Top 10 najpopularniejszych zup Rosjan i sposoby ich przygotowania

Top 10 najpopularniejszych zup Rosjan i sposoby ich przygotowania

Top 10 najpopularniejszych zup Rosjan i sposoby ich przygotowania

Zupy w naszym kraju są tak kochane, że przygotowuje się je codziennie. Postanowiliśmy przypomnieć Wam gorącą dziesiątkę naszych ulubionych pierwszych dań. A który wybrać, zdecyduj sam.

10 najlepszych zup, które codziennie przygotowywane są w rosyjskich kuchniach10 najlepszych zup, które codziennie przygotowywane są w rosyjskich kuchniach

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami
  • Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka
  • Rassolnik z wędzonym mostkiem
  • Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
  • Zupa z klopsikami z dorsza
  • Zupa jarzynowa z dynią i selerem
  • Pyszna mieszanka mięsna
  • Zupa kharcho wołowa z ryżem
  • Zupa rybna z kaszą jaglaną i wódką
  • Zupa z podrobów z kurczaka

Według Roskontrol po Chinach jesteśmy na drugim miejscu na świecie pod względem spożycia zup, a w Yandex zupa jest jednym z najpopularniejszych zapytań tematycznych.

Regularnie przeprowadzamy także ankiety wśród naszych czytelników. Na początku roku na stronie zapytaliśmy czytelników, jaka jest ich ulubiona zupa w chłodne dni, a teraz dzielimy się z Wami wynikami ankiety wraz z przepisami.

  • Barszcz gotuje 64% czytelników biorących udział w badaniu;
  • 30% – makaron z kurczakiem.
  • 25% głosów za ogórkiem kiszonym, kapustą kiszoną i klopsikami.
  • 20% ankietowanych preferuje zupę grzybową;
  • 18% – zupa jarzynowa;
  • 15% – mieszanka;
  • 11% – charczo;
  • 10% – ucho;
  • niecałe 10% uczestników badania wymieniło zupy-kremy, zupy serowe, lagmany, zupy mleczne i gulasze.

Na podstawie danych z naszej ankiety przygotowaliśmy niniejszy zbiór przepisów. Wszystkie dania są dobrze znane, ale przepisy są domową wariacją na temat klasycznego tematu.

Dziesięć gorących domowych zup o rosyjskim charakterze

Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami

Ten barszcz jest tak dobry, że można (i warto!) gotować i jeść go nie tylko w okresie Wielkiego Postu. Danie okazuje się całkiem satysfakcjonujące, ale niezbyt obciążające dla żołądka, bo zupę gotuje się na wodzie, a nie na bulionie mięsnym. Grzyby odpowiadają za niepowtarzalny aromat, fasola za wartości odżywcze, a kiszona kapusta dodaje kwasowości niezbędnej do barszczu. Zupę przygotowuje się znacznie szybciej niż tradycyjną. Ogólnie rzecz biorąc, nasz chudy barszcz z fasolą i grzybami ma tak wiele zalet, że koniecznie trzeba przetestować ten przepis! Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami to jedno z tych pierwszych dań, które następnego dnia staje się jeszcze lepsze: gdy zupa stygnie i zastyga, smaki wszystkich składników w końcu się łączą.

Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami
Barszcz wielkopostny z fasolą i grzybami

1 godzina 30 minut

8 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • buraki średniej wielkości – 2 szt.
  • sok z cytryny – 2 łyżki. l.
  • olej roślinny – 5 łyżek. l.
  • mięsiste pomidory – 200 g
  • ziemniaki – 200 g
  • woda pitna – 2l
  • mrożone grzyby leśne -120–150 g
  • cebula – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • korzeń selera – 1 szt.
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • kapusta kiszona – 150 g
  • fasola czerwona w puszkach – 200 g
  • liście pietruszki, drobno posiekane – 4 łyżki. l.
  1. Buraki pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na 1 łyżce. l. podgrzewany olej roślinny, 6–7 minut. Na pomidorach wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, włóż je do wrzącej wody na 1 minutę, opłucz zimną wodą i usuń skórkę. Pokrój w średnią kostkę i dodaj do buraków. Dusić pod przykryciem kolejne 5-6 minut.
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę wielkości buraków. W rondlu zagotuj 1,7 ml wody, dodaj przygotowane ziemniaki i gotuj przez 7 minut.
  3. W rondelku umieszczamy grzyby na barszcz. Zalać pozostałą wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 10–12 minut. Grzyby przełożyć na sito, bulion odcedzić i zachować. Smażyć grzyby z 1 łyżką. l. olej roślinny 5–6 min.
  4. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę, seler i korzeń pietruszki. Na osobnej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj warzywa i smaż, mieszając, na średnim ogniu przez 5 minut. Warzywa wraz z mieszanką buraków i pomidorów przełożyć na patelnię z ziemniakami. Gotuj przez 10 minut.
  5. Na patelnię wlać bulion grzybowy, dodać grzyby. Chudy barszcz zagotować na dużym ogniu. Następnie zredukuj do średniego. Gotuj barszcz przez około 5 minut.
  6. Dodać kapustę kiszoną i fasolę puszkową wraz z sokiem. Doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia i podgrzewać przez 2-3 minuty. Dodaj zioła i natychmiast zdejmij z ognia i szczelnie przykryj patelnię pokrywką. Chudy barszcz z fasolą i grzybami pozostawić na rozgrzanym talerzu na 30 minut i podawać.

Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka

W tym świecie wiele może się zmienić, ale tylko domowe makarony pozostają niezmienne. W tym celu ciasto przaśne zagniata się albo z jajkami, albo tylko z żółtkami, z dodatkiem niewielkiej ilości zimnej wody. Ciasto rozwałkowujemy na warstwę o grubości 1–2 mm, suszymy, składamy kilkukrotnie w formie harmonijki lub zwijamy w płaski wałek i kroimy bardzo cienko w długie paski lub paski o długości 4–5 cm. Posypujemy posiekany makaron cienką warstwą i suszy w ciepłym miejscu, aby się nie skleiły. Podczas wałkowania ciasta nie należy używać dużej ilości mąki – makaron będzie szorstki.

Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka
Domowa zupa makaronowa z bulionem z kurczaka

1 godzina

2 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • marchewki – 1 szt.
  • mała cebula – 1 szt.
  • korzeń pietruszki – 1 szt.
  • masło – 15 g masła
  • rosół z kurczaka – 1,2 l
  • posiekane warzywa – 20 g

do testu:

  • mąka – 300–330 g
  • jajko -2 szt.
  • woda pitna – 50–60 ml
  • sól
  1. Na ciasto wymieszaj mąkę z jajkami, ubitą wodą i solą. Zagnieść sztywne ciasto. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem i włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną porcję, pod przykryciem, włóż z powrotem do lodówki, aż będzie potrzebna. Resztę cienko rozwałkować, zwinąć i pokroić w cienkie paski. Pozostaw makaron do wyschnięcia na 10-15 minut.
  3. Na ciasto pokroić marchewkę, cebulę i korzeń pietruszki w cienkie paski i smażyć na maśle na jasnozłoty kolor.
  4. W zależności od pożądanej gęstości zupy, część makaronu ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie do połowy ugotowana. Odcedź na durszlaku i opłucz pod bieżącą zimną wodą.
  5. Do wrzącego bulionu dodaj smażone warzywa i kontynuuj gotowanie przez 5-6 minut. Dodać makaron i gotować kolejne 1-2 minuty. Makaron nie powinien stać się bardzo miękki. Posolić i dodać zioła. Pozostaw na 20–30 minut. Podawać.

Rassolnik z wędzonym mostkiem

Przygotuj zupę kiszoną z wędzonym mostkiem według naszego przepisu. Tę zupę można śmiało uznać za pierwotnie rosyjską: nasi przodkowie gotowali coś podobnego w XV wieku. Wtedy zupa ta nazywała się kalya. To prawda, że ​​​​przygotowywano go zarówno z mięsem, jak i rybą, najważniejsze było to, że przygotowywano go z solanką ogórkową. W XIX-wiecznych książkach kucharskich zupa nazywana jest już rassolnikiem i gospodyniom podaje się na nią kilka przepisów. Obecnie rassolnik przyrządza się z mięsa i ryb, kurczaka i podrobów.

Przepis na zupę kiszoną z podrobami z indyka znajdziesz tutaj.

Rassolnik z wędzonym mostkiem
Rassolnik z wędzonym mostkiem

1 godzina

6 porcji

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • kasza perłowa – 150 g kaszy perłowej
  • mostek wędzony – 600 g mostka wędzonego
  • marchewki – 1 szt.
  • korzeń selera 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • rosół z kurczaka -2 l
  • ogórek kiszony – 3 szt.
  • ogórek kiszony -100 ml
  • ziemniaki – 3 szt.
  • mały liść laurowy
  • pieprz czarny – 4 szt.
  • olej roślinny
  • sól
  1. Kaszę perłową przepłucz w kilku wodach. Wlać do durszlaka, postawić nad garnkiem z wrzącą wodą i przykryć pokrywką. Paruj przez 35 minut.
  2. Mostek pokroić na małe kawałki. Marchewkę, seler i cebulę pokroić w cienkie paski. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju roślinnego i smaż mostek przez 5 minut. Dodać warzywa i smażyć kolejne 4 minuty.
  3. Do rondelka dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Dodaj jęczmień perłowy. Ponownie zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut.
  4. Ogórki kiszone obierz, miąższ pokrój w paski i włóż do czystego rondla. Zalać solanką, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
  5. Ziemniaki, jak wszystkie inne warzywa, pokroić w paski. Umieścić w zalewie i doprowadzić do wrzenia. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Dodać ogórki kiszone wraz z bulionem. Doprowadzić do wrzenia.
  6. Do zalewy włóż liść laurowy i ziarna pieprzu. Jeśli to konieczne, dodaj sól. Gotuj przez 10 minut na średnim ogniu. Wyjąć liść laurowy, przykryć i pozostawić na wyłączonym palniku na 20-30 minut. Podawać.

Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną

W dawnych czasach kapuśniak podawano nie tylko na obiad, ale także na obiad, a nawet śniadanie. Kiedy zjeść kapuśniak zależy od Ciebie, najważniejsze jest, aby ją ugotować.

Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną
Zupa z kapusty kiszonej z wieprzowiną

2 godziny

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • marchewki – 2 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • korzeń selera – 50 g
  • tłusta wieprzowina – 500 g
  • woda pitna -2 l
  • mały liść laurowy – – 1 szt.
  • ziemniaki – 3 szt.
  • rzepa (można zastąpić średnią bulwą selera) – 2 szt.
  • kapusta kiszona – 400 g
  • zielona cebula – 50 g
  • olej roślinny
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. 1 marchewkę, 1 cebulę i korzeń selera pokroić na duże kawałki i smażyć na suchej patelni przez 3 minuty.
  2. Włóż wieprzowinę do rondla z zimną wodą i postaw na dużym ogniu.
  3. Gdy woda się zagotuje, usuń piankę łyżką cedzakową, zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz, smażone warzywa i liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 1 godzinę. Zdejmij z ognia.
  4. Mięso przełożyć do miski, przykryć i odstawić do momentu użycia. Bulion przecedzić do czystego rondla, ponownie zagotować i zmniejszyć ogień.
  5. Pozostałą cebulę i marchewkę pokroić w paski. Smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego przez 4 minuty. Dodaj do bulionu.
  6. Ziemniaki i rzepę pokroić w paski, podobnie jak inne warzywa. Dodajemy do zupy zaraz po cebuli i marchwi. Gotuj przez 10 minut.
  7. Ściśnij kiszoną kapustę. Jeśli jest pokrojony w długie paski, posiekaj go. Smaż kapustę z niewielką ilością oleju roślinnego przez 3 minuty i dodaj do zupy. Gotuj przez kolejne 10 minut. Zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 10 minut. Podawać z drobno posiekaną zieloną cebulą.

Zupa z klopsikami z dorsza

Klopsik to mała kulka mielonego mięsa wielkości orzecha włoskiego lub nieco większa, gotowana w bulionie. Odpowiednie jest prawie każde mięso mielone na klopsiki, ale lepiej jest użyć lżejszego. Może to być mięso (beztłuszczowa wieprzowina lub wołowina), ryby (dorsz lub tilapia), filet z kurczaka lub wątroba. Jeśli nagle klopsiki z dorsza się rozpadną, przyczyna może być następująca: albo bulion za bardzo się gotuje, albo w mięsie mielonym jest za dużo wilgoci – ryba (jeśli jest rozmrożona) lub chleb nie są dobrze wyciśnięte.

Zupa z klopsikami z dorsza
Zupa z klopsikami z dorsza

1 godzina 30 minut

4 porcje

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • dorsz lub inna biała ryba morska – 1 kg
  • biały chleb – 2 sztuki
  • mleko – 100 ml
  • cebula – 1 szt.
  • masło – 30 g
  • jajko – 1 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • pół małej bulwy selera
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Z dorsza przygotuj bulion rybny. Wyjąć rybę, ostudzić, usunąć ości. Odcedź bulion.
  2. Z chleba odetnij skórkę, miąższ namocz w mleku na 3–5 minut, a następnie wyciśnij. Filet z dorsza z bulionu rozgnieć widelcem razem z pieczywem.
  3. Drobno posiekaj jedną cebulę. Na patelni rozgrzej olej, mieszając, smaż cebulę przez 5 minut. Dodajemy do mięsa mielonego wraz z lekko ubitym jajkiem. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi rękami uformuj z mięsa mielonego klopsiki o średnicy około 2 cm.
  4. Pozostałą cebulę, marchewkę i korzeń selera obierz i pokrój w drobną kostkę. Zagotuj bulion, dodaj warzywa, sól i pieprz. Gotuj przez 10–12 minut. Dodaj klopsiki i gotuj przez kolejne 8-10 minut. Podawać na gorąco.

Zupa jarzynowa z dynią i selerem

To danie zadowoli każdego, kto woli pikantne jedzenie, ponieważ zawiera ostrą papryczkę chili, czosnek i imbir. Intensywność tego bukietu może być…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja