Transformacja kawioru: niezwykły proces miażdżenia zimowego przysmaku w maszynie do mięsa

Na zimę zmiażdż kawior przez maszynę do mięsa

Na zimę zmiażdż kawior przez maszynę do mięsa Do przepisu

Gotowanie kawioru z dyni przez maszynę do mięsa zgodnie z naszym przepisem krok po kroku jest dość proste. W rezultacie otrzymujemy smaczne i zdrowe danie, które może być doskonałym dodatkiem do każdego posiłku. Najczęstszym zastosowaniem jest smarowanie chleba. Ale kawior z dyni dobrze komponuje się również z makaronem, ryżem, kaszą gryczaną, a nawet puree ziemniaczanym (spróbuj wymieszać w równych proporcjach). Z dodatkiem lub zamiast dodatku – wybór należy do Ciebie. Wiele osób woli jeść kawior dyniowy z mięsem lub rybą, kluskami lub manti. Niektóre gospodynie domowe dodają do smażonego barszczu kawior z dyni. Istnieje wiele opcji użycia, a przepis jest uniwersalny.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 236,61 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 3,24 g/13,88 g/24,18PustyWegetarianizm: ŚciśleWeganizmWegetarianizmPost / Potrawy wielkopostneSKŁADNIKI NA 6 PORCJICukinia 1,2 kgMarchew 250 grSłodka papryka 250 grCebula 250 grCzosnek 3 goździkiOlej roślinny 4 łyżkiPasta pomidorowa 2,5 łyżkiOcet 9% 1 łyżka.Cukier 1 łyżka.Sól 2 łyżeczki Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Cukinię obierz i wypestkuj. Pokrój w plasterki i przepuść przez maszynę do mięsa. Jeśli nie masz maszynki do mielenia mięsa, możesz użyć robota kuchennego (nasadką jest nóż do siekania). W głębokim rondlu umieść posiekaną dynię.

Krok 2

Obierz cebulę, marchewkę i paprykę i posiekaj je w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym. Warzywa włożyć do rondla z cukinią, dodać olej roślinny. Wymieszaj, przykryj i gotuj na dużym ogniu aż do wrzenia.

Krok 3

Następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj kawior pod pokrywką przez 45-50 minut (aż warzywa będą miękkie). Mieszaj co 5-10 minut, aby zapobiec przyklejeniu się mieszanki do dna patelni.

Krok 4

Dodać sól, cukier, koncentrat pomidorowy i czosnek (drobno posiekany lub wyciśnięty). Dokładnie wymieszaj i gotuj kawior z dyni pod pokrywką na małym ogniu przez kolejne 7 minut.

Krok 5

Na patelnię z kawiorem dyniowym wlać ocet i wymieszać. Do smaku można dodać także suszone lub świeże zioła. Wyłącz kuchenkę i pozwól kawiorowi z dyni parzyć pod pokrywką przez około 5 minut.

Krok 6

Sterylizuj słoiki i pokrywki w dowolny dogodny sposób. Napełnij słoiki gorącym kawiorem dyniowym prawie po brzegi (zostaw 2-3 mm). Zamknąć pokrywką, odwrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 7

Z określonej ilości składników otrzymuje się około półtora litra kawioru dyniowego. Po ostygnięciu słoiki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

UWAGA DO GOSPODARKI

Cukinię kupuj od połowy maja do końca lipca. Wybieraj małe owoce. Optymalna długość to 12-20 centymetrów, waga 100-200 g. Skórka powinna być cienka i bez uszkodzeń.

PRZY OKAZJI

Największą cukinię uprawiano w Kanadzie w 2014 roku. Jego waga to ponad 60 kilogramów. A najdłuższą cukinię na świecie odkryto w Chinach w 2019 roku. Jego długość wynosiła prawie 2,5 metra.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja