Turecka rozkosz
CookNN 03 listopada 20144,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Wiele osób zna orientalną słodycz zwaną turecką rozkoszą, jednak jej przygotowanie lub znalezienie dobrego przepisu nie jest takie proste. Pamiętaj: bez żelatyny!
Złożoność: łatwo Porcje: 20 Gotowanie: 20 minut Dodać. czas: 1 godzinaGotowanieKuchnia tureckaŚniadanieKolacjaDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmMenu dla dzieciImpreza, bufetUrodzinyŚwięto dzieciNowy RokPiknikRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 20 PORCJIcukier – 3 szklankiwoda – 6 szklanekskrobia – 3 szklankiorzechy – do smakubarwnik – opcjonalniecukier puder/płatki kokosowe Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Rozcieńczyć skrobię 3 szklankami wody.
Krok 2
Zagotuj cukier z pozostałymi 3 szklankami wody.
Krok 3
Do syropu wlać skrobię cienkim strumieniem, szybko mieszając, aby mieszanina się nie rozdzieliła. Dodać orzechy i barwnik.
Krok 4
Gotuj mieszaninę, mieszając, aż zgęstnieje.
Krok 5
Powstałą masę wylewamy na blachę wyłożoną folią lub folią, wyrównujemy łyżką lub rękami zmoczonymi w zimnej wodzie i odstawiamy na 1 godzinę.
Krok 6
Turecki przysmak pokroić w kostkę lub dowolny kształt, obtoczyć w wiórkach lub pudrze i przełożyć do pojemnika.
PRZYDATNE RADY
Zamiast proszku użyj wiórków kokosowych: smak będzie lepszy, a wiórki nie zamienią się w syrop na turecką rozkosz, co często zdarza się w przypadku proszku.