Tosty z awokado: jak ugotować pyszne, piękne i satysfakcjonujące w domu

Tosty z awokado: jak ugotować pyszne, piękne i satysfakcjonujące w domu

Tosty z awokado: jak ugotować pyszne, piękne i satysfakcjonujące w domu

Ksenia Woroncowa 24 stycznia 2024 r

Tosty z awokado to proste danie, które w ciągu ostatnich kilku lat stało się popularne na całym świecie. Zastanówmy się, skąd tyle miłości do tego połączenia, jak awokado sprawia, że ​​nawet chleb jest zdrowy i dlaczego warto komplikować podstawowy przepis z innymi produktami.

Tost z awokado

Treść:

  • Historia tostów z awokado
  • Korzyści z tostów z awokado
  • Czy można obejść się bez chleba?
  • Jak wybrać awokado do tostów
  • Na śniadanie tost z awokado
  • Tost z awokado na przekąskę

Historia tostów z awokado

Dziwne by było, gdyby tak proste, a zarazem genialne danie miało prostą i zrozumiałą historię. Oczywiście wszystko jest bardzo zagmatwane. Jednak nadal możesz opierać się na pewnych faktach.

Australijski restaurator Bill Granger nazywa siebie autorem pierwszego współczesnego tostu z awokado. W 1993 roku zaczął serwować charakterystyczne dla swojej sieci restauracji śniadanie – tosty z awokado z dressingiem z oliwy z oliwek, soku z limonki i przypraw. To danie zapoczątkowało modę na tandem chleba zbożowego i maślanych owoców.

Istnieją jednak także wcześniejsze historie. Według gazety New Yorker danie przygotowywano w Stanach Zjednoczonych już w latach trzydziestych XX wieku. Natomiast w Chile, głównym eksporterze zielonego złota, od XIX wieku pasta z awokado jest smarowana plasterkiem marraquety pszennej. Poza tym w Meksyku zawsze jedzono awokado. I nawet jeśli wtedy nie było tostów, chleb z pewnością istniał w tej czy innej formie. Nie wiadomo na pewno, czy próbowano je połączyć w jednym daniu, ale jest to całkiem prawdopodobne.

Korzyści z tostów z awokado

W ciągu ostatnich kilku dekad tost z awokado z modnego dania stał się symbolem zdrowego odżywiania. Drogę na szczyt trendów kulinarnych zapewniło mu umieszczenie w książce kucharskiej Gwyneth Paltrow w 2013 roku.

Miłość ludzi do tego dania jest łatwa do wyjaśnienia: jest naprawdę udana. Po pierwsze jest smaczna, po drugie zbilansowana, a po trzecie szybka w przygotowaniu. Chleb zawiera dużo węglowodanów, co oznacza energię, witaminy i błonnik. Awokado zawiera najzdrowsze tłuszcze nienasycone, a także potas, magnez i sód. Dodaj do tych dwóch składników oliwę z oliwek, bogatą w witaminy A i E, sok z cytryny lub limonki – a korzyści będą jeszcze większe.

Czy można obejść się bez chleba?

To nie jest bezczynne pytanie. Chleb jest pierwszą rzeczą, którą ludzie zazwyczaj starają się ograniczyć w swojej diecie, gdy chcą schudnąć. Istnieje również nietolerancja glutenu, która jest dość powszechna.

W pierwszym przypadku zwykły biały chleb można zastąpić chlebem pełnoziarnistym. Zawiera więcej błonnika i węglowodanów złożonych. Dla drugiego przypadku i dla tych, którzy zasadniczo zrezygnowali z mąki, wymyślono alternatywne tosty. W tych przepisach samo awokado pełni rolę chleba. Jest obrany, przekrojony na pół i usunięty pestka. W ten sposób powstają dwie bazy na przekąski. Nadzienie może być dowolne. Oto przykłady popularnych połączeń: krewetka + kolendra + limonka, szparagi + jajko + mielony czarny pieprz, bekon + jajko sadzone + zielona cebula, bekon + sałata + pomidorki koktajlowe.

Jak wybrać awokado do tostów

Przy wyborze awokado nie jest ważne nawet danie, ale to, kiedy je ugotujesz. Z reguły owoce trafiają na półki sklepowe, gdy nie są jeszcze bardzo dojrzałe. Jest to konieczne, aby awokado nie zepsuło się podczas transportu. Owoce dobrze dojrzewają w temperaturze pokojowej, dlatego postaw na miękkość.

Aby ocenić dojrzałość, przytrzymaj awokado w dłoni i lekko dociśnij palcami. Miękkie awokado należy już ugotować. Solidny pożyczyć do wykorzystania w przyszłości Niedojrzałe należy pozostawić w ciemności w temperaturze pokojowej. Gdy będzie miękki, może poczekać kilka dni w lodówce, ale z dala od bananów i jabłek.

Więcej o wyborze awokado pisaliśmy w materiale „Jak wybrać awokado, po co używać do tego czoła, policzków i nosa”.

Na śniadanie tost z awokado

To nawet nie śniadanie, ale pyszna przekąska na idealny początek dnia. Gotuj w dni, kiedy masz czas na spokojne krzątanie się po kuchni. To prawda, że ​​​​w przepisie nie ma nic skomplikowanego – chodzi raczej o cieszenie się chwilą.

Na śniadanie tost z awokado i jajkiem w koszulce
Na śniadanie tost z awokado i jajkiem w koszulce

Do zrobienia tostów potrzebujesz:

  • 1 awokado
  • 1 łyżeczka sok z cytryny
  • 4 kromki chleba otrębowego
  • 4 jajka
  • 200 g łososia wędzonego lub lekko solonego
  • 1 pomidor
  • 2 łyżeczki sos sojowy
  • 2–3 zielone cebule
  • mikrogreeny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  1. Przygotuj wszystkie składniki na tosty. Awokado umyj, obierz i rozgnieć widelcem w małej misce. Dodać sok z cytryny i szczyptę soli, dokładnie wymieszać.
  2. Chleb tostowy smażymy na patelni nagrzanej bez oleju na złoty kolor z obu stron lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175°C. Filet z łososia pokroić w cienkie plasterki. Pomidora pokroić w plasterki.
  3. Zagotuj mały rondelek z wodą. Za pomocą dużej łyżki zrób wir we wrzącej wodzie. Delikatnie wbij jajko do wiru i gotuj przez 2 minuty. Wyjmij jajko łyżką cedzakową. W ten sam sposób ugotuj pozostałe jajka.
  4. Rozłóż puree z awokado na podpieczonym toście, równomiernie je rozprowadzając. Na każdym ułóż plasterki łososia. Ostrożnie przełóż jajka sadzone na tosty.
  5. Dodaj trochę sosu sojowego i świeżo zmielony czarny pieprz. Na każdym toście połóż plasterek pomidora. Udekoruj zieloną cebulą i mikrogreenami i natychmiast podawaj.

Tost z awokado na przekąskę

I to jest nieco lżejsza opcja – więcej warzyw, więcej kolorów i smaków. Minimum składników i czasu, maksimum smaku i korzyści.

Tost z awokado i warzywami na przekąskę
Tost z awokado i warzywami na przekąskę

Do zrobienia tostów potrzebujesz:

  • 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 awokado
  • 1–2 ogórki
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 gałązka bazylii
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Podpiecz chleb w tosterze. Pomidorki koktajlowe pokroić w koła. Ogórki pokroić wzdłuż w cienkie wstążki (najlepiej użyć do tego noża do obierania).
  2. Awokado przekrój wzdłuż na pół, usuń pestkę i obierz. Miąższ przekładamy do miski, dodajemy sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz i rozgniatamy widelcem na puree.
  3. Na każdym toście połóż grubą warstwę pasty z awokado, ogórków i pomidorków koktajlowych. Posypać drobno posiekaną bazylią i natychmiast podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #awokado #jak gotować #tostyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja