki. ciemny olej sezamowy 70 ml oleju roślinnegoNa marynatę piwną:400 ml jasnego niefiltrowanego piwa 2 łyżki. l. miód 2 łyżki. l. dżem morelowy 2 ząbki czosnku 1 łyżka. l. musztarda w proszku i mielona papryka 2 cm świeżej soli z korzenia imbiru, mielone ziele angielskieNa marynatę czosnkową:1 główka czosnku 1 małe zielone chili 50 g pietruszki sok z 2 limonek szczypta cukru 100 ml oliwy z oliwek sól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować marynatę wasabi, w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej roślinny, dodaj cukier i podgrzewaj na małym ogniu, mieszając, przez 5 minut.

Krok 2

Zetrzyj imbir. Zdjąć masło i cukier z ognia, dodać wasabi do smaku, sos sojowy, starty imbir i olej sezamowy, wymieszać. Spoko, 10 minut. Mięso lub drób zalać marynatą i marynować przez 2-4 godziny.

Krok 3

Na marynatę czosnkową posiekać natkę pietruszki wraz z łodygami, czosnkiem i chili (nasiona pozostawić lub usunąć, według uznania).

Krok 4

Usuń skórkę z 1 limonki i wyciśnij sok z 2 limonek. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, dodając sól i pieprz do smaku. Zmiel na gładką pastę. Tą pastą posmaruj mięso lub drób i marynuj przez 2-3 godziny.

Krok 5

Na marynatę piwną obierz czosnek i imbir i zetrzyj je. Miód i konfiturę podgrzać do uzyskania bardziej płynnej konsystencji, wymieszać z czosnkiem, imbirem (w proszku lub startym), papryką, solą i zielem angielskim do smaku.

Krok 6

Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić. Wlać bardzo zimne piwo cienkim strumieniem, mieszając, aż masa będzie gładka (nie mieszać zbyt energicznie, aby w mieszaninie pozostał gaz). Mięso lub drób włożyć do marynaty na 4–8 godzin.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja