Do przepisu
Przygotowanie kremowego twarogu na Wielkanoc nie wymaga kulinarnych supermocy: nawet początkująca gospodyni domowa poradzi sobie z tym zadaniem, jeśli będzie ściśle przestrzegać wszystkich instrukcji przepisu. Najtrudniej jest tutaj nie przegrzać kremowej masy żółtkowej, w przeciwnym razie może się zwarzyć. Oznacza to, że wyjmij pojemnik z ognia, gdy tylko jego zawartość dobrze zgęstnieje i zacznie bulgotać. Wszystko inne jest kwestią techniki! Rezultat miło Cię zaskoczy: wielkanocny twarożek ma zaskakująco delikatny kremowy smak, który spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za jego głównym składnikiem w czystej postaci.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 877,83 kcal/porcję Porcje: 8 Gotowanie: 45 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 27,40 g/54,58 g/69,27GotowanieDeserCiasto ChouxKulichKandyzowane owoceWegetarianizmMenu dla dzieciNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 8 PORCJIżółtka – 5 szt.cukier – 400 gśmietanka (10%) – 250 mlorzechy włoskie łuskane – 100 gjasne rodzynki – 100 gowoce kandyzowane – 50 gmasło – 250 gtwarożek – 1 kgstarta skórka – z 1 cytrynycukier waniliowy – 1 saszetka Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Do kremowego twarogu wielkanocnego masło pokroić w kostkę i pozostawić na 30 minut. Żółtka o temperaturze pokojowej umieszczamy w dużej misce ze stali nierdzewnej i ubijamy mikserem z cukrem, aż do uzyskania kremowej masy o jednorodnej konsystencji.
Krok 2
Do ubitej masy żółtkowej na krem wielkanocny dodać śmietanę i wymieszać. Miskę ustawiamy nad łaźnią wodną i ciągle mieszając trzepaczką doprowadzamy do wrzenia. Niech lekko ostygnie.
Krok 3
Orzechy włoskie podsmaż na suchej patelni, następnie lekko ostudź i posiekaj. Rodzynki umyć i zalać wrzącą wodą. Osuszyć rozprowadzając na ręczniku papierowym. Drobno posiekaj kandyzowane owoce.
Krok 4
Twarożek na krem wielkanocny przetrzyj dwukrotnie przez drobne sito. Następnie dodajemy porcjami ostudzoną masę żółtkową, cały czas mieszając blenderem zanurzeniowym.
Krok 5
Dodać miękkie masło i ponownie zmiksować. Dodać przygotowane orzechy, rodzynki, skórkę, kandyzowane owoce i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę wielkanocną wyłóż gazą złożoną na pół. Włóż do niego przygotowaną masę twarogową. Przykryj wolnymi końcami gazy i połóż na wierzchu ciężarek o wadze około 1 kg.
Krok 7
Pod formę wstaw mały pojemnik i włóż twaróg budyniowy Wielkanocny do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed podaniem ostrożnie wyłóż łyżką i udekoruj według uznania.
PRZYDATNE RADY
Do przygotowania twarogu kremowego na Wielkanoc należy wybrać najświeższy naturalny twarożek o zawartości tłuszczu co najmniej 9%. Jeśli jest bardzo mokre, dzień wcześniej przełóż je do gazy, umieść na durszlaku i pozostaw pod ciśnieniem, aby odsączyć nadmiar płynu.
PRZY OKAZJI
Twaróg kremowy wielkanocny też jest dobry, bo można go przechowywać w lodówce przez tydzień. Można go umieścić w plastikowym pojemniku z pokrywką lub postawić bezpośrednio na talerzu, na którym podawane jest danie, przykrywając go gazą złożoną na pół (należy ją codziennie nawilżać).