Torty wielkanocne z dekoracją czekoladową w nowoczesnym stylu

Do przepisu

Ciasta te przygotowywane są dość tradycyjnie, a dekoracja czekoladowa nadaje im nowoczesny charakter.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 1047,53 kcal/porcja Porcje: 3 Gotowanie: 3 godziny 30 minut Używany: 16,08 g/39,17 g/160,35PiekarnikMikserPieczeniePiekarniaCiasto drożdżoweKulichWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 3 PORCJE500 g mąki plus do pieczenia180 g masła plus do wysmarowania patelni120 ml mleka2 duże jajka160 g cukru30 g drożdży prasowanych100 g mieszanki ciemnych i jasnych rodzynek100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejskórka z jednej pomarańczynasiona z 1 laski waniliisólDo dekoracji:biały gęsty lukier cukrowyczekolada ciemnamałe jajka w kolorze czekolady Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić na 20–30 minut. Ułożyć na sicie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kandyzowane owoce pokroić w drobną kostkę.

Krok 2

Drożdże rozetrzeć w dłoniach z mąką i 20 g cukru, przełożyć do dużej miski. Dodać 20–30 g miękkiego masła i ziarenka wanilii. Wymieszać z jajkami, ubić widelcem na gładką masę.

Krok 3

Dodać ciepłe, solone mleko (35–40°C) i ubić mikserem na gładką masę.

Krok 4

Pozostałe masło i cukier zmielone ze skórką pomarańczową ubić na puszystą masę. Dodajemy, ubijając, do ciasta. Ugniataj przez kolejne 6-8 minut. Dodać rodzynki i owoce kandyzowane, wymieszać do równomiernego rozprowadzenia. Z ciasta uformuj kulę, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i przykryj ręcznikiem. Pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Krok 5

Spód 3–5 foremek do ciasta wielkanocnego wysmaruj masłem i posyp mąką. Ciasto zagnieść, podzielić na 3-5 części i przełożyć do foremek, wypełniając 3/4 objętości. Umieścić w ciepłym miejscu, przykrytym ręcznikiem, na 1,5 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C do całkowitego ugotowania, 25–30 minut. Wyjmij z piekarnika, przenieś foremki na metalową kratkę i całkowicie ostudź. Odetnij trochę górę, aby była płaska.

Krok 6

Każde ciasto posmaruj glazurą. Pozostawić do całkowitego wyschnięcia, zalać ponownie.

Krok 7

Czekoladę pokroić w cienkie plasterki i polewać nią każde ciasto, nie czekając, aż polewa całkowicie wyschnie. Powinieneś otrzymać coś w rodzaju małego gniazda. Na środku umieść 3 jajka.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja