Twarożek: co to jest i z czym się go spożywa?

Twarożek: co to jest i z czym się go spożywa?

Twarożek: co to jest i z czym się go spożywa?

gastronomia 21 listopada 2022 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarzmój magnesmój magnesmój magnesmój magnesmój magnes

Twarożek zbożowy to popularny produkt, który można spożywać jako samodzielne danie lub wykorzystać w kuchni. Czym różni się od tradycyjnego twarogu i co można z niego przygotować?

Historia partii

Serek twarogowy to produkt popularny na całym świecie, znany już od czasów starożytnych. W starożytnych Indiach wierzono, że przynosi szczęście: podczas święta ku czci boga Kryszny rozbijano garnek twarogu w nadziei, że zyska się jego przychylność na cały rok.

Według legendy przepis na twarożek zbożowy Domaszny został wymyślony dla przywódcy dużej partii, który zwiedzał fabrykę Karat. Technologom powiedział, że marzy o produkcie nabiałowym, który niczym magia będzie w stanie korygować błędy w diecie. W ten sposób specjaliści zakładu opracowali twarożek zbożowy Domaszny, który od niemal 40 lat cieszy się popularnością wśród miłośników zdrowego trybu życia.

Naturalny i nietłusty

Twarożek ziarnisty (swoją drogą trafnie mówi się „ziarnisty”, a nie „ziarnisty”) to kruchy produkt mleczny, wytwarzany z ziaren twarogu z dodatkiem śmietanki i soli. Zawartość tłuszczu wynosi tylko 4%, a skład jest całkowicie naturalny: Domaszny nie zawiera stabilizatorów ani konserwantów. Dziś oprócz klasyki można znaleźć także twaróg z nadzieniem owocowo-jagodowym.

Nie tak jak wszyscy inni

Twarożek ziarnisty ma szczególną, bardzo delikatną konsystencję: zawarte w nim ziarna twarogu są wyraźnie widoczne i pokryte świeżą śmietaną. Taka budowa pozwala na zaklasyfikowanie go zarówno do produktów twarogowych, jak i do serów. Twarożek zbożowy jest mniej kaloryczny niż zwykły twarożek, dlatego mogą go spożywać nawet osoby uważnie monitorujące swoją dietę lub będące na diecie. Twarożek zbożowy ma przyjemny zapach kwaśnego mleka i kremowy smak z lekką słonością.

I jest też przydatny

Twarożek zawiera białko mleka i niezbędne aminokwasy – metioninę, lizynę i cholinę. Organizm potrzebuje ich do utrzymania równowagi hormonalnej i prawidłowego metabolizmu. Zawiera witaminy B, C, A i PP, a także minerały – fosfor i łatwo przyswajalny wapń, niezbędne dla zdrowia układu kostnego. Dlatego też produkt powinien być regularnie spożywany przez dzieci i osoby starsze. Nawiasem mówiąc, badania pokazują, że twarożek jest głównym źródłem wapnia dla większości ludzi na świecie. Jeśli chodzi o potas, który występuje również w twarogu, jest on dobrze znanym środkiem łagodzącym stres, który pomoże Ci się uspokoić i zmniejszyć niepokój.

Twarożek zbożowy zawiera selen – silny przeciwutleniacz, który wspomaga odmładzanie i gojenie całego organizmu. Uważa się, że ten popularny nabiał jest w stanie oprzeć się nawet rakowi piersi: lekarze zalecają go w celu zapobiegania tej niebezpiecznej chorobie. Twarożek cenią także sportowcy, dla których daje możliwość szybkiego przyrostu masy mięśniowej.

Twarożek zbożowy dobrze nasyca i energetyzuje: to doskonała propozycja na wesoły początek dnia lub przekąskę w pracy. Można go spożywać także przed snem: na przykład po aktywnym treningu. Serek twarogowy zawiera białko kazeinowe, które skutecznie tłumi uczucie głodu. To właśnie on pomaga nam nie zawieść podczas diety.

Kupić

Twarożek Karat Ziarnisty Domowy 4% 350g

Co połączyć z twarożkiem zbożowym

Twaróg Zbożowy to produkt uniwersalny, o neutralnym smaku. Można go łączyć z owocami i jagodami, takimi jak banany, truskawki, brzoskwinie i gruszki. Można je położyć na wierzchu lub wrzucić wszystkie składniki do blendera i zrobić smoothie. Do twarogu można dodać miód, dżemy i konfitury, aby uzyskać smaczną i zdrową przekąskę.

Ale jeśli połączysz twarożek z ziołami i przyprawami, możesz uzyskać lekki i smaczny dodatek do ryb lub mięsa. Ponadto ten produkt mleczny jest dobry jako nadzienie do naleśników i ciast. Z twarogu powstają puszyste zapiekanki i pyszne serniki, które z łatwością zmieszczą całą rodzinę przy jednym stole.

3 przepisy z twarogiem zbożowym z

Zapiekanka z twarogu zbożowego z gruszkami i pomarańczą

Zapiekanka z twarogu zbożowego z gruszkami i pomarańczą

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 opakowanie twarogu ziarnistego KARAT „Domowy” (350 g)
  • 3 duże jajka C0
  • 6 łyżek l. Sahara
  • 130 g semoliny
  • 2 duże gruszki
  • 1 średnia pomarańcza
  • masło i kasza manna do formy
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Głębokie naczynie do pieczenia wysmaruj olejem i posyp semoliną, nadmiar strząśnij.

  1. Pomarańczę umyj szczoteczką i osusz ręcznikiem. Za pomocą drobnej tarki usuń skórkę. Pomarańczę przekrój na pół i wyciśnij sok.

  1. Jajka ubić z cukrem i sokiem pomarańczowym mikserem na jasną pianę. Dodaj skórkę i cały twarożek, a następnie semolinę. Włóż ciasto do przygotowanej formy.

  1. Gruszkę przekroić na pół, a następnie w plastry o grubości 1 cm, usuwając rdzeń. Na cieście ułóż gruszkę.

  1. Piec w dolnej jednej trzeciej części piekarnika przez 45 minut. Podawać zapiekankę ciepłą.

Omlet z twarogiem, papryką i zieloną cebulką

Omlet z twarogiem, papryką i zieloną cebulą
Omlet z twarogiem, papryką i zieloną cebulą

Do przygotowania 1 porcji potrzebujesz:

  • 3 łyżki l. twarożek zbożowy KARAT „Domowy”
  • 2 duże jaja C0 lub SV
  • 2 łodygi zielonej cebuli
  • 1 łyżka. l. masło
  • 0,5 łyżeczki słodka mielona papryka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • tosty do podania
  1. Jajka rozbić do miski, sól i pieprz, dodać 2 łyżki. l. śmietanę z twarogu zbożowego i ubić widelcem na gładką masę.

  1. Cienko pokrój zieloną cebulę. Twarożek wymieszać z papryką.

  1. Postaw patelnię z powłoką nieprzywierającą o średnicy 22–26 cm na dużym ogniu. Dodaj masło i poczekaj, aż się rozpuści i zacznie pienić.

  1. Wlać masę jajeczną na gorącą patelnię. Gotuj, lekko przesuwając zrumienione kawałki, aby płynna część mogła spłynąć na swoje miejsce, około 1,5 minuty.

  1. Posyp omlet zieloną cebulą. Na środkową część omletu połóż ziarnisty twarożek, zamknij pokrywkę, zmniejsz ogień, gotuj przez 2 minuty.

  1. Przechyl patelnię nad talerzem i pozwól, aby omlet zsunął się na nią. Podawać z tostami.

Ciepła sałatka z twarogiem i jesiennymi warzywami

Ciepła sałatka z twarogiem i jesiennymi warzywami
Ciepła sałatka z twarogiem i jesiennymi warzywami

Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:

  • 1 opakowanie twarogu ziarnistego KARAT „Domowy” (350 g)
  • 3 duże pomidory
  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4–6 gałązek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki l. olej roślinny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Czosnek rozgniatamy, obieramy i siekamy razem z natką pietruszki.

  1. Pomidory pokroić w średnie plasterki i ułożyć na talerzach.

  1. Obierz paprykę i cebulę i pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, na dużym ogniu dodać cebulę i paprykę, smażyć mieszając przez 3 minuty.

  1. Na pomidorach ułóż paprykę i cebulę, sól i pieprz. Na wierzchu ułożyć serek twarogowy, polać kremem twarogowym, posypać natką pietruszki i czosnkiem i podawać.

Reklama. Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością „Tander”

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #reklamaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca21 listopada 2022 r

Dziękuję za przydatne informacje i przepisy.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja