Tort wielkanocny w białej polewie koronkowej i ciasteczka wielkanocne w polewie

Tort wielkanocny w białej polewie koronkowej i ciasteczka wielkanocne w polewie

Tort wielkanocny w białej polewie koronkowej i ciasteczka wielkanocne w polewie

gastronomia 11 kwietnia 2023 r4,60 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Cukier puder jest doskonałym materiałem do kulinarnej kreatywności. Można nim wypełnić duże powierzchnie (oczywiście w ramach wyrobów cukierniczych) lub pomalować powierzchnię już gotowych wypieków. Najważniejsze jest, aby dostosować grubość glazury cukrowej do własnych potrzeb. I dobrze jest przemyśleć projekt, na przykład inspirowany wzorami koronek Wołogdy.

Tort wielkanocny w białej polewie koronkowej i ciasteczka wielkanocne w polewieTort wielkanocny w białej polewie koronkowej i ciasteczka wielkanocne w polewie

1. Wybierz obrazki do dekoracji lub narysuj je samodzielnie na kartce papieru. Lepiej jest, jeśli rysunek jest tworzony w skali 1:1. Aby to zrobić, wykonaj pomiary z ciast wielkanocnych: średnicę i wysokość boku. Na papierze narysuj koła o wymaganej średnicy oraz prostokąt, który będzie bocznym skanem wielkanocnego ciasta. I już pomaluj te „puste miejsca”.

2. Na lukier cukrowy za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z sokiem z cytryny, stopniowo dodając przesiany cukier puder (na 300 g proszku – 1 białko i 0,5 łyżeczki soku z cytryny). Glazura jest gotowa, gdy biała mieszanina zwisa z trzepaczki, ale nie wypływa. Nie ubijaj białek zbyt mocno: glazura nabierze powietrza i będą bąbelkować. Aby użyć lukieru do pokrycia lub dekoracji ciast, rozrzedź gęsty lukier do pożądanej konsystencji sokiem z cytryny. Glazura powinna kapać, ale nie rozlewać się. Jeśli za bardzo rozcieńczysz glazurę, nie wyschnie ona dobrze, a po wyschnięciu stanie się przezroczysta. Dlatego, aby nadać glazurze pożądaną konsystencję, dodawaj po 1 kropli sok z cytryny, cały czas mieszając.

Jeżeli planujesz dekorować dużo ciast wielkanocnych, lukier przygotowuj partiami. Worek cukierniczy najlepiej napełnić niewielką ilością lukru, aby nie miał czasu ostygnąć, a praca z nim była łatwa i wygodna.

3. Przełóż lukier do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie tuby (średnicę dobierz w zależności od swoich umiejętności). Wylej lukier na powierzchnię całkowicie wystudzonego ciasta wielkanocnego, zaczynając od góry i pomaluj. Pozostawiamy ciastka do całkowitego stwardnienia polewy. Kulich jest gotowy.

Jako bonus proponujemy rozwinąć temat dekorowania wypieków wielkanocnych cukrem pudrem. Uczyńmy go kolorowym i pomalujmy kruche ciasteczka w kształcie jajka.

Opcje dekoracji ciasteczek wielkanocnych
Opcje dekoracji ciasteczek wielkanocnych
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Wielkanoc #TortyWielkanocne #cukier puderPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca28 kwietnia 2021 r

Jakie wszystko jest piękne! Bardzo spodobał mi się pomysł udekorowania ciasta lukrem.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa28 kwietnia 2021 r

Naprawdę czytasz w moich myślach. W tym roku postanowiłam zrobić ciasteczka wielkanocne w kształcie jajek i je pomalować. Dziękuję za przepis na lukier i możliwość malowania ciasteczek.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja