Tworzenie domowych lodów bez cukru: odkrywaj alternatywy dla cukru

Lody bez cukru: jak zrobić w domu i czym zastąpić cukier

Lody bez cukru: jak zrobić w domu i czym zastąpić cukier

Chcesz wiedzieć, jak zrobić lody bez cukru w ​​domu? Ta sprawa nie jest zbyt skomplikowana, ale są subtelności, które warto wziąć pod uwagę. Aby utrwalić teorię, wybraliśmy 9 dietetycznych przepisów na lody, które możesz przetestować w praktyce w dogodnym dla siebie momencie.

Lody bez cukru: jak zrobić w domu i czym zastąpić cukier

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Po co robić lody bez cukru?
  • Lody bez cukru: dostępne opcje
  • Kwestia gustu: czym zastąpić cukier
  • Przepisy
  • Lody bez cukru z miodem
  • Domowe lody bez mleka i cukru
  • Lody śmietankowe bez cukru
  • Lody proteinowe bez cukru
  • Lody bez cukru dla diabetyków
  • Lody PP bez cukru
  • Lody czekoladowe bez mleka i cukru
  • Lody lodowe bez cukru
  • Niesłodzone lody ogórkowe bez cukru

Po co robić lody bez cukru?

Nadeszło długo oczekiwane lato, a sprzedaż lodów gwałtownie wzrosła. Co wcale nie jest zaskakujące, bo w upale po prostu nie da się oprzeć lodom, lodów na patyku czy lodom owocowym! To prawda, że ​​​​niektórzy nadal muszą się „trzymać”: odchudzający się, diabetycy, osoby z nietolerancją laktozy, a także zagorzali zwolennicy prawidłowego odżywiania. Ale musisz przyznać, że odmawianie sobie tego ulubionego przysmaku z dzieciństwa jest bardzo obraźliwe. I nie trzeba, bo istnieją domowe lody bez cukru, które zaspokoją różnorodne potrzeby.

Lody bez cukru: dostępne opcje

Zamiast cukru do domowych lodów możesz dodać miód.
Zamiast cukru do domowych lodów możesz dodać miód.

Swoją drogą, co oznacza „bez cukru”? Czy mówimy o lodach niesłodzonych, lodach z substytutem cukru czy np. lodach z miodem? Sugerujemy rozważenie wszystkich tych opcji, a nawet pójść nieco dalej i zaproponować przepisy na ten deser bez składników mlecznych. Oznacza to, że należy wziąć pod uwagę interesy różnych grup ludności.

Jeśli na przykład mówimy o zwolennikach prawidłowego odżywiania, to całkiem zadowoleni będą im lody z miodem zamiast cukru i jogurt zamiast śmietanki. Natomiast dla diabetyków niezbędne są przepisy zawierające substytut cukru. Weganie czy osoby z nietolerancją laktozy będą zainteresowane lodami niezawierającymi produktów pochodzenia zwierzęcego. „Czy można to ugotować bez cukru, bez jajek i bez mleka?” – zapytają ci, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Cóż, odpowiemy na to pytanie twierdząco!

Kwestia gustu: czym zastąpić cukier

Najbardziej oczywistym substytutem białego cukru w ​​domowych lodach jest miód. A jeśli nie jesteś na niego uczulony lub nie masz nic przeciwko jego wysokiej kaloryczności, śmiało sięgnij po ten produkt.

Jeśli z tego czy innego powodu miód Ci nie odpowiada, na ratunek przyjdą substytuty cukru: desery z nimi okazują się bardzo smaczne.

Jagody, daktyle i banany mogą zapewnić wystarczającą słodycz lodom bez cukru. Te ostatnie nadają również przysmakowi delikatną kremową konsystencję, przypominającą masło.

Wreszcie lody mogą być całkowicie niesłodzone! To prawda, że ​​​​w tym przypadku mówimy raczej nie o deserze, ale o przystawce. W każdym razie tego cudu zdecydowanie warto spróbować.

Cóż, teraz przejdźmy bezpośrednio do przepisów na lody bez cukru. Obiecujemy, że będzie ciekawie, zdrowo i na pewno pysznie!

Przepisy

Lody bez cukru z miodem

Ten deser składa się z mleka kokosowego, a nie krowiego, dzięki czemu jest świetny dla wegan i osób poszczących. W przepisie jako słodzik zastosowano miód, chociaż w zasadzie można się bez niego całkowicie obejść, a przed podaniem uzupełnić przysmak przecierem owocowym lub jagodowym.

Lody bez cukru
Lody bez cukru

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • mleko kokosowe – 400 ml
  • miód – 50 g
  • ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki.
  1. Małą blachę wyłóż pergaminem. Wlać mleko kokosowe. Włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
  2. Gdy mleko kokosowe stwardnieje, wyjmij je, pokrój na kawałki i włóż do pojemnika blendera. Dokładnie zmielić.
  3. Rozpuść miód w kuchence mikrofalowej. Ostudzić, wlać do masy kokosowej wraz z ekstraktem waniliowym i zmielić blenderem.
  4. Rozłóż lody pomiędzy miskami z lodami. Podawaj natychmiast.

Przy okazji

Jako słodzik zamiast miodu można zastosować syrop z topinamburu, stewię i sztuczne zamienniki cukru, takie jak erytrytol.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli chcesz, aby lody były bardziej aromatyczne, zamień mleko kokosowe na śmietankę kokosową. Istota preparatu nie ulegnie zmianie.

Domowe lody bez mleka i cukru

W smaku tych lodów wyraźnie słychać nuty orientalne, które zapewniają daktyle i mleko kokosowe. Chcesz je wzmocnić? Do mieszanki dodaj szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej lub kardamonu.

Lody bez mleka i cukru
Lody bez mleka i cukru

Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:

  • mleko ryżowe (sojowe, migdałowe) – 200 ml
  • mleko kokosowe – 400 ml
  • kakao w proszku bez cukru – 80 g
  • suszone daktyle – 200 g
  • skrobia kukurydziana – 2 łyżeczki.
  • sól morska – na czubku noża
  1. Usuń pestki z daktyli. Miąższ włóż do rondelka, dodaj mleko kokosowe, dodaj sól i postaw na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Dodajemy kakao i mieszamy aż się rozpuści.
  2. Do blendera wlać mieszaninę kokosowo-daktylową, zmiksować na gładką masę i wlać z powrotem na patelnię. Umieścić na średnim ogniu.
  3. Skrobię wymieszać z niewielką ilością zimnego mleka ryżowego (sojowego, migdałowego) i wlać na patelnię wraz z pozostałym mlekiem ryżowym, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, przez kilka minut, aż mieszanina zgęstnieje.
  4. Ostudzić, następnie połączyć z masą kokosowo-daktylową. Uderz blenderem. Przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 7 godzin. Wyjmować co godzinę i ubijać blenderem zanurzeniowym.

Przy okazji

Zamiast proszku kakaowego można użyć drobno zmielonej ciemnej czekolady zawierającej co najmniej 70% ziaren kakaowych.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli w mieszaninie skrobi znajdują się grudki, przeciśnij je przez drobne metalowe sito.

Lody śmietankowe bez cukru

Lody śmietankowe są odpowiednie zarówno dla diabetyków, jak i osób na diecie ketonowej. Nawiasem mówiąc, deser okazuje się tak smaczny, że nawet „wszystkożercy” z pewnością będą chcieli go spróbować. Lepiej więc przygotowywać lody z myślą o dodatku!

Keto-lody śmietankowe
Keto-lody śmietankowe

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • śmietana 33% – 500 ml
  • kakao w proszku – 50 g
  • słodzik – 50 g
  • ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki.
  1. Krem włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut wcześniej. Następnie wyjmij, umieść w wysokiej misce i ubijaj na najwyższych obrotach, aż utworzą się miękkie szczyty.
  2. Do śmietanki dodać kakao, słodzik, ekstrakt waniliowy i wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż masa będzie gładka.
  3. Powstałą masę przełóż do wysokiego pojemnika, wypoziomuj, przykryj pokrywką i włóż do zamrażarki. Zamrożenie masy zajmie 5-6 godzin. Co 30 minut wyjmij i ponownie ubijaj.
  4. Z lodów uformuj kulki i ułóż je w miseczkach. Można posypać posiekanymi orzechami.

Przy okazji

Jako słodzik można stosować stewię, erytrytol, erytrytol zmieszany ze stewią, alulozę lub ksylitol.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli planujesz przechowywać lody ketogeniczne w zamrażarce przez kilka dni, dodaj do mieszanki kilka łyżek koniaku lub wódki: mocny alkohol zapobiega pojawianiu się kryształków lodu.

Lody białkowe bez cukru

Jeśli na poważnie zajmujesz się fitnessem lub sportem, ale nie chcesz rezygnować z deserów, zwróć uwagę na przepis na te lody. W składzie nie ma cukru, za to znajduje się w nim odżywka białkowa, dzięki której deser stanie się elementem diety pomagającym budować masę mięśniową.

Lody białkowe bez cukru
Lody białkowe bez cukru

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • śmietana o zawartości tłuszczu 33–35% – 500 ml
  • odżywka białkowa (odżywianie sportowe) – 70 g
  • substytut cukru erytrytol – 60 g
  • kakao w proszku – 30 g
  1. Zimną śmietankę ubić na gęstą masę z dodatkiem erytrytolu, białka i kakao.
  2. Przełożyć do plastikowego pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 godziny. Mieszaj lody blenderem co 30 minut.

Przy okazji

Zamiast śmietanki krowiej można użyć kremu kokosowego: również okaże się bardzo smaczny.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli używasz odżywki białkowej o różnych smakach (truskawka, malina, cytryna), to nie musisz dodawać do lodów kakao.

Lody bez cukru dla diabetyków

Obecnie istnieje ogromna liczba produktów dla osób chorych na cukrzycę, które czynią życie znacznie smaczniejszym. Ale w przypadku lodów sytuacja jest znacznie gorsza. Nasz przepis poprawi sytuację.

Lody bananowo-jogurtowe dla osób chorych na cukrzycę
Lody bananowo-jogurtowe dla osób chorych na cukrzycę

Do przygotowania 3 porcji potrzebne będą:

  • duże, bardzo dojrzałe banany – 2 szt.
  • limonki – 2 szt.
  • jogurt naturalny gęsty – 125 g
  • masło orzechowe bez cukru – 30 g
  1. Limonki umyj szczoteczką i osusz. Na drobnej tarce usuń skórkę, przekrój limonki na pół i wyciśnij sok.
  2. Banany obierz, pokrój na kawałki, włóż do blendera. Posypać sokiem z limonki, skórką, jogurtem i masłem orzechowym. Ubijaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
  3. Umieść mieszaninę w pojemniku z pokrywką i włóż do zamrażarki. Na 4 godziny wyjmij i miksuj blenderem co 20 minut. Lody będą gotowe za 6 godzin.

Przy okazji

Jeśli nie możesz znaleźć limonki, użyj średniej wielkości cytryny lub nawet pomarańczy: lody będą smakować inaczej, nie mniej przyjemnie.

Uwaga dla gospodyni

Czy masz do dyspozycji maszynę do lodów? Skorzystaj z tego. W takim przypadku wystarczy po prostu włożyć masę do środka i „zapomnieć” o niej na czas określony w instrukcji.

Lody PP bez cukru

Lody zawierają tylko 2 składniki i są dość niedrogie. Twoim zadaniem jest je połączyć, przełożyć masę do pojemnika, włożyć do zamrażarki i pozostawić tam na 4 godziny, okresowo rozdrabniając blenderem.

Lody bananowo-jogurtowe
Lody bananowo-jogurtowe

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • jogurt naturalny – 400 ml
  • dojrzałe banany – 2 szt.
  1. Banany obierz i pokrój w plasterki. Przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na 2-3 godziny. Następnie wyjmij i zmiel blenderem.
  2. Dodaj jogurt. Zmiel ponownie blenderem, a następnie przelej do plastikowego pojemnika.
  3. Włożyć do zamrażarki na 3 godziny. Co 30 minut wyjmuj i miksuj blenderem, aby zapobiec tworzeniu się dużych kryształków lodu. Następnie wyjdź na kolejną godzinę.

Przy okazji

Przed podaniem za pomocą specjalnej łyżki nałóż lody do miseczek. Można ozdobić jagodami, orzechami, startą czekoladą.

Uwaga dla gospodyni

Miłośnicy słodkości, którzy nie martwią się o swoją sylwetkę, mogą dodać do lodów odrobinę miodu lub cukru pudru.

Lody czekoladowe bez mleka i cukru

Z tych lodów będą zadowoleni zarówno dorośli, jak i dzieci, mimo że nie ma w nich ani kropli cukru. Jednocześnie deser okazuje się bardzo piękny (jak najzwyklejszy lody!) i bardzo smaczny.

Lody czekoladowe bez mleka i cukru
Lody czekoladowe bez mleka i cukru

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • małe banany – 4 szt.
  • czekolada gorzka – 150 g
  • obrane orzechy – 70 g
  1. Posiekaj orzechy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Obierz banany, przeciągnij je…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja