Top 10 najpopularniejszych zup Rosjan i sposoby ich przygotowania
Zupy w naszym kraju są tak kochane, że przygotowuje się je codziennie. Postanowiliśmy przypomnieć Wam gorącą dziesiątkę naszych ulubionych pierwszych dań. A który wybrać, zdecyduj sam.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami
- Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka
- Rassolnik z wędzonym mostkiem
- Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
- Zupa z klopsikami z dorsza
- Zupa jarzynowa z dynią i selerem
- Pyszna mieszanka mięsna
- Zupa kharcho wołowa z ryżem
- Zupa rybna z kaszą jaglaną i wódką
- Zupa z podrobów z kurczaka
Według Roskontrol po Chinach jesteśmy na drugim miejscu na świecie pod względem spożycia zup, a w Yandex zupa jest jednym z najpopularniejszych zapytań tematycznych.
Regularnie przeprowadzamy także ankiety wśród naszych czytelników. Na początku roku na stronie zapytaliśmy czytelników, jaka jest ich ulubiona zupa w chłodne dni, a teraz dzielimy się z Wami wynikami ankiety wraz z przepisami.
- Barszcz gotuje 64% czytelników biorących udział w badaniu;
- 30% – makaron z kurczakiem.
- 25% głosów za ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną i klopsikami.
- 20% ankietowanych preferuje zupę grzybową;
- 18% – zupa jarzynowa;
- 15% – mieszanka;
- 11% – charczo;
- 10% – ucho;
- niecałe 10% uczestników badania wymieniło zupy-kremy, zupy serowe, lagmany, zupy mleczne i gulasze.
Na podstawie danych z naszej ankiety przygotowaliśmy niniejszy zbiór przepisów. Wszystkie dania są dobrze znane, ale przepisy są domową wariacją na temat klasycznego tematu.
Dziesięć gorących domowych zup o rosyjskim charakterze
Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami
Ten barszcz jest tak dobry, że można (i warto!) gotować i jeść go nie tylko w okresie Wielkiego Postu. Danie okazuje się całkiem satysfakcjonujące, ale niezbyt obciążające dla żołądka, bo zupę gotuje się na wodzie, a nie na bulionie mięsnym. Grzyby odpowiadają za niepowtarzalny aromat, fasola za wartości odżywcze, a kiszona kapusta dodaje kwasowości niezbędnej do barszczu. Zupę przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjną. Ogólnie rzecz biorąc, nasz chudy barszcz z fasolą i grzybami ma tak wiele zalet, że koniecznie trzeba przetestować ten przepis! Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami to jedno z tych pierwszych dań, które następnego dnia staje się jeszcze lepsze: gdy zupa stygnie i zastyga, smaki wszystkich składników w końcu się łączą.
Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami
1 godzina 30 minut
8 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- buraki średniej wielkości – 2 szt.
- sok z cytryny – 2 łyżki. l.
- olej roślinny – 5 łyżek. l.
- mięsiste pomidory – 200 g
- ziemniaki – 200 g
- woda pitna – 2l
- mrożone grzyby leśne -120–150 g
- cebula – 1 szt.
- marchewki – 1 szt.
- korzeń selera – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- kapusta kiszona – 150 g
- fasola czerwona w puszkach – 200 g
- liście pietruszki, drobno posiekane – 4 łyżki. l.
- Buraki pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na 1 łyżce. l. podgrzewany olej roślinny, 6–7 minut. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, włóż je do wrzącej wody na 1 minutę, opłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pokrój w średnią kostkę i dodaj do buraków. Dusić pod przykryciem kolejne 5-6 minut.
- Ziemniaki pokroić w kostkę wielkości buraków. W rondlu zagotuj 1,7 ml wody, dodaj przygotowane ziemniaki i gotuj przez 7 minut.
- W rondelku umieszczamy grzyby na barszcz. Zalać pozostałą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10–12 minut. Grzyby przełożyć na sito, bulion odcedzić i zachować. Smażyć grzyby z 1 łyżką. l. olej roślinny 5–6 min.
- Drobno posiekaj cebulę, marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj warzywa i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Warzywa wraz z mieszanką buraków i pomidorów przełożyć na patelnię z ziemniakami. Gotuj przez 10 minut.
- Na patelnię wlać bulion grzybowy, dodać grzyby. Chudy barszcz zagotować na dużym ogniu. Następnie zredukuj do średniego. Gotuj barszcz przez około 5 minut.
- Dodać kapustę kiszoną i fasolę puszkową wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez 2-3 minuty. Dodaj zioła i natychmiast zdejmij z ognia i szczelnie przykryj patelnię pokrywką. Chudy barszcz z fasolą i grzybami pozostawić na rozgrzanym talerzu na 30 minut i podawać.
Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka
W tym świecie wiele może się zmienić, ale tylko domowe makarony pozostają niezmienne. W tym celu ciasto przaśne zagniata się albo z jajkami, albo tylko z żółtkami, z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody. Ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 1–2 mm, suszymy, składamy kilkukrotnie w formie harmonijki lub zwijamy w płaski wałek i kroimy bardzo cienko w długie paski lub paski o długości 4–5 cm. Posypujemy posiekany makaron cienką warstwą i suszy w ciepłym miejscu, aby się nie skleiły. Podczas wałkowania ciasta nie należy używać dużej ilości mąki – makaron będzie szorstki.
Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka
1 godzina
2 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- marchewki – 1 szt.
- mała cebula – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- masło – 15 g masła
- rosół z kurczaka – 1,2 l
- posiekane warzywa – 20 g
do testu:
- mąka – 300–330 g
- jajko -2 szt.
- woda pitna – 50–60 ml
- sól
- Na ciasto wymieszaj mąkę z jajkami, ubitą wodą i solą. Zagnieść sztywne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem i włóż do lodówki na 30 minut.
- Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną porcję, pod przykryciem, włóż z powrotem do lodówki, aż będzie potrzebna. Resztę cienko rozwałkować, zwinąć i pokroić w cienkie paski. Pozostaw makaron do wyschnięcia na 10-15 minut.
- Na ciasto pokroić marchewkę, cebulę i korzeń pietruszki w cienkie paski i smażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
- W zależności od pożądanej gęstości zupy, część makaronu ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowana. Odcedź na durszlaku i opłucz pod bieżącą zimną wodą.
- Do wrzącego bulionu dodaj smażone warzywa i kontynuuj gotowanie przez 5-6 minut. Dodać makaron i gotować kolejne 1-2 minuty. Makaron nie powinien stać się bardzo miękki. Posolić i dodać zioła. Pozostaw na 20–30 minut. Podawać.
Rassolnik z wędzonym mostkiem
Przygotuj zupę kiszoną z wędzonym mostkiem według naszego przepisu. Tę zupę można śmiało uznać za pierwotnie rosyjską: nasi przodkowie gotowali coś podobnego w XV wieku. Wtedy zupa ta nazywała się kalya. To prawda, że przygotowywano go zarówno z mięsem, jak i rybą, najważniejsze było to, że przygotowywano go z solanką ogórkową. W XIX-wiecznych książkach kucharskich zupa nazywana jest już rassolnikiem i gospodyniom podaje się na nią kilka przepisów. Obecnie rassolnik przyrządza się z mięsa i ryb, kurczaka i podrobów.
Przepis na zupę kiszoną z podrobami z indyka znajdziesz tutaj.
Rassolnik z wędzonym mostkiem
1 godzina
6 porcji
Aby przygotować, potrzebujesz:
- kasza perłowa – 150 g kaszy perłowej
- mostek wędzony – 600 g mostka wędzonego
- marchewki – 1 szt.
- korzeń selera 2 szt.
- cebula – 1 szt.
- rosół z kurczaka -2 l
- ogórek kiszony – 3 szt.
- ogórek kiszony -100 ml
- ziemniaki – 3 szt.
- mały liść laurowy
- pieprz czarny – 4 szt.
- olej roślinny
- sól
- Kaszę perłową przepłucz w kilku wodach. Wlać do durszlaka, postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i przykryć pokrywką. Paruj przez 35 minut.
- Mostek pokroić na małe kawałki. Marchewkę, seler i cebulę pokroić w cienkie paski. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i smaż mostek przez 5 minut. Dodać warzywa i smażyć kolejne 4 minuty.
- Do rondelka dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodaj jęczmień perłowy. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
- Ogórki kiszone obierz, miąższ pokrój w paski i włóż do czystego rondla. Zalać solanką, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
- Ziemniaki, jak wszystkie inne warzywa, pokroić w paski. Umieścić w zalewie i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Dodać ogórki kiszone wraz z bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
- Do zalewy włóż liść laurowy i ziarna pieprzu. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wyjąć liść laurowy, przykryć i pozostawić na wyłączonym palniku na 20-30 minut. Podawać.
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
W dawnych czasach kapuśniak podawano nie tylko na obiad, ale także na obiad, a nawet śniadanie. Kiedy zjeść kapuśniak zależy od Ciebie, najważniejsze jest, aby ją ugotować.
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
2 godziny
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- marchewki – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- korzeń selera – 50 g
- tłusta wieprzowina – 500 g
- woda pitna -2 l
- mały liść laurowy – – 1 szt.
- ziemniaki – 3 szt.
- rzepa (można zastąpić średnią bulwą selera) – 2 szt.
- kapusta kiszona – 400 g
- zielona cebula – 50 g
- olej roślinny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 marchewkę, 1 cebulę i korzeń selera pokroić na duże kawałki i smażyć na suchej patelni przez 3 minuty.
- Włóż wieprzowinę do rondla z zimną wodą i postaw na dużym ogniu.
- Gdy woda się zagotuje, usuń piankę łyżką cedzakową, zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz, smażone warzywa i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia.
- Mięso przełożyć do miski, przykryć i odstawić do momentu użycia. Bulion przecedzić do czystego rondla, ponownie zagotować i zmniejszyć ogień.
- Pozostałą cebulę i marchewkę pokroić w paski. Smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 4 minuty. Dodaj do bulionu.
- Ziemniaki i rzepę pokroić w paski, podobnie jak inne warzywa. Dodajemy do zupy zaraz po cebuli i marchwi. Gotuj przez 10 minut.
- Ściśnij kiszoną kapustę. Jeśli jest pokrojony w długie paski, posiekaj go. Smaż kapustę z niewielką ilością oleju roślinnego przez 3 minuty i dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 10 minut. Podawać z drobno posiekaną zieloną cebulą.
Zupa z klopsikami z dorsza
Klopsik to mała kulka mielonego mięsa wielkości orzecha włoskiego lub nieco większa, gotowana w bulionie. Odpowiednie jest prawie każde mięso mielone na klopsiki, ale lepiej jest użyć lżejszego. Może to być mięso (beztłuszczowa wieprzowina lub wołowina), ryby (dorsz lub tilapia), filet z kurczaka lub wątroba. Jeśli nagle klopsiki z dorsza się rozpadną, przyczyna może być następująca: albo bulion za bardzo się gotuje, albo w mięsie mielonym jest za dużo wilgoci – ryba (jeśli jest rozmrożona) lub chleb nie są dobrze wyciśnięte.
Zupa z klopsikami z dorsza
1 godzina 30 minut
4 porcje
Aby przygotować, potrzebujesz:
- dorsz lub inna biała ryba morska – 1 kg
- biały chleb – 2 sztuki
- mleko – 100 ml
- cebula – 1 szt.
- masło – 30 g
- jajko – 1 szt.
- marchewki – 1 szt.
- pół małej bulwy selera
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Z dorsza przygotuj bulion rybny. Wyjąć rybę, ostudzić, usunąć ości. Odcedź bulion.
- Z chleba odetnij skórkę, miąższ namocz w mleku na 3–5 minut, a następnie wyciśnij. Filet z dorsza z bulionu rozgnieć widelcem razem z pieczywem.
- Drobno posiekaj jedną cebulę. Na patelni rozgrzej olej, mieszając, smaż cebulę przez 5 minut. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z lekko ubitym jajkiem. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami uformuj z mięsa mielonego klopsiki o średnicy około 2 cm.
- Pozostałą cebulę, marchewkę i korzeń selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj bulion, dodaj warzywa, sól i pieprz. Gotuj przez 10–12 minut. Dodaj klopsiki i gotuj przez kolejne 8-10 minut. Podawać na gorąco.
Zupa jarzynowa z dynią i selerem
To danie zadowoli każdego, kto woli pikantne jedzenie, ponieważ zawiera ostrą papryczkę chili, czosnek i imbir. Intensywność tego bukietu może być…