Tofu: jak zakochać się w niezwykłym produkcie

Tofu: jak zakochać się w niezwykłym produkcie

Tofu: jak zakochać się w niezwykłym produkcie

Ekaterina Magranova 12 października 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Z pewnych powodów zostałam wegetarianką i otworzył się przede mną świat produktów, z którymi po prostu wcześniej się nie spotkałam. Jednym z nich jest tofu.

Tofu to tak zwany ser sojowy (lub twaróg fasolowy). Prawdę mówiąc, nie smakuje ani jednym, ani drugim. Tyle, że proces wytwarzania tofu przypomina nieco produkcję sera z mleka. Jakieś sześć lat temu nic nie wiedziałem o tofu. Czasami natrafiałem na to słowo w książkach współczesnych pisarzy japońskich, ale ponieważ te książki w ogóle nie dotyczyły gotowania, nie wyjaśniały, jaki to rodzaj produktu. Tak, nawet nie próbowałem się dowiedzieć. Kiedy pierwszy raz spróbowałem tofu, szczerze mówiąc, byłem zawiedziony. Nie miałam pojęcia jak to ugotować i zdecydowałam się zjeść na surowo. Prawie bez smaku, bez zapachu – dlaczego Japończycy i Chińczycy tak to uwielbiają – było to dla mnie zagadką. Faktem jest, że samo tofu ma neutralny smak. I to, co początkowo wydawało mi się wadą, okazało się ogromną zaletą, gdyż jego neutralność pozwala na nieskończone eksperymentowanie w przygotowywaniu różnych potraw. Tofu doskonale wchłania aromat i smak przypraw, sosów i marynat. Na tym nie kończą się zalety tofu. Po pierwsze, jest źródłem białka, co jest szczególnie ważne dla osób stosujących dietę wegetariańską lub postną. Po drugie, jest to produkt dietetyczny, ważny dla osób kontrolujących swoją wagę i prowadzących zdrowy tryb życia. Po trzecie, tofu jest naprawdę proste w przygotowaniu i może służyć jako baza każdego dania, od dań głównych po desery.

Tofu może być twarde lub miękkie. Osobiście wolę tę twardą. Być może najłatwiejszym sposobem przygotowania twardego tofu jest pokrojenie go w kostkę i smażenie na złoty kolor. Najlepiej najpierw namoczyć tofu w marynacie, np. w sosie teriyaki. Miękkie tofu częściej dodawane jest do deserów i sosów. Ma bardzo delikatną konsystencję i przypomina białko jajka. Ogólnie rzecz biorąc, tym, którzy nigdy nie próbowali tego produktu, radzę zacząć zapoznawać się z tofu w kawiarni lub restauracji. Dzięki temu poznacie kulinarny potencjał „sera sojowego” i staniecie się zachętą do własnych eksperymentów. Przecież oprócz smażenia tofu można gotować, dusić lub piec. Ponadto w sprzedaży dostępnych jest wiele rodzajów tofu z przyprawami. Jest też tofu wędzone. Osobiście jestem fanką tofu i nie wyobrażam sobie bez niego swojej diety. Poza tym tak bardzo je lubię, że smakuje mi nawet na surowo, co jest najchętniej spożywanym tofu, gdyż zachowuje wszystkie jego dobroczynne właściwości. Niestety tofu nie jest zbyt powszechne w Rosji i niewiele osób o nim wie. Ponadto istnieją pewne uprzedzenia do produktów sojowych, które są całkowicie daremne.

„Wyjąłem butelkę Old Crow, nalałem whisky do dużej szklanki i dodałem lodu. Następnie na dużym ogniu usmażył plastry tofu, wrzucił je na talerz, dodał startego imbiru – i zaczął pić whisky, podjadając imbirowe tofu. Moja Gość bez słowa zacisnęła szczęki. Zaproponowałem jej whisky, ale odmówiła. „Pozwól mi spróbować tofu” – poprosiła. Położyłem pozostałe kromki na jej talerzu i kontynuowałem picie bez przekąski. Haruki Murakami, Kraina czarów bez hamulców

Ekaterina Magranova: „Mam 27 lat, z czego od 4 lat jestem wegetarianką, a od 2 lat weganką. W związku z tym pozostawia ślad w mojej kuchni, w wyborze produktów i przepisów. Dla mnie zarówno smak potrawy, jak i czas jej przygotowania mają ogromne znaczenie. Nawet jeśli przepis jest niesamowity, a jego przygotowanie zajmuje 1,5 godziny, to nie jest to mój przepis. Jednym z moich marzeń jest znalezienie grubej książki z przepisami zatytułowanej „3000 wegańskich posiłków, które możesz przygotować w 15 minut”. Niestety, jeszcze takiego nie znalazłem. Może zrobię to na emeryturze, kiedy nabiorę wystarczającego doświadczenia kulinarnego, ale na razie nie mam czasu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #twaróg #sojowy #serek tofu #tofuPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja