Domowy ketchup
Do przepisu
Ketchup to chyba najpopularniejszy sos pomidorowy. A domowy ketchup jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy niż ketchup kupowany w sklepie.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutMikserSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g posiekanych pomidorów we własnym soku 2 średnie cebule 1 słodka czerwona papryka 1 mała główka czosnku 1 łyżka. l. słodka mielona papryka 120 ml octu jabłkowego 100 g ciemnego brązowego cukru sól olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Obierz i drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę przez 7 minut. Dodać czosnek i pieprz, smażyć 5 minut.
Krok 2
Dodać paprykę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z sokiem, octem, cukrem, solą.
Krok 3
Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Następnie ubij ketchup blenderem, aż będzie gładki i całkowicie ostygnięty.