Do przepisu
Jeśli podoba Ci się delikatniejsza konsystencja terriny, możesz zmielić wieprzowinę i cielęcinę w maszynce do mięsa, aby uzyskać gęstsze warstwy mięsa.
Złożoność: trudny Kalorie: 411,05 kcal/porcja Porcje: 10 Gotowanie: 1 godzina 15 minut Dodać. czas: 28 godz Używany: 31,22 g/29,18 g/1,18PieczenieKuchnia francuskaKolacjaPrzekąskaZapiekankaPasztetyTerrina8 marcaUrodzinyNa świątecznym stoleWielkanocSKŁADNIKI NA 10 PORCJI500 g pulpy z polędwiczki wieprzowej500 g pulpy cielęcej200 g filetu z piersi kurczaka20 cienkich plastrów boczku1 szklanka oliwek1 jajko10 gałązek tymianku3 liście laurowe50 ml koniakusólświeżo zmielony czarny pieprz Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cielęcinę i wieprzowinę pokroić w drobną kostkę.
Krok 2
Obydwa mięsa włóż do dużej miski, dodaj jajko, koniak i liście tymianku. Dodać sól, pieprz i dobrze wymieszać. Pozostawić do marynowania na 2-4 godziny.
Krok 3
Filet z piersi kurczaka pokroić w kostkę o boku 1 cm, włożyć do miski i doprawić solą i pieprzem. Dodać oliwki i wymieszać.
Krok 4
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Naczynie do terriny o wymiarach 28 x 12 cm wyłóż plasterkami boczku, nakładając je na siebie, tak aby końce zwisały.
Krok 5
Połowę masy wieprzowo-cielęcej ułożyć na dnie patelni, lekko docisnąć i wygładzić powierzchnię. Następnie ułóż filet z kurczaka z oliwkami i ponownie warstwę wieprzowiny z cielęciną. Uderz kilka razy patelnią z terriną o blat, aby zredukować puste przestrzenie.
Krok 6
Zawiń wiszące końce boczku nad terriną i ułóż liście laurowe. Przykryj patelnię folią. Umieść patelnię z terriną w głębokiej blasze do pieczenia lub większej blaszce. Wlać gorącą wodę, aż osiągnie połowę wysokości patelni z terriną. Wstawić do piekarnika i piec 40 minut. Następnie zdejmij folię i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut.
Krok 7
Ostudzić terrinę. Przykryj folią spożywczą lub folią, połóż deskę i umieść ciężarek. Przechowywać w lodówce przez co najmniej 24 godziny.
Krok 8
Ostrożnie wyjmij terrinę z formy i pokrój ją w plasterki.