Tradycyjny angielski minsmith

Tradycyjny angielski minsmith

gastronomia 25 czerwca 2013Tradycyjny angielski minsmithTradycyjny angielski minsmith Do przepisu

Legumina dosłownie przetłumaczone z angielskiego – „mięso mielone”. Dlatego też, jeśli po raz pierwszy zamówisz minsmith pie, zapewne zdziwi Cię widok słodkich tartaltek z suszonymi owocami. To nadzienie do ciasta było kiedyś przygotowywane z mięsa: zachowane XVI-wieczne książki kucharskie wspominają o dziczyznie, tłuszczu nerkowym, daktylach, suszonych śliwkach i brandy. Jedyne, co nam pozostało jako pamiątkę tamtych czasów, to tłuszcz nerkowy. Dobrze komponuje się z owocami, alkoholem i ciastami.

Złożoność: przeciętny Porcje: 5 Gotowanie: 2 godziny 30 minutKuchnia angielskaPustySKŁADNIKI NA 5 PORCJIRozpocznij gotowanie 16 godzin przed podaniem500 g rodzynek (złotych i ciemnych)200 g suszonych daktyli100 g kandyzowanych owoców cytrusowych500 g jabłek300 g brązowego cukrusok i skórka z 2 cytrynsok i skórka z 2 pomarańczy200 g tłuszczu z nerek wołowych1 łyżeczka proszek imbirowy2 laski cynamonu10 groszków ziela angielskiego5 łyżek l. brandy Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Jabłka pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małe kostki. Pokrój także kandyzowane owoce i daktyle. Zmiel tłuszcz nerkowy. Wszystkie składniki oprócz brandy umieścić w dużej żaroodpornej misce i bardzo dokładnie wymieszać. Przykryć ręcznikiem i odstawić w chłodne miejsce na 8–12 godzin. Następnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120–130°C na 3 godziny. Następnie wyjąć i pozostawić do ostygnięcia. Mieszaj od czasu do czasu minsmith, gdy ostygnie. Nie bój się ilości powstałego tam tłuszczu – dokładnie tak to powinno wyglądać. Gdy minsmith ostygnie, ponownie dokładnie wymieszaj, dolewając brandy. Ułóż w wysterylizowanych słoikach, na wierzchu ułóż kółka pergaminowe i szczelnie zamknij. Minsmith można przechowywać w ciemnym miejscu przez 2 lata. Porada dotycząca artykułów spożywczych Gdy już zrobisz minsmith, przygotowanie ciasta mismit nie może być łatwiejsze. Musisz cienko rozwałkować ciasto i wyłożyć je okrągłymi foremkami na muffiny. Następnie napełnij ciasto minsmithem, z pozostałego ciasta wytnij „pokrywki”, przykryj nimi placki, mocno dociśnij i posmaruj mlekiem. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 25–30 minut. Podawać na ciepło.

UWAGA DO GOSPODARKI

Minsmith w puszce będzie dobrze przechowywany w chłodnej, ciemnej szafce przez 2 lata. Ale nie zawsze żywność była przechowywana przez tak długi czas.

W XVIII wieku katalogi francuskie aktywnie poszukiwały sposobów długotrwałego przechowywania żywności. Jednocześnie żywność nie mogła się zepsuć i nie stracić swojego zwykłego smaku. W 1795 roku wyznaczono nawet nagrodę w wysokości 12 tysięcy franków dla każdego, kto zaproponuje rozwiązanie problemu. Wśród wielu wynalazców, którzy odpowiedzieli na to wezwanie, był francuski szef kuchni i cukiernik Nicolas Appert. Wpadł na pomysł hermetycznego zamykania szklanych słoików z jedzeniem, a następnie gotowania ich przez półtorej do czterech godzin (czas zależny od wielkości słoika). Co ciekawe, do gotowania używano wyłącznie wody słonej – aby utrzymać wyższą temperaturę.

Po wielu eksperymentach w 1809 Appert przedstawił swoją metodę Towarzystwu Zachęty Sztuki w Paryżu. Wyniki zaimponowały nie tylko sędziom, ale także osobiście Napoleonowi, który wręczył wynalazcy nagrodę pieniężną. I choć od tego czasu wynaleziono bardziej zaawansowane technologie sterylizacji produktów, to za ojca konserw uważany jest Nicolas Appert.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja