Turecki ostry sos z pieczonych warzyw (do płatków śniadaniowych i podpłomyków)
Elena Niekrasowa 13 lipca 2018 r0,00 (0)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Sos ten podaję z chlebem pita i kaszą bulgur. Ten uniwersalny sos warzywny powstaje z pieczonych warzyw bez dodatku oleju, a jego ostrość można dostosować do własnych upodobań. Podaje się go zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc zaopatrzenie się w ten dodatek jest bardzo wygodne.
Złożoność: łatwo Kalorie: 57,61 kcal/porcja Porcje: 5 Gotowanie: 10 minut Dodać. czas: 25 minut Używany: 2,57 g/0,32 g/11,18MikserPiekarnikPieczenieKuchnia tureckaKolacjaKolacjaPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmPiknikSKŁADNIKI NA 5 PORCJIbakłażan 1 szt.pomidory 2 szt.czerwona słodka papryka 2 szt.czosnek, główka 1 szt.ostra czerwona papryka 1 szczypta(-y)zielonyoregano 1/2 łyżeczki.sok z granatów 50 mlbazylia 1 łyżeczkawędzona papryka 1/2 łyżeczki.sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Każde warzywo zawiń osobno w folię. Najpierw odetnij czubek główki czosnku, tak jak robisz to w przypadku pilawu. Warzywa pieczemy do miękkości w temperaturze 200°C (około 20 minut), po 10 minutach wyjmujemy czosnek.
Krok 2
Obierz pomidory, bakłażany i paprykę, usuń nasiona z papryki. Wyciśnij czosnek ze skórki. Wymieszaj bakłażana, paprykę, pomidory, czosnek, posiekaj (możesz siekać w trybie pulsacyjnym, aby pozostały małe kawałki). Gotować 2 minuty, dodać sok z granatów, sól, chili, wędzoną paprykę i przyprawy do smaku. Gotowy sos posypać ziołami.