Twaróg grejpfrutowy, krem ​​grejpfrutowy

Do przepisu

Krem grejpfrutowy (jego angielski odpowiednik lemon curd nazywany jest często „lemon curd”) można spożywać na gładko z herbatą, smarować tosty lub rogaliki, a także stosować jako nadzienie do koszyczków kruchego ciasta z jagodami i profiterolami lub jako warstwa do warstw ciasta.

Złożoność: łatwo Kalorie: 174,44 kcal/porcję Porcje: 800 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 12 godz Używany: 2,71 g/9,05 g/20,38GotowanieNaleśnikiPustyKrem do ciastaKrem budyniowySos/dressingDekoracja naczyńWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciKarnawałSKŁADNIKI NA 800 PORCJI150 g świeżo wyciśniętego soku z różowego grejpfruta25 g skórki grejpfruta, startej na najdrobniejszej tarce250 g jajek (około 5 sztuk)250 g cukru150 g masłasól morska na czubku noża Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Ubij jajka solą, aż będą gładkie, aby nie było „pasm” białka. Dodać cukier i sok grejpfrutowy, ponownie wymieszać na gładką masę.

Krok 2

Powstałą mieszaninę wlać do rondla z grubym dnem, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką, aż śmietana zgęstnieje (jeśli zanurzysz w niej łyżkę, a następnie przesuniesz palcem po grzbiecie łyżki, pozostaje wyraźny pasek, krawędzie się nie spotykają).

Krok 3

Gorącą śmietankę przetrzeć przez sitko, usuwając wszelkie grudki. Do śmietany dodać skórkę i wymieszać.

Krok 4

Zimne masło pokroić w kostkę o boku 1–1,5 cm Mieszając ciepłą śmietankę trzepaczką, dodajemy do niej masło po 2–3 kostki, aż do uzyskania całkowicie gładkiej masy.

Krok 5

Powierzchnię kremu bezpośrednio przykryj folią (pozwól mu przykleić się do kremu). Ostudzić i przechowywać w lodówce przez co najmniej 12 godzin. Przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja