Praca zdalna pozwala spędzić więcej czasu na eksperymentowaniu w kuchni. Nadal musisz nakarmić swoją rodzinę, więc dlaczego nie spróbować czegoś nowego. A inteligentna, nowoczesna technologia sprawi, że proces gotowania będzie szybki i tak przyjemny, jak to tylko możliwe. Prezenterka telewizyjna i autorka serii przewodników gastronomicznych „Geografia dla smaku” Nika Ganich podzieliła się z nami swoimi sekretami.
Zobaczmy, jak mógłby wyglądać kiedyś dzień domowego kucharza w świecie innowacyjnych rozwiązań.
Jakiś czas temu, jako osoba rozważna, zaopatrzyłam się w artykuły spożywcze. W utrzymaniu ich świeżości i zdrowia bardzo pomogła lodówka LG z dodatkową funkcją chłodzenia. Chłodzenie drzwi+. Panel w górnej części lodówki, z którego napływa zimne powietrze, szybciej i bardziej równomiernie schładza żywność, także tę znajdującą się na półkach drzwiowych, a w efekcie wydłuża jej świeżość i trwałość. Nawiasem mówiąc, dotyczy to również leków i kosmetyków, które wszyscy uwielbiamy przechowywać na półkach w drzwiach lodówki.
Myślę, że każdy ma duży zapas jedzenia, więc czas porozmawiać o rozwijaniu umiejętności kulinarnych w okresie samoizolacji.
Innowacyjna lodówka LG z funkcją DoorCooling+
PORANEK: Nie ma już potrzeby spędzać dużo czasu w drodze, dlatego przeznaczmy pół godziny na coś smacznego. A może leniwe knedle? Właśnie w tym celu firma LG opracowała tę płytę ze szczególną uwagą. Studio LG: jego funkcja Zwiększenie mocy pozwala rozpocząć gotowanie w ciągu kilku sekund. Kuchenka mikrofalowa NeoChef pomoże nam utrzymać założone tempo.
Leniwe kluski
Leniwe kluski
Na 4-5 porcji potrzebujesz:
- 750 g domowego twarogu
- 140 g mąki
- 1 jajko
- 1 g soli
- 140 g cukru
- 18 g cukru waniliowego
- 20 g masła
- olej roślinny do formowania pierogów
- śmietana i dżem do podania
Co zrobić:
- Twarożek przetrzyj przez sito. Dodać mąkę, jajko, sól, cukier, cukier waniliowy. Zagnieść miękkie ciasto, które będzie trochę kleić się do dłoni. Uformuj kulę i włóż do miski. Przykryj go folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij miskę. Nasmaruj deskę i dłonie olejem roślinnym. Z powstałej masy uformuj kiełbasę o grubości około 2-2,5 cm i pokrój ją na małe kawałki.
- Ostrożnie włóż kluski do wrzącej wody i gotuj przez 3-4 minuty.
- W tym samym czasie rozpuść masło w kuchence mikrofalowej w trybie gotowania na wolnym ogniu.
- Wyjmij kluski łyżką cedzakową i ułóż na talerzu. Skrop je roztopionym masłem. Podawać ze śmietaną i dżemem.
Powiedzmy sobie szczerze, dlaczego czasami nie lubimy gotować niektórych potraw? Zgadza się – wtedy nie chcesz długo myć naczyń i przyborów kuchennych. Tak więc piekarnik LG Studio ma bardzo piękną i funkcjonalną powłokę EasyClean, którą można łatwo wyczyścić nawet wodą. Świetnie, prawda?!
Piekarnik LG Studio z powłoką EasyClean, którą łatwo wyczyścić nawet wodą
DZIEŃ: Ani chwili spokoju: rozmowy telefoniczne, planowanie spotkań, rozmowy, listy… Niezauważeni, czas na lunch! Dlaczego nie poczęstować swojej rodziny gorącymi bułeczkami z masłem?
Bułeczki z masłem
Bułeczki według przepisu restauracji na zamku BIRINU PILS (Łotwa)
Na 60 małych bułek potrzebujesz:
- 500 ml mleka
- 10 gramów soli
- 150 g cukru
- 50 g drożdży prasowanych
- 2 jajka o wadze około 120 g
- 1 kg mąki premium
- 200 g roztopionego masła
- mąka do robienia bułek
- 1 jajko do posmarowania
- 50 g różnych nasion (siemię lniane, słonecznik, sezam itp.)
Co zrobić:
- Podgrzej mleko do 30°C. Dodaj sól i cukier. Drożdże rozpuścić w mleku, dodać 2 jajka, ubić na gładką masę. Zamieszać.
- Porcjami dodawaj mąkę, stopniowo zagniatając ciasto. Kontynuując wyrabianie ciasta, dodać masło. Gotowe ciasto uformuj w kulę i włóż do miski. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Ciasto podzielić na 60 części (po 30 g każda). Formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w pewnej odległości od siebie, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać nasionami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 7-8 minut. Podawać z masłem ziołowym lub czosnkowym.
Kuchenka mikrofalowa LG NeoChef
WIECZÓR: Produktywny dzień pracy dobiegł końca i czeka Cię przytulny rodzinny wieczór z oglądaniem seriali, czytaniem książek i grami planszowymi. Na przekąskę możesz przygotować popcorn do swojego domu – dzięki technologii Smart Inverter kuchenka mikrofalowa LG NeoChef będzie gotowe szybciej. A może babeczki? To także kwestia kilku minut! Ale najbardziej podoba mi się mus z domowym jogurtem, który sprytny miniszef kuchni przygotowuje tak pysznie!
Mus z domowym jogurtem z mikrofali
Mus z domowym jogurtem
Na 5 porcji potrzebujesz:
Na domowy jogurt:
- 1 litr mleka
- 150 g jogurtu naturalnego
Na mus:
- 1 kg dowolnych jagód
- 30 g żelatyny
- Zrób domowy jogurt. Wlać mleko do żaroodpornej miski. Podgrzać do 70–80°C (lub do momentu, aż w mleku zaczną pojawiać się bąbelki).
- Zmniejsz temperaturę do 40°C (o ile palec to toleruje). Utrzymanie tej temperatury gotowania jogurtu jest szczególnie ważne. Do mleka dodać jogurt i wymieszać.
- Pojemnik z mlekiem przykryj pokrywką lub przykryj folią spożywczą. Pozostaw w trybie „wolnego gotowania” lub „jogurtu” na 5 godzin. Następnie wyjmij i przechowuj w lodówce do momentu użycia.
- Aby przygotować mus, namocz żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie i pozwól jej pęcznieć. Następnie rozpuść w kuchence mikrofalowej (25 sekund przy maksymalnej mocy).
- Jagody ubić w blenderze, przetrzeć przez sito, wymieszać z jogurtem i żelatyną.
- Powstałą masę jagodową wlać do foremek lub misek i wstawić do lodówki na 2 godziny, aż masa stwardnieje.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #LGPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych