Tosty z ciemnego chleba z jajkiem
gastronomia 6 listopada 2023 r(3)Dodaj do ulubionychUdział Do przepisu
Tosty z czarnego chleba z jajkami na twardo to swego rodzaju „powitanie” z odległych czasów sowieckich: w ten sposób gospodynie domowe przygotowały doskonałą przystawkę, sycącą i smaczną. Współczesnemu człowiekowi skład jego składników będzie wydawał się dziwny i jest to zrozumiałe. Grzanki najczęściej gotujemy z serem, więc jajka, szczególnie te na twardo, wydają się tutaj bardzo nieodpowiednie. Jednak 40–50 lat temu ta opcja była bardziej dostępna, tańsza i bardzo popularna. Na patelni smażono kromki czarnego chleba, następnie smarowano je majonezem i posypywano posiekanymi jajkami. W naszym przepisie wszystko jest dokładnie takie. Przygotujmy się!
Złożoność: łatwo Kalorie: 438,75 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 25 minut Używany: 9,68 g/29,14 g/35,49PrzekąskaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmSKŁADNIKI NA 6 PORCJIjajka – 4 szt.chleb żytni (najlepiej z kminkiem lub kolendrą) – 500 gczosnek – 4 ząbkiolej roślinny – 6 łyżek. l.majonez – 40–50 gsól – do smakuświeżo zmielony czarny pieprz – do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj wszystkie składniki. Ugotuj jajka na twardo. Aby to zrobić, umyj je i włóż do chochli. Zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia na dużym ogniu. Gotuj przez 10 minut. Ochłodzić bieżącą wodą.
Krok 2
Odetnij cienko skórkę z chleba żytniego. Okruchy pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie przekroić każdy na pół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę do miski. Wlać olej i pozostawić na 10 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Kromki chleba układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą pędzla posmaruj olejem czosnkowym. Suszyć chleb w piekarniku przez 10 minut.
Krok 4
Obierz jajka i rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków. Lekko sól. Nasmaruj grzanki majonezem. Na wierzchu rozłóż posiekane jajka. Dopraw trochę pieprzem i podawaj.
UWAGA DO GOSPODARKI
Całkiem dopuszczalne jest po prostu smażenie chleba żytniego na grzanki na dużej patelni. Zrób to na średnim ogniu, uważnie obserwując proces, aby plastry się nie przypaliły.
PRZY OKAZJI
Do rozgniecionych jajek do nadzienia grzanek z chleba żytniego można dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek: przystawka stanie się bardziej apetyczna i bardzo aromatyczna.