Trzy szybkie przepisy na lato

Trzy szybkie przepisy na lato

Trzy szybkie przepisy na lato

Elena Moskalenko 26 czerwca 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Ostra kapuśniak, cukinia ze smażonymi ziemniakami i chrupiące placki cebulowe. Proste dania na pyszny wiejski obiad.

Ostra zupa kapuścianaCukinia ze smażonymi ziemniakami i sosem pestoPlacki Cebulowe Z BoczkiemOstra zupa kapuściana

Ostra zupa kapuściana

Ostra zupa kapuściana

Czego potrzebujesz:

  • ½ małej główki kapusty
  • 1 mały pęczek szczawiu
  • 8 jaj przepiórczych
  • 1 zielona papryka
  • 1 papryczka jalapeno
  • 1 por (biały i trochę zielonych części)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masło
  • 2 łyżki l oliwa z oliwek
  • 50ml soku z cytryny
  • 1 łyżka. cukier
  • 1 łyżka. l. czarny pieprz
  • 1 łyżka. l. chmeli-suneli
  • sól do smaku
  • kolendra i koperek do podania

Co zrobić:

Zagotuj i obierz jajka przepiórcze. Kapustę pokroić w cienkie paski. Włożyć do wrzącej wody i gotować 10 minut pod przykryciem. Usuń nasiona i błony z obu rodzajów papryki i pokrój według uznania.

Posiekany por, czosnek i szczaw podsmaż na mieszance masła i oliwy z oliwek. Doprawić kapustę smażonymi warzywami i doprowadzić do wrzenia.

Dodać zieloną paprykę, sól i doprawić cukrem, czarnym pieprzem i chmielem suneli. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, następnie polej sokiem z cytryny, wyłącz ogień, przykryj pokrywką i pozwól zupie parzyć się przez 15 minut. Podawaj z kolendrą, koperkiem i jajkami przepiórczymi.

Cukinia ze smażonymi ziemniakami i sosem pesto

Cukinia ze smażonymi ziemniakami i sosem pesto

Czego potrzebujesz:

  • 1 cukinia
  • 1 szklanka młodego zielonego groszku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 por
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki. l. sos pesto
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • sól do smaku
  • ser i rukola do podania

Co zrobić:

Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w plasterki o grubości 1,5 cm. Pesto podzielić na pół. Posmaruj „krążki” cukinii sosem z obu stron i odłóż do zamarynowania.

Ziemniaki pokroić w cienkie, małe paski. Por pokroić w pierścienie, a czosnek posiekać. Smażyć ziemniaki z cebulą i czosnkiem na al dente.

Do warzyw dodać resztę sosu pesto i groszek, wymieszać, posolić i doprawić czarnym pieprzem.

Przygotowane plastry cukinii ułożyć w żaroodpornej formie. Na wierzchu ułóż nadzienie warzywne i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Gotową cukinię posyp startym serem i podawaj z rukolą.

Placki Cebulowe Z Boczkiem

Takie naleśniki w obwodzie lwowskim nazywane są tsibulnikami. To prawda, że ​​​​w mojej wersji istnieje pewne ulepszenie uralsko-azjatyckie. Ale to wciąż nie powstrzymuje ich od bycia cybulnikami.

Placki Cebulowe Z Boczkiem

Czego potrzebujesz:

  • 5 szalotek
  • 125 g wędzonego mostka
  • 5 łyżek l. mąka pszenna
  • 1 łyżka. l. mąka sezamowa
  • 1 jajko
  • Po 1 łyżce mielonej kozieradki, czarnego pieprzu i wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka brązowy cukier
  • 2 łyżki czarny kminek
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • warzywa do podania

Co zrobić:

Szalotkę pokroić w cienkie piórka. Dodaj sól, cukier, przyprawy; Delikatnie rozetrzyj rękami, aby cebula puściła sok i pozostaw do marynowania na około 15 minut. Wbij jajko do przygotowanej cebuli, dodaj oba rodzaje mąki, zagnieć ciasto.

Smażyć naleśniki na dobrze rozgrzanym oleju. I tu ważny szczegół: temperatura powinna być wyjątkowo umiarkowana, aby cebula nie przypaliła się, a raczej dusiła na oleju. Eksperci twierdzą, że tsibulniki nie tolerują pośpiechu i wysokich temperatur.

Mostek pokroić w cienkie plasterki, smażyć na suchej patelni do momentu powstania skwarek i posypać czarnym kminkiem.

Na gorące naleśniki układaj skwarki i podawaj ze świeżymi ziołami. Można też podać coś z mleka sfermentowanego: śmietanę, jogurt lub jogurt naturalny.

Elena Moskalenko: „Mieszkam na Uralu, w Czelabińsku. Dziennikarka i córka trzykrotnego majora lotnictwa rosyjskiego. „Złoty Rekin” Okręgu Federalnego Uralu jako najlepszy dziennikarz-analityk. „Złoty Cierń Wielbłąda” w kategorii „Język rosyjski”. Uwielbiam czytać, uwielbiam czytać dobre rzeczy, w literaturze cenię subtelną psychologię, humor i nienaganny dowcip, w muzyce – francuską pieśń, rosyjski Szewczuk i nierosyjskie dire straits. Kocham pyszną kuchnię i kocham politykę, która nie jest służalcza, odważna… Podobnie jak Marlena Dietrich uwielbiam pysznie gotować i pysznie leczyć.”

Elena Moskalenko na :

Obiad z pokrzywą Elena Moskalenko wykorzystała sezon na młodą pokrzywę i przygotowała pełny obiad – przystawkę, ciasto i risotto. To naprawdę bezpretensjonalne zioło – pokrzywa. Zobacz więcej…

Quinoa Dishes Dietetycy twierdzą, że komosa ryżowa to jedyne ziarno na świecie, które zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne człowiekowi. Tym zbożem nakarmiono miliony ludzi… Zobacz więcej…

Monolunch z buraków Przepisy z burakami – ciepła sałatka z buraków i wątróbki króliczej, Zupa puree z pieczonych buraków, Zapiekanka z twarogu z żurawiną, burakami i skórką pomarańczową Zobacz więcej…

Przepisy z zieloną kaszą gryczaną Aby przygotować wieloposiłkowy posiłek z zielonej kaszy gryczanej, należy ją wykiełkować. Odliczyłam po 7,5 łyżki płatków do każdego dania i umyłam… Zobacz dalej…

Konfitury z marchwi Elena Moskalenko spojrzała na marchewkę świeżymi oczami. W rezultacie mamy jasne i pozytywne konfitury z marchwi, które szczególnie sprawdzają się zimą! Zobacz więcej…

Naleśniki Uwielbiam naleśniki za ich prostotę, za bujny rodowód gastronomiczny, za ich kulinarną różnorodność i ogólny podtekst kulturowy. Zobacz więcej…

Monolunch z kuskusem Kuskus jest cudowny w rosyjskiej solance rybnej, w libańskim tabbouleh i na żydowskim deserze – pełnoprawny lunch z kuskusem od Eleny Moskalenko! Zobacz więcej…

Sałatki z serem Adyghe Adyghe to specjalność na tyle uniwersalna i smaczna, że ​​doskonale prezentuje się w daniach różnej wielkości – od zup po ciasta. I odkryłam… Zobacz więcej…

Zupy zielone W misce zupy zawitała wiosna – lekka, aromatyczna, pikantna i wyrafinowana w swojej prostocie. Dla mnie zupy wiosenne to zielone zupy. Zobacz więcej…

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lipiec #cukinia #sierpień #naleśniki #przepisy letnie #menu #menu letnie #kapusta #Elena Moskalenko #przepisy sezonowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Lena MoskalenkoLena Moskalenko24 czerwca 2014 r

…dla Larisa Fdz: i śmietana – koniecznie!!!!

00OdpowiedźLaris FdzLaris Fdz17 czerwca 2014 r

Świetny pomysł na kapuśniak, pewnie można też dodać śmietanę.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja