Udko z kurczaka marynowane z ziemniakami
Elena 16 grudnia 2017 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Istnieje ogromna różnorodność marynat do mięsa. Próbowałem już wiele razy, ale to był mój pierwszy raz, kiedy to robiłem. Bardzo nietypowe, ale smaczne.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 1 godzina Dodać. czas: 1 godzinaGrill/grillPiekarnikPieczenieNa grillu, na grilluKolacjaDanie główneImpreza, bufetUrodzinyNowy RokPiknikRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 2 PORCJEudko z kurczaka 2 szt.dżem morelowy 1 łyżka.korzeń imbiru 1 łyżeczka.ocet winny 1 łyżka.czosnek 1 łyżeczka.pieprz mielony 1/2 łyżeczki.oliwa z oliwek 2 łyżki.ziemniaki 3 szt.cebula 2 szt.sól 1/2 łyżeczki. Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotowujemy produkty do marynaty.
Krok 2
Trzy czosnek i imbir na drobnej tarce. Dodać olej, sól, pieprz, dżem i ocet. Ubij blenderem.
Krok 3
Umyj podudzia i dodaj marynatę. Pozostaw na 1 godzinę.
Krok 4
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obierz ziemniaki i cebulę i pokrój je w małe plasterki. Sól i pieprz do smaku. Ułożyć wokół mięsa. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185° na 1 godzinę.
Krok 5
Podawać do stołu. Smacznego!
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz upiec dowolne warzywa i to, na co akurat jest sezon.
PRZYDATNE RADY
20 minut przed przygotowaniem udek, przewróć je na drugą stronę, aby uzyskać równą skórkę.