Ulubione dania noworoczne w nowym futrze

Ulubione dania noworoczne w nowym futrze

Ulubione dania noworoczne w nowym futrze

gastronomia 13 stycznia 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Proponujemy uczcić Stary Nowy Rok ulubionymi hitami radzieckiej klasyki noworocznej. Ale przygotuj i podawaj je w nietypowy sposób, opierając się na przepisach sprawdzonych przez czas i więcej niż jedno pokolenie zjadaczy.

Verrines „Śledź pod futrem”

Zawartość materiału:

  • Ryba w galarecie
  • Mimoza
  • Olivier
  • Śledź pod futrem

Nowy Rok to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt, które w naszym kraju obchodzone jest z rozmachem, rozciągając się na dwa tygodnie. I nic dziwnego, że wiele osób bardzo poważnie i uważnie podchodzi do gotowania na Stary Nowy Rok.

Ryba w galarecie

Ryba w galarecie jest nieodzownym atrybutem noworocznego stołu w wielu rosyjskich rodzinach. Musisz gotować powoli, lepiej zacząć na kilka dni przed świętami. Wtedy danie będzie naprawdę piękne i świąteczne.

W legendarnym filmie „Ironia losu, czyli ciesz się kąpielą!” To właśnie ryba w galarecie została nagrodzona wyjątkowym porównaniem ze strychniną. I jest na to wytłumaczenie – jest łatwe w przygotowaniu, ale też łatwo zepsuć jednym nieostrożnym ruchem.

Klasyczny przepis na rybę w galarecie

Sandacz w galarecie
Sandacz w galarecie

Do przygotowania 8 porcji dania świątecznego potrzebne będą:

  • sandacz o wadze 1 kg
  • 1,5 l wody + 200 ml wody
  • 2 małe cebule
  • 2 małe marchewki
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 30 g żelatyny w proszku
  • sól i świeżo zmielony biały pieprz

Do dekoracji:

  • 2 średnie cytryny
  • pół czerwonej papryki
  • 2 małe pikle
  • 5 gotowanych jaj przepiórczych
  • 30 g czerwonego kawioru
  • 1 gałązka natki pietruszki, opcjonalnie
  1. Rybę oczyść z łusek, odetnij brzuch i wypatrosz. Usuń skrzela i płetwę grzbietową, odetnij głowę. Usuń kręgosłup i kości żeber. Usuń pozostałe nasiona pęsetą.
  2. Umieść płetwy, kości i głowę w rondlu i zalej wodą. Obierz cebulę i marchewkę i dodaj na patelnię. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 1 godzinę.
  3. Dla lansów W tym czasie zalać żelatynę zimną wodą i pozostawić aż bulion się zagotuje.
  4. Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito i 4 warstwy gazy. Dodaj spęcznioną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i ponownie odcedź. Masz Lanspik’a. Dodaj 1 łyżeczkę do lanspik. sól i zamieszaj. Ochłodzić lanspik do temperatury pokojowej.
  5. Wyłóż naczynie lub duży talerz folią spożywczą. Połóż na nim filet, skórą do dołu. Doprawić solą i pieprzem, przykryć folią na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez 1 godzinę. Ostudzić rybę i wstawić do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
  6. Wlać lanspik do galaretek warstwą 5 mm. Włożyć do lodówki aż do całkowitego stężenia. Filet z ryby pokroić na schludne małe kawałki. Rybę ułożyć na zamarzniętej warstwie galaretki.
  7. Unieruchom rybę w tej pozycji, podlewając trzema chochelami lanspike. Włóż go do lodówki.
  8. Do dekoracji Galaretowane cytryny pokroić w cienkie półpierścienie. Wytnij serca ze słodkiej papryki za pomocą foremki do ciastek lub pokrój w romby. Użyj plasterków kiszonego ogórka jako zamiennika przekrojonych na pół jajek na twardo. WAŻNY! Najpierw zanurz każdy element dekoracji w lanspiku, a następnie połóż go na talerzu.
  9. Pozostałą część lanszpiku wlać do galaretki i wstawić naczynie do lodówki.
  10. Do miski wlej szklankę Lanspeaka i włóż do lodówki. Galaretkę pokroić w drobną kostkę do dekoracji. Na jajka połóż kawior i udekoruj kopczykami galaretki. Jeśli chcesz, udekoruj galaretkę sandacza liśćmi pietruszki.

Oto kolejny przepis na klasycznego sandacza lub okonia w galarecie, bez użycia żelatyny.

Ryba w galarecie po galicyjsku od Ekateriny Chavrina, przepis znajdziesz tutaj.
Ryba w galarecie po galicyjsku od Ekateriny Chavrina, przepis znajdziesz tutaj.

Galaretę przyrządzoną według tych przepisów można podawać porcjami: w kieliszkach do martini lub w małych słoiczkach zamykanych na „klips”.

Lub po prostu polej lanspik kawałkiem ryby, na przykład łososiem lub jesiotrem. Wygląda całkiem imponująco.

Galareta z łososia w oryginalnej odsłonie
Galareta z łososia w oryginalnej odsłonie

Sałatka Mimoza

Sałatka ta jest dzieckiem totalnego niedoboru i zjawiska zwanego „porządkiem jedzenia”. Niemniej jednak smak Mimozy ma wyraźnie swoje walory estetyczne – w przeciwnym razie nie zostałaby ona przygotowana do tej pory w prawie każdej rosyjskiej rodzinie.

Klasyczna sałatka Mimoza z różowym łososiem

Mimoza z różowym łososiem
Mimoza z różowym łososiem

Do przygotowania 8 porcji sałatki potrzebujesz:

  • 6 jajek (najlepiej z najjaśniejszymi żółtkami), ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 2-3 gałązki natki pietruszki lub koperku
  • 150 g sera, najlepiej rosyjskiego, gouda lub tylsitter
  • 1 puszka różowego łososia, s/s, 240-250 g
  • 100 g schłodzonego masła
  • 200-250 g majonezu, najlepszy domowy
  • sól
  1. Jaja dzielimy na białka i żółtka. Białka posiekaj bardzo drobno. Żółtka rozgnieć widelcem. Będziesz ich potrzebować do dekoracji sałatki rybnej. Przykryj talerze białkami i żółtkami
  2. Cebulę posiekaj bardzo drobno nożem lub zetrzyj na grubej tarce. Jeśli cebula jest bardzo „zła”, posyp ją 3-4 szczyptami soli, zamieszaj i zalej gorącą wodą. Po 15-20 minutach przełożyć na sito i osuszyć
  3. Z warzyw odetnij twarde końce łodyg, resztę odpowiednio posiekaj. Ser do sałatki Mimoza zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, przykryć
  4. Wyjmij rybę do sałatki Mimoza ze słoika, usuń ości. Rybę przełóż na osobny talerz i rozgnieć widelcem. Zanim zaczniesz układać warstwy, wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego włóż rybę i inne produkty do lodówki na 30 minut
  5. W szerokim, ale niezbyt głębokim naczyniu ułóż warstwy sałatki Mimoza. Najpierw rozprowadź posiekane białka i dodaj sól. Następnie dodaj warstwę startego sera. Trzecia warstwa to puree rybne. Nasmaruj rybę majonezem
  6. Na majonezie ułóż warstwę posiekanej cebuli. Następna warstwa to połowa puree z żółtek, dodaj sól. Nasmaruj majonezem i posyp posiekanymi ziołami. Następnie nakładamy warstwę drobno startego, schłodzonego (a nawet lekko zmrożonego) masła
  7. Na zakończenie sałatki Mimozy przetrzyj łyżką pozostałe żółtka przez sito.

Naszą sugestią jest użycie szybko gotowanego filetu z łososia zamiast konserw rybnych; Okaże się niewiele droższe, ale o wiele smaczniejsze. Samą sałatkę podawaj porcjami, zbierając ją np. w kulinarne krążki lub piękne kieliszki do whisky.

Sałatka z mimozy podawana w porcjach, przepis znajdziesz tutaj
Sałatka z mimozy podawana w porcjach, przepis znajdziesz tutaj

Sałatka Olivier

Wszystkim zachodnim analogom tej sałatki brakuje najważniejszej rzeczy – kontrastu z jednej strony słodkawych nut warzyw, a z drugiej bardzo wygodnego połączenia majonezu i składnika białkowego, bez względu na to – kiełbasy, kurczaka czy cielęciny język. Tymczasem wszystko opiera się na tym kontraście.

Klasyczny Olivier z języczkiem i domowym majonezem

Sałatka Olivier
Sałatka Olivier

Do przygotowania 8 porcji sałatki potrzebujesz:

  • 1 gotowany język wołowy (cielęcy).
  • 3 średnie ziemniaki
  • 5 średnio solonych lub kiszonych ogórków
  • 5 dużych jajek na twardo
  • 1 średnia biała cebula
  • 300 g mrożonego zielonego groszku
  • 1 duże zielone jabłko
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Na domowy majonez:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka. l. Musztarda Dijon i ocet winny
  • 1 łyżeczka każdy cukier i sól
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu winnego
  1. Język pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Część języka można pokroić w plasterki do dekoracji.
  2. Ziemniaki umyte szczoteczką ugotuj w skórkach do miękkości. Można go gotować na parze, kładąc na patelni koszyczek do gotowania na parze z gotowanym językiem. Gotowe ziemniaki obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Pokrój także lekko solone ogórki.
  3. Obierz i posiekaj jajka dla Oliviera. Cebulę obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na 30 sekund. wrzącą wodą, przepłukać lodowatą wodą, osuszyć. Groszek włożyć na 5 minut do wrzącej wody i osuszyć.
  4. Do domowego majonezu Jajko rozbij do wąskiej, wysokiej szklanki blendera zanurzeniowego. Dodać musztardę, ocet, sól, cukier i 100 ml oleju. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodaj kolejne 100 ml, ponownie ubij. Dolać ostatnie 100 ml i ubić na gęstą emulsję.
  5. Wszystkie przygotowane produkty wymieszaj, dopraw sałatkę Olivier majonezem. Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne, miąższ pokrój w 1 cm kostkę i od razu dodaj do sałatki. Dodać sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj krewetki Olivier według naszego przepisu! Tak, tak, bez mięsa i kiełbasy: dodaj owoce morza do ulubionej sałatki wszystkich i ciesz się smakiem! Nawiasem mówiąc, oprócz oryginalnego efektu smakowego, taki zamiennik ma jeszcze jedno znaczenie: zapewnia potrawie wystarczającą lekkość.

Sałatka Olivier z krewetkami, przepis znajdziesz tutaj
Sałatka Olivier z krewetkami, przepis znajdziesz tutaj

A oto Olivier zawinięty w japoński naleśnik (bez jajka w samej sałatce). Również nieoczekiwana odmiana popularnej sałatki świątecznej.

Sałatka Olivier w formie bułki, przepis znajdziesz tutaj
Sałatka Olivier w formie bułki, przepis znajdziesz tutaj

Śledź pod futrem

Przechodząc do kuchni rosyjskiej z niemieckiej, to danie stało się dla nas całkowicie rodzime. Co więcej, wielu obcokrajowców uważa ją obecnie za szczyt kuchni rosyjskiej. I mają całkowitą rację!

Śledź pod futrem, klasyk
Śledź pod futrem, klasyk

Do przygotowania 4 porcji sałatki potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 buraki
  • 2 filety śledzia lekko solonego
  • 1 mała cebula
  • 1-2 jabłka słodko-kwaśne
  • 2 łyżki l. sok z cytryny
  • 2 jajka na twardo
  • 200 g majonezu
  • sól
  1. Przygotuj składniki na pysznego śledzia pod futrem. Ziemniaki, marchewkę i buraki dokładnie myjemy szczotką i bez obierania gotujemy do miękkości. Pozwól ostygnąć. RADA: buraki będą mniej wilgotne i będą miały bogatszy smak, jeśli ich nie ugotujesz, ale upieczesz w folii (1 godzina w 190°C). Możesz także wypić drinka z marchewką i ziemniakami.
  2. Lekko osolony filet śledziowy pokroić w drobną kostkę, usuwając jednocześnie drobne ości. Obierz cebulę i przekrój ją na pół. Najpierw pokroić w cienkie plasterki, a następnie w bardzo małą kostkę.
  3. Jabłko umyj, obierz i przekrój na połówki. Usuń rdzeń z nasionami. Miąższ obierz i pokrój w bardzo małe paski. Wymieszaj sok z cytryny.
  4. Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na średniej tarce. Można je również umieścić w misce i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, którego zwykle używasz do rozgniatania ziemniaków.
  5. Obierz ziemniaki i marchewkę. Zetrzyj lub pokrój w kostkę, według uznania. Buraki zetrzyj na grubej tarce, a następnie lekko odciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci.
  6. Przygotuj płaski, duży talerz na śledzie pod futrem. Połóż na nim połowę ziemniaków i pieprz. Następnie – warstwa śledzia i cebuli. Nasmaruj niewielką ilością majonezu.
  7. Następnie rozłóż marchewkę, połowę buraków i jajka, każdą warstwę posmaruj odrobiną majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć pozostałe ziemniaki i jabłka. Wyrównaj to. Rozłóż buraki na górze i po bokach.
  8. Nasmaruj całą powierzchnię powstałego naczynia pozostałym majonezem. Wyrównaj łyżką. Gotowy śledź umieść pod futrem w lodówce na co najmniej 2-3 godziny.

Oczywiście śledź pod futrem można po prostu udekorować gotowanymi warzywami (odłóż w tym celu trochę marchewki i buraków), a także posiekaną zieloną cebulą, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Ale lepiej pójść w drugą stronę!

Zamiast gotowanej marchewki do sałatki użyj słodkich jabłek, a jaja kurze zamień na przepiórcze. I podawaj tego śledzia pod futrem jak…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja