Tworzenie własnego ketchupu w domowych warunkach

Domowy ketchup

Domowy ketchup Do przepisu

Ketchup to chyba najpopularniejszy sos pomidorowy. A domowy ketchup jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy niż ketchup kupowany w sklepie.

Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 40 minutMikserSos, dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 4 PORCJI800 g posiekanych pomidorów we własnym soku 2 średnie cebule 1 słodka czerwona papryka 1 mała główka czosnku 1 łyżka. l. słodka mielona papryka 120 ml octu jabłkowego 100 g ciemnego brązowego cukru sól olej roślinny Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Obierz i drobno posiekaj cebulę, paprykę i czosnek. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę przez 7 minut. Dodać czosnek i pieprz, smażyć 5 minut.

Krok 2

Dodać paprykę i wymieszać. Dodać pomidory wraz z sokiem, octem, cukrem, solą.

Krok 3

Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do małego i gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Następnie ubij ketchup blenderem, aż będzie gładki i całkowicie ostygnięty.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja