Tian jesiennych warzyw z mlekiem kokosowym

Do przepisu

Tian to całkowicie lakoniczne, monastyczne nie tylko pochodzenie, ale także powściągliwość, genialne danie francuskie pochodzące z Prowansji. Danie swoją nazwę zawdzięcza płytkiemu glinianemu garnkowi o grubym dnie, w którym jest gotowane – to kluczowy element sukcesu całej imprezy. Tianas współgrają z jesienią, dlatego najlepiej sprawdzają się w nich jesienne warzywa . Tian można jeść na ciepło lub na zimno, w zależności od temperatury na zewnątrz i nastroju.

Złożoność: łatwo Kalorie: 303,76 kcal/porcję Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 20 minut Używany: 4,05 g/26,26 g/12,87MikserPiekarnikPieczenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie danieDanie główneWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmNa świątecznym stoleNowy RokSzybkoSKŁADNIKI NA 6 PORCJI2 długie bakłażany o średnicy około 8 cm2 cukinie o tej samej średnicy10 pomidorów o tej samej średnicy5 czerwonych cebul o tej samej średnicy1 główka czosnku1 gałązka rozmarynu400ml mleka kokosowego80 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniasól, świeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 190°C. Bakłażany, cukinię i pomidory pokroić w krążki o grubości 2 cm. Pomidorowe „tyłeczki” przełożyć do szklanki blendera zanurzeniowego.

Krok 2

Cebulę pokroić w krążki o grubości 1 cm (ostrożnie, aby się nie rozpadły).

Krok 3

Wszystkie przygotowane warzywa, na przemian bakłażan-pomidor-cebula-cukinia, układamy w okrągłym naczyniu do pieczenia – w rzędach lub spiralnie.

Krok 4

Czosnek rozgniatamy i obieramy, dodajemy do kawałków pomidorów w szklance blendera. Dodaj posiekane liście rozmarynu, 1 łyżeczka. sól i oliwa z oliwek. Ubić na gładką masę, równomiernie wylać na warzywa na patelni.

Krok 5

Umieścić blachę na środku piekarnika i piec przez 20 minut. Warzywa popieprzyć, zalać mlekiem kokosowym i wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut. – mleko powinno się wchłonąć, a warzywa zmięknąć. Podawać tian na gorąco lub na ciepło.

UWAGA DO GOSPODARKI

Pokroiłeś warzywa i złapałeś się za głowę – to wszystko nigdy nie zmieści się w jednej misce! Ale kółko za kółkiem, bakłażany i cukinia, cebula i pomidory, czosnek i zioła – wszystko się połączyło i poszło do piekarnika. Pozostaw je tam na półtorej godziny w niskiej temperaturze. Przez cały ten czas warzywa będą powoli gotować się we własnym soku i praktycznie zamienią się, jak mówią Francuzi, w konfitowaną – marmoladę warzywną (lub marmoladę owocową, jeśli przygotowujemy tian, na przykład z jabłek z imbirem).

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja