Do przepisu
Jedna porcja tej japońskiej zupy ma wszystko, czego potrzebujesz: pożywny makaron, bogatą w witaminy kapustę, pikantny imbir i delikatne mięso królicze. Makaronem udon możesz nakarmić całą rodzinę – będzie sycąco!
Złożoność: przeciętny Porcje: 6 Gotowanie: 2 godzinyGotowanieKolacjaKluskiZupaWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJI1 mały królik300 g makaronu udon1 główka kapusty pekińskiej1 duży por4 cm świeżego korzenia imbirupół główki czosnku1 pęczek zielonej cebuli2 łyżki l. olej roślinny1 gwiazdka anyżusól, czarny pieprzDo podania 3 jajka na twardo i sos sojowy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz czosnek i imbir. Drobno posiekaj 1/2, resztę pokrój w plasterki. Odetnij zieloną część pora, umyj i posiekaj.
Krok 2
Zakryj królika w dużym rondlu całkowicie zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać sól i zmniejszyć ogień do małego. Odsącz pianę, dodaj zieloną część pora, anyż gwiazdkowaty, plasterki imbiru i czosnku. Gotuj przez 1,5 godziny, praktycznie bez gotowania.
Krok 3
Pokrój kapustę pekińską, por biały i zieloną cebulę w cienkie plasterki. Smaż posiekany imbir, czosnek i białą część zielonej cebuli na oleju roślinnym przez 2 minuty. Dodać kapustę pekińską i wymieszać. Jajka obierz i przekrój na pół.
Krok 4
Bulion odcedź, mięso królicze oddziel od kości i pokrój na średnie kawałki. Dopraw bulion smażonymi pikantnymi warzywami, dodaj sól i pieprz według uznania. Doprowadzić do wrzenia i trzymać w cieple.
Krok 5
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku i ułożyć na głębokich talerzach. Zalewamy bulionem, na wierzchu układamy mięso królicze i połowę jajek. Posypać zieloną cebulką i podawać z sosem sojowym.