Ulubione dania noworoczne w nowym futrze
gastronomia 13 stycznia 2023 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Proponujemy uczcić Stary Nowy Rok ulubionymi hitami radzieckiej klasyki noworocznej. Ale przygotuj i podawaj je w nietypowy sposób, opierając się na przepisach sprawdzonych przez czas i więcej niż jedno pokolenie zjadaczy.
Zawartość materiału:
- Ryba w galarecie
- Mimoza
- Olivier
- Śledź pod futrem
Nowy Rok to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt, które w naszym kraju obchodzone jest z rozmachem, rozciągając się na dwa tygodnie. I nic dziwnego, że wiele osób bardzo poważnie i uważnie podchodzi do gotowania na Stary Nowy Rok.
Ryba w galarecie
Ryba w galarecie jest nieodzownym atrybutem noworocznego stołu w wielu rosyjskich rodzinach. Musisz gotować powoli, lepiej zacząć na kilka dni przed świętami. Wtedy danie będzie naprawdę piękne i świąteczne.
W legendarnym filmie „Ironia losu, czyli ciesz się kąpielą!” To właśnie ryba w galarecie została nagrodzona wyjątkowym porównaniem ze strychniną. I jest na to wytłumaczenie – jest łatwe w przygotowaniu, ale też łatwo zepsuć jednym nieostrożnym ruchem.
Klasyczny przepis na rybę w galarecie
Sandacz w galarecie
Do przygotowania 8 porcji dania świątecznego potrzebne będą:
- sandacz o wadze 1 kg
- 1,5 l wody + 200 ml wody
- 2 małe cebule
- 2 małe marchewki
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- 30 g żelatyny w proszku
- sól i świeżo zmielony biały pieprz
Do dekoracji:
- 2 średnie cytryny
- pół czerwonej papryki
- 2 małe pikle
- 5 gotowanych jaj przepiórczych
- 30 g czerwonego kawioru
- 1 gałązka natki pietruszki, opcjonalnie
- Rybę oczyść z łusek, odetnij brzuch i wypatrosz. Usuń skrzela i płetwę grzbietową, odetnij głowę. Usuń kręgosłup i kości żeber. Usuń pozostałe nasiona pęsetą.
- Umieść płetwy, kości i głowę w rondlu i zalej wodą. Obierz cebulę i marchewkę i dodaj na patelnię. Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Usuń piankę, dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy. Zmniejsz ogień i gotuj bulion pod przykryciem przez 1 godzinę.
- Dla lansów W tym czasie zalać żelatynę zimną wodą i pozostawić aż bulion się zagotuje.
- Gdy bulion będzie gotowy, przecedź go przez sito i 4 warstwy gazy. Dodaj spęcznioną żelatynę. Dokładnie wymieszaj i ponownie odcedź. Masz Lanspik’a. Dodaj 1 łyżeczkę do lanspik. sól i zamieszaj. Ochłodzić lanspik do temperatury pokojowej.
- Wyłóż naczynie lub duży talerz folią spożywczą. Połóż na nim filet, skórą do dołu. Doprawić solą i pieprzem, przykryć folią na wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C i piec przez 1 godzinę. Ostudzić rybę i wstawić do lodówki na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
- Wlać lanspik do galaretek warstwą 5 mm. Włożyć do lodówki aż do całkowitego stężenia. Filet z ryby pokroić na schludne małe kawałki. Rybę ułożyć na zamarzniętej warstwie galaretki.
- Unieruchom rybę w tej pozycji, podlewając trzema chochelami lanspike. Włóż go do lodówki.
- Do dekoracji Galaretowane cytryny pokroić w cienkie półpierścienie. Wytnij serca ze słodkiej papryki za pomocą foremki do ciastek lub pokrój w romby. Użyj plasterków kiszonego ogórka jako zamiennika przekrojonych na pół jajek na twardo. WAŻNY! Najpierw zanurz każdy element dekoracji w lanspiku, a następnie połóż go na talerzu.
- Pozostałą część lanszpiku wlać do galaretki i wstawić naczynie do lodówki.
- Do miski wlej szklankę Lanspeaka i włóż do lodówki. Galaretkę pokroić w drobną kostkę do dekoracji. Na jajka połóż kawior i udekoruj kopczykami galaretki. Jeśli chcesz, udekoruj galaretkę sandacza liśćmi pietruszki.
Oto kolejny przepis na klasycznego sandacza lub okonia w galarecie, bez użycia żelatyny.
Ryba w galarecie po galicyjsku od Ekateriny Chavrina, przepis znajdziesz tutaj.
Galaretę przyrządzoną według tych przepisów można podawać porcjami: w kieliszkach do martini lub w małych słoiczkach zamykanych na „klips”.
Lub po prostu polej lanspik kawałkiem ryby, na przykład łososiem lub jesiotrem. Wygląda całkiem imponująco.
Galareta z łososia w oryginalnej odsłonie
Sałatka Mimoza
Sałatka ta jest dzieckiem totalnego niedoboru i zjawiska zwanego „porządkiem jedzenia”. Niemniej jednak smak Mimozy ma wyraźnie swoje walory estetyczne – w przeciwnym razie nie zostałaby ona przygotowana do tej pory w prawie każdej rosyjskiej rodzinie.
Klasyczna sałatka Mimoza z różowym łososiem
Mimoza z różowym łososiem
Do przygotowania 8 porcji sałatki potrzebujesz:
- 6 jajek (najlepiej z najjaśniejszymi żółtkami), ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 2-3 gałązki natki pietruszki lub koperku
- 150 g sera, najlepiej rosyjskiego, gouda lub tylsitter
- 1 puszka różowego łososia, s/s, 240-250 g
- 100 g schłodzonego masła
- 200-250 g majonezu, najlepszy domowy
- sól
- Jaja dzielimy na białka i żółtka. Białka posiekaj bardzo drobno. Żółtka rozgnieć widelcem. Będziesz ich potrzebować do dekoracji sałatki rybnej. Przykryj talerze białkami i żółtkami
- Cebulę posiekaj bardzo drobno nożem lub zetrzyj na grubej tarce. Jeśli cebula jest bardzo „zła”, posyp ją 3-4 szczyptami soli, zamieszaj i zalej gorącą wodą. Po 15-20 minutach przełożyć na sito i osuszyć
- Z warzyw odetnij twarde końce łodyg, resztę odpowiednio posiekaj. Ser do sałatki Mimoza zetrzeć na drobnej lub średniej tarce, przykryć
- Wyjmij rybę do sałatki Mimoza ze słoika, usuń ości. Rybę przełóż na osobny talerz i rozgnieć widelcem. Zanim zaczniesz układać warstwy, wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego włóż rybę i inne produkty do lodówki na 30 minut
- W szerokim, ale niezbyt głębokim naczyniu ułóż warstwy sałatki Mimoza. Najpierw rozprowadź posiekane białka i dodaj sól. Następnie dodaj warstwę startego sera. Trzecia warstwa to puree rybne. Nasmaruj rybę majonezem
- Na majonezie ułóż warstwę posiekanej cebuli. Następna warstwa to połowa puree z żółtek, dodaj sól. Nasmaruj majonezem i posyp posiekanymi ziołami. Następnie nakładamy warstwę drobno startego, schłodzonego (a nawet lekko zmrożonego) masła
- Na zakończenie sałatki Mimozy przetrzyj łyżką pozostałe żółtka przez sito.
Naszą sugestią jest użycie szybko gotowanego filetu z łososia zamiast konserw rybnych; Okaże się niewiele droższe, ale o wiele smaczniejsze. Samą sałatkę podawaj porcjami, zbierając ją np. w kulinarne krążki lub piękne kieliszki do whisky.
Sałatka z mimozy podawana w porcjach, przepis znajdziesz tutaj
Sałatka Olivier
Wszystkim zachodnim analogom tej sałatki brakuje najważniejszej rzeczy – kontrastu z jednej strony słodkawych nut warzyw, a z drugiej bardzo wygodnego połączenia majonezu i składnika białkowego, bez względu na to – kiełbasy, kurczaka czy cielęciny język. Tymczasem wszystko opiera się na tym kontraście.
Klasyczny Olivier z języczkiem i domowym majonezem
Sałatka Olivier
Do przygotowania 8 porcji sałatki potrzebujesz:
- 1 gotowany język wołowy (cielęcy).
- 3 średnie ziemniaki
- 5 średnio solonych lub kiszonych ogórków
- 5 dużych jajek na twardo
- 1 średnia biała cebula
- 300 g mrożonego zielonego groszku
- 1 duże zielone jabłko
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Na domowy majonez:
- 1 jajko
- 1 łyżka. l. Musztarda Dijon i ocet winny
- 1 łyżeczka każdy cukier i sól
- 300 ml oleju roślinnego
- 1 łyżka octu winnego
- Język pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Część języka można pokroić w plasterki do dekoracji.
- Ziemniaki umyte szczoteczką ugotuj w skórkach do miękkości. Można go gotować na parze, kładąc na patelni koszyczek do gotowania na parze z gotowanym językiem. Gotowe ziemniaki obierz, pokrój w kostkę o boku 1 cm. Pokrój także lekko solone ogórki.
- Obierz i posiekaj jajka dla Oliviera. Cebulę obieramy, drobno siekamy, wrzucamy na 30 sekund. wrzącą wodą, przepłukać lodowatą wodą, osuszyć. Groszek włożyć na 5 minut do wrzącej wody i osuszyć.
- Do domowego majonezu Jajko rozbij do wąskiej, wysokiej szklanki blendera zanurzeniowego. Dodać musztardę, ocet, sól, cukier i 100 ml oleju. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodaj kolejne 100 ml, ponownie ubij. Dolać ostatnie 100 ml i ubić na gęstą emulsję.
- Wszystkie przygotowane produkty wymieszaj, dopraw sałatkę Olivier majonezem. Jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne, miąższ pokrój w 1 cm kostkę i od razu dodaj do sałatki. Dodać sól, pieprz, wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Chcesz zaskoczyć swoich gości? Przygotuj krewetki Olivier według naszego przepisu! Tak, tak, bez mięsa i kiełbasy: dodaj owoce morza do ulubionej sałatki wszystkich i ciesz się smakiem! Nawiasem mówiąc, oprócz oryginalnego efektu smakowego, taki zamiennik ma jeszcze jedno znaczenie: zapewnia potrawie wystarczającą lekkość.
Sałatka Olivier z krewetkami, przepis znajdziesz tutaj
A oto Olivier zawinięty w japoński naleśnik (bez jajka w samej sałatce). Również nieoczekiwana odmiana popularnej sałatki świątecznej.
Sałatka Olivier w formie bułki, przepis znajdziesz tutaj
Śledź pod futrem
Przechodząc do kuchni rosyjskiej z niemieckiej, to danie stało się dla nas całkowicie rodzime. Co więcej, wielu obcokrajowców uważa ją obecnie za szczyt kuchni rosyjskiej. I mają całkowitą rację!
Śledź pod futrem, klasyk
Do przygotowania 4 porcji sałatki potrzebujesz:
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 buraki
- 2 filety śledzia lekko solonego
- 1 mała cebula
- 1-2 jabłka słodko-kwaśne
- 2 łyżki l. sok z cytryny
- 2 jajka na twardo
- 200 g majonezu
- sól
- Przygotuj składniki na pysznego śledzia pod futrem. Ziemniaki, marchewkę i buraki dokładnie myjemy szczotką i bez obierania gotujemy do miękkości. Pozwól ostygnąć. RADA: buraki będą mniej wilgotne i będą miały bogatszy smak, jeśli ich nie ugotujesz, ale upieczesz w folii (1 godzina w 190°C). Możesz także wypić drinka z marchewką i ziemniakami.
- Lekko osolony filet śledziowy pokroić w drobną kostkę, usuwając jednocześnie drobne ości. Obierz cebulę i przekrój ją na pół. Najpierw pokroić w cienkie plasterki, a następnie w bardzo małą kostkę.
- Jabłko umyj, obierz i przekrój na połówki. Usuń rdzeń z nasionami. Miąższ obierz i pokrój w bardzo małe paski. Wymieszaj sok z cytryny.
- Ostudzone jajka obierz i zetrzyj na średniej tarce. Można je również umieścić w misce i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, którego zwykle używasz do rozgniatania ziemniaków.
- Obierz ziemniaki i marchewkę. Zetrzyj lub pokrój w kostkę, według uznania. Buraki zetrzyj na grubej tarce, a następnie lekko odciśnij, aby usunąć nadmiar wilgoci.
- Przygotuj płaski, duży talerz na śledzie pod futrem. Połóż na nim połowę ziemniaków i pieprz. Następnie – warstwa śledzia i cebuli. Nasmaruj niewielką ilością majonezu.
- Następnie rozłóż marchewkę, połowę buraków i jajka, każdą warstwę posmaruj odrobiną majonezu. Doprawić solą i pieprzem. Ułożyć pozostałe ziemniaki i jabłka. Wyrównaj to. Rozłóż buraki na górze i po bokach.
- Nasmaruj całą powierzchnię powstałego naczynia pozostałym majonezem. Wyrównaj łyżką. Gotowy śledź umieść pod futrem w lodówce na co najmniej 2-3 godziny.
Oczywiście śledź pod futrem można po prostu udekorować gotowanymi warzywami (odłóż w tym celu trochę marchewki i buraków), a także posiekaną zieloną cebulą, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Ale lepiej pójść w drugą stronę!
Zamiast gotowanej marchewki do sałatki użyj słodkich jabłek, a jaja kurze zamień na przepiórcze. I podawaj tego śledzia pod futrem jak…