Tosty z awokado: jak ugotować pyszne, piękne i satysfakcjonujące w domu
Ksenia Woroncowa 24 stycznia 2024 r
Tosty z awokado to proste danie, które w ciągu ostatnich kilku lat stało się popularne na całym świecie. Zastanówmy się, skąd tyle miłości do tego połączenia, jak awokado sprawia, że nawet chleb jest zdrowy i dlaczego warto komplikować podstawowy przepis z innymi produktami.
Treść:
- Historia tostów z awokado
- Korzyści z tostów z awokado
- Czy można obejść się bez chleba?
- Jak wybrać awokado do tostów
- Na śniadanie tost z awokado
- Tost z awokado na przekąskę
Historia tostów z awokado
Dziwne by było, gdyby tak proste, a zarazem genialne danie miało prostą i zrozumiałą historię. Oczywiście wszystko jest bardzo zagmatwane. Jednak nadal możesz opierać się na pewnych faktach.
Australijski restaurator Bill Granger nazywa siebie autorem pierwszego współczesnego tostu z awokado. W 1993 roku zaczął serwować charakterystyczne dla swojej sieci restauracji śniadanie – tosty z awokado z dressingiem z oliwy z oliwek, soku z limonki i przypraw. To danie zapoczątkowało modę na tandem chleba zbożowego i maślanych owoców.
Istnieją jednak także wcześniejsze historie. Według gazety New Yorker danie przygotowywano w Stanach Zjednoczonych już w latach trzydziestych XX wieku. Natomiast w Chile, głównym eksporterze zielonego złota, od XIX wieku pasta z awokado jest smarowana plasterkiem marraquety pszennej. Poza tym w Meksyku zawsze jedzono awokado. I nawet jeśli wtedy nie było tostów, chleb z pewnością istniał w tej czy innej formie. Nie wiadomo na pewno, czy próbowano je połączyć w jednym daniu, ale jest to całkiem prawdopodobne.
Korzyści z tostów z awokado
W ciągu ostatnich kilku dekad tost z awokado z modnego dania stał się symbolem zdrowego odżywiania. Drogę na szczyt trendów kulinarnych zapewniło mu umieszczenie w książce kucharskiej Gwyneth Paltrow w 2013 roku.
Miłość ludzi do tego dania jest łatwa do wyjaśnienia: jest naprawdę udana. Po pierwsze jest smaczna, po drugie zbilansowana, a po trzecie szybka w przygotowaniu. Chleb zawiera dużo węglowodanów, co oznacza energię, witaminy i błonnik. Awokado zawiera najzdrowsze tłuszcze nienasycone, a także potas, magnez i sód. Dodaj do tych dwóch składników oliwę z oliwek, bogatą w witaminy A i E, sok z cytryny lub limonki – a korzyści będą jeszcze większe.
Czy można obejść się bez chleba?
To nie jest bezczynne pytanie. Chleb jest pierwszą rzeczą, którą ludzie zazwyczaj starają się ograniczyć w swojej diecie, gdy chcą schudnąć. Istnieje również nietolerancja glutenu, która jest dość powszechna.
W pierwszym przypadku zwykły biały chleb można zastąpić chlebem pełnoziarnistym. Zawiera więcej błonnika i węglowodanów złożonych. Dla drugiego przypadku i dla tych, którzy zasadniczo zrezygnowali z mąki, wymyślono alternatywne tosty. W tych przepisach samo awokado pełni rolę chleba. Jest obrany, przekrojony na pół i usunięty pestka. W ten sposób powstają dwie bazy na przekąski. Nadzienie może być dowolne. Oto przykłady popularnych połączeń: krewetka + kolendra + limonka, szparagi + jajko + mielony czarny pieprz, bekon + jajko sadzone + zielona cebula, bekon + sałata + pomidorki koktajlowe.
Jak wybrać awokado do tostów
Przy wyborze awokado nie jest ważne nawet danie, ale to, kiedy je ugotujesz. Z reguły owoce trafiają na półki sklepowe, gdy nie są jeszcze bardzo dojrzałe. Jest to konieczne, aby awokado nie zepsuło się podczas transportu. Owoce dobrze dojrzewają w temperaturze pokojowej, dlatego postaw na miękkość.
Aby ocenić dojrzałość, przytrzymaj awokado w dłoni i lekko dociśnij palcami. Miękkie awokado należy już ugotować. Solidny — pożyczyć do wykorzystania w przyszłości Niedojrzałe należy pozostawić w ciemności w temperaturze pokojowej. Gdy będzie miękki, może poczekać kilka dni w lodówce, ale z dala od bananów i jabłek.
Więcej o wyborze awokado pisaliśmy w materiale „Jak wybrać awokado, po co używać do tego czoła, policzków i nosa”.
Na śniadanie tost z awokado
To nawet nie śniadanie, ale pyszna przekąska na idealny początek dnia. Gotuj w dni, kiedy masz czas na spokojne krzątanie się po kuchni. To prawda, że w przepisie nie ma nic skomplikowanego – chodzi raczej o cieszenie się chwilą.
Na śniadanie tost z awokado i jajkiem w koszulce
Do zrobienia tostów potrzebujesz:
- 1 awokado
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 4 kromki chleba otrębowego
- 4 jajka
- 200 g łososia wędzonego lub lekko solonego
- 1 pomidor
- 2 łyżeczki sos sojowy
- 2–3 zielone cebule
- mikrogreeny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Przygotuj wszystkie składniki na tosty. Awokado umyj, obierz i rozgnieć widelcem w małej misce. Dodać sok z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać.
- Chleb tostowy smażymy na patelni nagrzanej bez oleju na złoty kolor z obu stron lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C. Filet z łososia pokroić w cienkie plasterki. Pomidora pokroić w plasterki.
- Zagotuj mały rondelek z wodą. Za pomocą dużej łyżki zrób wir we wrzącej wodzie. Delikatnie wbij jajko do wiru i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.
- Rozłóż puree z awokado na podpieczonym toście, równomiernie je rozprowadzając. Na każdym ułóż plasterki łososia. Ostrożnie przełóż jajka sadzone na tosty.
- Dodaj trochę sosu sojowego i świeżo zmielony czarny pieprz. Na każdym toście połóż plasterek pomidora. Udekoruj zieloną cebulą i mikrogreenami i natychmiast podawaj.
Tost z awokado na przekąskę
I to jest nieco lżejsza opcja – więcej warzyw, więcej kolorów i smaków. Minimum składników i czasu, maksimum smaku i korzyści.
Tost z awokado i warzywami na przekąskę
Do zrobienia tostów potrzebujesz:
- 4 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 awokado
- 1–2 ogórki
- 4 pomidorki koktajlowe
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1 gałązka bazylii
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Podpiecz chleb w tosterze. Pomidorki koktajlowe pokroić w koła. Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie wstążki (najlepiej użyć do tego noża do obierania).
- Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i obierz. Miąższ przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i rozgniatamy widelcem na puree.
- Na każdym toście połóż grubą warstwę pasty z awokado, ogórków i pomidorków koktajlowych. Posypać drobno posiekaną bazylią i natychmiast podawać.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #awokado #jak gotować #tostyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych