Twórcze Wykorzystanie Resztek Pisanek: Sałatki, Smakowite Pasty do Smarowania, Faszerowane Jajka

Jak wykorzystać resztki pisanek: sałatki, pasty do smarowania, faszerowane jajka

Jak wykorzystać resztki pisanek: sałatki, pasty do smarowania, faszerowane jajka

Zgodnie z tradycją nasze wielkanocne stoły po prostu pękają od smakołyków, wśród których zawsze pojawiają się kolorowe jajka. Ale co zrobić, jeśli wakacje się skończyły, ale barwniki pozostały? Zastanówmy się, jakie dania można z nich przygotować i gdzie później umieścić pozostałe muszle.

Jak wykorzystać resztki pisanek: sałatki, pasty do smarowania, faszerowane jajka

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Ile dni można przechowywać farby i co zrobić z łupinami
  • Placki wypełnione gotowanymi jajkami
  • Sałatki, bułki, przekąski i nie tylko
  • Przepisy
  • Jajka faszerowane wątróbką dorsza
  • Roladki z szynką i sałatką jajeczną
  • Chrupiąca sałatka jajeczna
  • Sałatka Jajeczna
  • Smażone placki z zieloną cebulą i jajkami
  • Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w picie
  • Szybkie ciasto ze szpinakiem i jajkiem
  • Pieczone Jajka Faszerowane
  • Roladka lawaszowa z paluszkami krabowymi, jajkiem i ogórkiem

Ile dni można przechowywać farby i co zrobić z łupinami

Jajka gotuje się zazwyczaj na kilka dni przed świętem, aby ozdobić nimi koszyczki wielkanocne. Należy tutaj pamiętać, że w temperaturze pokojowej produkt ten może szybko się zepsuć i stać się nieodpowiednim do spożycia. Dlatego jeśli chcesz zapisać kolorowe jajka do 1520 dni, następnie przechowuj w lodówce. Potencjalnie niebezpieczne mogą być także barwione jajka z popękaną skorupką – należy je natychmiast zjeść.

Jeśli chodzi o muszle, możesz je po prostu wyrzucić; nie jest wymagana żadna specjalna utylizacja. Jajko jest uważane za symbol Wielkanocy, ale ani samo jajko, ani skorupka nie są przedmiotami sakralnymi.

Placki wypełnione gotowanymi jajkami

Co więc można zrobić z gotowanych jajek? Być może pierwszą rzeczą, która przychodzi na myśl, są ciasta. Wymieszaj posiekane jajka z dymką, szpinakiem, boćwiną lub innymi świeżymi ziołami, zawiń w ciasto francuskie lub ciasto i piecz do miękkości. Pyszne, proste, zawsze aktualne! Lub pokrój młodą kapustę w cienkie plasterki, dodaj jajka i połącz ze śmietaną lub ciastem kefirowym, aby powstało ciasto z galaretką. Różnych nadzień może być po prostu mnóstwo, nie sposób ich wszystkich wymienić.

Sałatki, bułki, przekąski i nie tylko

Inną korzystną dla obu stron opcją jest sałatka jajeczna, którą można nadziewać rogaliki, naleśniki, profiteroles lub po prostu podawać z tostami i paluszkami chlebowymi.

Dodaj całe ugotowane jajka do dowolnego klopsa – to danie będzie wyglądać niesamowicie po pokrojeniu. Uzupełnij je sałatką ze świeżych ogórków, kapusty pekińskiej, rzodkiewki i kukurydzy konserwowej. Zamarynuj w sosie sojowym z czosnkiem i przyprawami lub po prostu podawaj jajka na pół ugotowane z zielonym groszkiem i majonezem.

W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się różnego rodzaju dipy i smarowidła na bazie gotowanych jajek. Wystarczy dodać do nich świeże warzywa – pomidory, słodką paprykę czy seler naciowy – i zmiksować blenderem na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem, łączymy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym i podajemy. Jeśli chcesz uzyskać dip, w którym będziesz mógł wygodnie maczać paluszki warzywne lub chlebowe, dopraw potrawę bardziej płynną. A jeśli potrzebujesz smarowidła na tostach lub krakersach, użyj więcej jajek i mniej warzyw.

Przepisy

Przygotowaliśmy dla Was 9 prosty przepisy z gotowanymi jajkami. Wybierz to, co lubisz najbardziej.

Jajka faszerowane wątróbką dorsza

Jajka faszerowane wątróbką dorsza – bardzo delikatny w smaku, prosta i niedroga przekąska. Do nadzienia można dodać drobno posiekane oliwki, a także dowolne zioła lub warzywa.

Jajka faszerowane wątróbką dorsza
Jajka faszerowane wątróbką dorsza

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • jajka na twardo – 6 szt.
  • wątróbka z dorsza – 1 słoik (230 g)
  • cebula czerwona – 70 g
  • natka pietruszki – 1 gałązka
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Otworzyć słoik z wątróbką dorsza, zawartość przelać na drobne sitko, aby odsączyć olej. Czerwoną cebulę posiekaj bardzo drobno. Usuń liście pietruszki z łodygi.

2. Ugotowane jajka przekrój wzdłuż na połówki. Wyjmij żółtka, rozgnieć widelcem, wymieszaj z wątróbką dorsza i czerwoną cebulą. Trochę pieprzu.

3. Rozdzielić nadzienie pomiędzy połówki białek, udekorować listkami pietruszki i podawać.

Uwaga dla gospodyni

Dowolna konserwa rybna stanowi doskonałą bazę do nadzienia jajek lub np. gotowych tartaletek. Odpowiednia jest nie tylko wątróbka dorsza, ale także różowy łosoś, sardynki czy makrela we własnym soku.

Przy okazji

Jeśli jajka nadziewane wątróbką dorsza przeznaczone są na świąteczny stół, na przykład sylwestrowy, przystawkę można ozdobić czerwonym kawiorem: okaże się zarówno smaczna, jak i piękna.

Roladki z szynką i sałatką jajeczną

Spróbuj wybrać najdelikatniejszą różową szynkę do tej przystawki. I pokrój go bardzo cienko, aby bułki okazały się nie tylko smaczne, ale także piękne.

Roladki z szynką i sałatką jajeczną
Roladki z szynką i sałatką jajeczną

Do gotowania na 4 porcje potrzebować:

  • szynka – 8 plastrów (około 320 g)
  • jajka na twardo – 5 szt.
  • serek śmietankowy miękki (możliwy z dodatkami) – 150 g
  • cebula dymka – 4 łodygi (40 g)
  • majonez – 2 łyżki. l.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ugotowane jajka rozgnieść widelcem lub bardzo drobno posiekać.

2. Pokrój cebulę w cienkie plasterki, dodaj sól i lekko rozgnieć tłuczkiem lub rękami. Dodać majonez i jajka, pieprz.

3. Posmaruj każdy plasterek szynki serkiem śmietankowym. Sałatkę jajeczną połóż na serze. Zwinąć w ciasne ruloniki, ułożyć na talerzu łączeniem do dołu i wstawić do lodówki na 15 minut.

Uwaga dla gospodyni

Dla urody takie bułki często zanurza się otwartymi końcami w drobno posiekanych ziołach – na przykład koperku, ale można użyć bazylii, estragonu lub pietruszki.

Przy okazji

Dla pikanterii można dodać do nadzienia odrobinę czosnku, przepuścić przez prasę.

Chrupiąca sałatka jajeczna

Taka chrupiąca sałatka prawdziwy bukiet wiosennych smaków, aromatów i witamin. Udział w nim gotowanych jajek zmienia danie z drobiazgu w godną i satysfakcjonującą przekąskę.

Chrupiąca sałatka jajeczna
Chrupiąca sałatka jajeczna

Do gotowania na 6 porcji potrzebować:

  • jajka na twardo – 6 szt.
  • młode strąki grochu 6 szt.
  • ogórek średni – 3 szt.
  • kolorowe pomidorki koktajlowe 4 szt.
  • czerwona cebula sałatkowa 1/2 szt.
  • mieszanka sałat do smaku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia»
  • sól
  • świeżo zmielony biały pieprz

1. Grubo posiekaj obrane jajka. Cebulę pokroić w piórka, pomidory i ogórki w plasterki. Groszek podzielić na dwa skrzydełka.

2. Wszystkie przygotowane składniki połączyć, doprawić do smaku oliwą, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Do tej sałatki możesz dodać inne warzywa: paprykę, koper włoski itp.

Przy okazji

Sos można przygotować na bazie jogurtu naturalnego lub oliwy z oliwek, dodając np. sok z cytryny.

Sałatka Jajeczna

Sałatka Jajeczna To wspaniała wariacja na temat zwykłych tartaltek. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka do bufetu lub przyjęcia dla dzieci.

Sałatka Jajeczna
Sałatka Jajeczna

Do gotowania na 24 porcje potrzebować:

  • jajka na twardo – 8–9 szt.
  • mrożone ciasto francuskie bez drożdży – 500 g
  • chrupiące, lekko solone ogórki – 3 szt.
  • szczypiorek – 1 mała pęczek
  • estragon – 3–4 gałązki
  • domowy majonez
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia»
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1. Ciasto, które dopiero zaczęło się rozmrażać, pokroić na 12 prostokątów, ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i wstawić do zimnego (obowiązkowo!) piekarnika. Ustaw temperaturę na 180°C i włącz ogrzewanie.

2. Po około 25 minutach powinny być już upieczone wysokie ciasta francuskie. Lekko ostudź i rozłóż każde ptyś na 2 części. Całkowicie ostudź.

3. Jeżeli skórka ogórków jest zbyt twarda, odetnij ją nożem. Ogórki pokroić w małą kostkę (4-5 mm). Drobno posiekaj warzywa (estragon ma tylko liście, łodygi nie są potrzebne).

4. Jajka drobno posiekać, wymieszać z ogórkami i ziołami, polać oliwą i doprawić majonezem do smaku. Doprawić pieprzem i solą według uznania.

5. Powstałą sałatkę ułóż w stosy na ostudzonym cieście francuskim i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Jeśli nie macie pod ręką lekko solonych ogórków, możecie wykorzystać także ogórki kiszone lub np. ogórki kiszone.

Przy okazji

Sałatkę jajeczną można przygotować 12 godzin wcześniej, ale ciasta francuskie należy upiec na krótko przed podaniem.

Smażone placki z zieloną cebulą i jajkami

Przepis na nasze smażone placki wcale nie jest skomplikowany. Ciasto na suchych drożdżach nie wymaga specjalnych umiejętności, a nadzienie składa się wyłącznie z gotowanych jajek i drobno posiekanej zielonej cebuli.

Smażone placki z zieloną cebulą i jajkami
Smażone placki z zieloną cebulą i jajkami

Do gotowania na 10 porcji potrzebować:

  • mąka – 1 kg
  • olej roślinny do smażenia – 400 ml
  • olej roślinny do ciasta – 4 łyżki. l.
  • cukier – 1 łyżka. l.
  • suche drożdże aktywne – 2 łyżeczki.
  • sól – 1/2 łyżeczki.

Do napełniania:

  • jajka na twardo – 4 szt.
  • zielona cebula – 150 g
  • sól

1. Do miski wlać 500 ml ciepłej wody, dodać sól, cukier i drożdże i odstawić na 5-10 minut. Dodać 800–850 g mąki, dodać olej roślinny i zagnieść miękkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodać kolejne 2-3 łyżki. l. mąkę i ponownie zagnieść. Zwiń ciasto w kulę i włóż do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. Uderz ciasto i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

2. Obierz jajka na twardo i rozgnieć widelcem. Drobno posiekaj cebulę, połącz z jajkami, dodaj sól i wymieszaj.

3. Lekko posyp mąką powierzchnię roboczą i rozłóż ciasto. Rozwałkuj linę o grubości 4–5 cm, pokrój na kawałki o szerokości 2 cm, zwiń każdy w małą kulkę. Przykryj ręcznikiem i pozostaw na kolejne 10 minut. do sprawdzania. Za pomocą wałka rozwałkuj cienkie kółka, na środek każdego połóż 1-2 łyżki. l. nadziewamy i ściskamy ciasta, nadając im owalny kształt.

4. Rozgrzej olej roślinny na głębokiej patelni przez 3-4 minuty. Ustaw ogień na średni i zacznij smażyć placki. Jednorazowo umieszczaj na patelni nie więcej niż 3-4 ciasta. Smaż po 2 minuty z każdej strony, aż uzyskasz złoty kolor. Aby usunąć nadmiar oleju, ułóż gotowe placki na zmięty ręczniki papierowe.

Uwaga dla gospodyni

Sprawdź temperaturę oleju małym kawałkiem chleba – powinien szybko się zrumienić.

Przy okazji

Kawałki ciasta przykryj czystym ręcznikiem kuchennym i lekko spryskaj czystą wodą z butelki ze spryskiwaczem. Zapobiegnie to przewietrzaniu i wysychaniu ciasta podczas wyrastania. Kolejna możliwość ochrony obrabianych przedmiotów folię spożywczą należy ją ostrożnie rozprowadzić na obrabianych przedmiotach, nie dociskając do nich, aby się nie przykleiła.

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w picie

To nie tylko kanapka z tuńczykiem, ale całkowicie kompletny lunch, którego może mieć dość każdy dorosły. Chociaż może nie na długo.

Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w chlebie pita
Kanapka z tuńczykiem i jajkiem w picie

Do gotowania na 1 porcję potrzebować:

  • pita średniej wielkości – 1 szt.
  • tuńczyk w oleju – 1 puszka (175 g)
  • duże liście kapusty pekińskiej (chińskiej) – 3 szt.
  • ogórek średni – 1 szt.
  • jajko gotowane – 1 szt.
  • sos ostrygowy lub sojowy – 1 łyżka. l.
  • kolendra, pietruszka lub koperek – 2-3 gałązki
  • prażony sezam – 1 łyżeczka.
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

1. Pokrój gotowane jajko w koła. Odlej olej z puszki tuńczyka do miski. Kadźtsa rozgnieść widelcem.

2. Pokrój kapustę i ogórek w cienkie, krótkie paski. Drobno posiekaj warzywa. Wymieszaj kapustę…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja