Udziec jagnięcy nadziewany pistacjami i ziołami

Do przepisu

Noga jagnięca na stole jest na święta. A sezon jagnięcy jest zawsze świętem. Jeśli potrzebujesz przystawki, możesz włożyć do udka jagnięcego nadzienie z suszonych owoców lub przyprawionych płatków śniadaniowych.

Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 5 godzin Dodać. czas: 24 godzinyMikserPiekarnikRobot kuchennyKolacjaDrugie danieDanie główneUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokWielkanocBoże NarodzenieSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 udziec jagnięcy o wadze 2–2,2 kg200 g obranych pistacji1 mała pęczek tymianku1 mała pęczek rozmarynu150 g pietruszki kędzierzawej100 g marynowanych ziaren zielonego pieprzu lub kaparów3–4 ząbki czosnku120 g gheesól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozpocznij gotowanie na 24–48 godzin przed podaniem. Usuń liście z 4-5 łodyg tymianku i 1 łodygi rozmarynu. Obierz 3-4 ząbki czosnku. Roztopione masło, wymieszaj z czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem i zmiksuj w blenderze na gładką masę.

Krok 2

Ostrożnie przetnij grubszą część nogi jagnięcej (udo) wzdłuż kości. Za pomocą krótkiego, ostrego noża obetnij mięso wokół kości i stawów, a następnie usuń kość. Zostaw kość goleniową.

Krok 3

Mięso natrzeć ze wszystkich stron najpierw solą i pieprzem, następnie oliwą, ziołami i czosnkiem. Zawiń udko w pergamin i włóż do lodówki na 24–48 godzin. Wyjmij z lodówki na 2 godziny przed gotowaniem.

Krok 4

Usuń łodygi z pietruszki i pozostałego tymianku. Z grubsza posiekaj warzywa i włóż je do blendera lub robota kuchennego. Dodaj pistacje i około 0,5 łyżeczki. sól. Pieprz to. Korzystając z trybu pulsacyjnego, włącz na krótko silnik, aby zmielić mieszaninę na okruchy. Wyjmij masę z blendera, dodaj marynowaną paprykę lub kapary i wymieszaj.

Krok 5

Rozgrzej piekarnik do 120°C. Napełnij wnętrze udźca jagnięcego, tam gdzie była kość, mieszanką pistacjowo-ziołową. Zamknij rozcięcie i zawiąż udo sznurkiem kuchennym. Na dużej patelni podgrzej część pozostałego roztopionego masła z ziołami i czosnkiem. Na dużym ogniu smaż udo ze wszystkich stron, aż lekko się zarumieni.

Krok 6

Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, pośrodku ułóż gałązki rozmarynu i ułóż na nich udziec jagnięcy. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika na 4 godziny. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 230°C, zdejmujemy folię, wylewamy na udzie powstały sok i pieczemy 7–10 minut. Nogę można gotować 4-6 godzin przed podaniem – następnie przed podaniem rozgrzej piekarnik do 240°C i włóż tam jagnięcinę bez folii na 15 minut. Podawać jagnięcinę bardzo gorącą, pokrojoną w kawałki.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja