Tkemali ze śliwki wiśniowej
Alsou Muftakhova 03 sierpnia 20154,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz Do przepisu Stopień trudności: przeciętny Kalorie: 1831,40 kcal/porcję Porcje: 1 Gotowanie: 3 godziny Używany: 29,14 g/18,27 g/405,70GotowanieKolacjaKolacjaPustySos/dressingWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmImpreza, bufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘśliwka wiśniowa – 5 kg (niezupełnie dojrzała)woda – 1 szklankakoperek – 1 duży pęczek (ok. 100 g)kolendra – 1 duży pęczek (ok. 100 g)czosnek – 3-4 główkichmiel-suneli – 2 łyżki. l.ombalo (pchła mięta) – 2 łyżki. l.mielona kolendra – 1,5 łyżki. l.mielona czerwona papryka – 2 łyżki. l. (może być pikantny, może być słodki lub może być częściowo pikantny, a częściowo słodki) Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Śliwkę wiśniową wkładamy do dużego (nie emaliowanego) garnka, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na średnim ogniu aż do całkowitego zmięknięcia, tak aby pestki łatwo wyszły, 40 minut – 1 godzina. Pozwól trochę ostygnąć.
Krok 2
Przetrzyj przez sito, aby usunąć nasiona. Umieścić w rondlu, najlepiej szerokim, i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje. Masa zagotuje się około 2 razy.
Krok 3
W międzyczasie obierz czosnek, opłucz zioła, grubo posiekaj i przepuść wszystko przez maszynę do mięsa. Dodaj suche przyprawy i mieszaj, aż masa będzie gładka.
Krok 4
Gdy masa zgęstnieje, dodać zioła z przyprawami, energicznie wymieszać, aby nie było grudek, doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć, przelać do słoików. Można polać cienką warstwą oliwy lub wódki i zamknąć. Sos ma długi termin przydatności do spożycia.
UWAGA DO GOSPODARKI
Możesz użyć różnych śliwek wiśniowych – zielonej, żółtej i czerwonej. Najważniejsze, że jest kwaśny.