Truskawki na zimę z mlekiem skondensowanym
gastronomia 02 lipca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Przygotuj truskawki na zimę ze skondensowanym mlekiem, a będziesz mieć pod ręką wspaniały deser, który wesprze Cię w chwilach złego nastroju lub stanie się „wybawieniem”, jeśli ci sami nieproszeni goście pojawią się na Twoim progu. Przepis na ten przysmak jest prosty, jak wszystko genialne! Bierzemy truskawki, robimy z nich puree (część kroimy na kawałki – dla większego efektu) i rozdrabniamy w blenderze ze skondensowanym mlekiem. Wierzcie lub nie, ale tutaj przygotowanie deseru jest zakończone! Następnie przełóż mieszaninę do pojemników i włóż do zamrażarki. Co się dzieje? Albo lody, albo schłodzony deser truskawkowy ze skondensowanym mlekiem. I czy warto szukać dokładnej definicji tego, co jest po prostu fantastycznie pyszne!
Złożoność: łatwo Kalorie: 296,67 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 20 minut Używany: 6,27 g/5,58 g/53,00DeserWegetarianizm: laktoWegetarianizmMenu dla dzieciSKŁADNIKI NA 6 PORCJItruskawki – 2 kgmleko skondensowane z cukrem – 300 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj składniki. Truskawki umyć, osuszyć, rozłożyć na ręczniku papierowym i obrać. Włóż jedną trzecią jagód do miski blendera. Resztę pokroić w kostkę i umieścić w plastikowych pojemnikach przeznaczonych do zamrażania.
Krok 2
Do truskawek w misie blendera dodaj mleko skondensowane z puszki. Miksuj blenderem, aż mieszanina uzyska jednorodną konsystencję. Powstałe puree powinno być dość płynne.
Krok 3
Powstałą mieszaniną wylej kawałki truskawek w pojemnikach. Umieścić w zamrażarce. Przed jedzeniem deser należy lekko rozmrozić w temperaturze pokojowej.
PRZYDATNE RADY
Jeśli chcesz, zmiksuj wszystkie truskawki blenderem na puree wraz ze skondensowanym mlekiem, nie pozostawiając żadnych kawałków. W tym przypadku deser będzie bardziej przypominał dobre lody jagodowe.
PRZY OKAZJI
Po co w ogóle przygotowywać truskawki ze skondensowanym mlekiem na zimę? Przede wszystkim jest oczywiście po prostu pyszne! Po drugie, podczas mrożenia truskawki niemal w całości zachowują wszystkie witaminy, co sprawia, że zimą możesz zadowolić swój organizm cennym suplementem diety.