Teraz nie parzą kawy: 5 nowych sposobów na przygotowanie ulubionego napoju

Teraz nie parzą kawy: 5 nowych sposobów na przygotowanie ulubionego napoju

Teraz nie parzą kawy: 5 nowych sposobów na przygotowanie ulubionego napoju

Anna Kuklina 25 października 2021 r4,88 (8)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział8Komentarz

Parzenie kawy w dzbanku po turecku lub korzystanie z ekspresu to już przeszłość! Obecnie w użyciu alternatywne sposoby uzyskanie napojów kawowych, które nie wymagają nawet procesu parzenia.

Nowe sposoby parzenia kawyNowe sposoby parzenia kawyNowe sposoby parzenia kawyNowe sposoby parzenia kawy

Pakiety kroplowe

Przyzwyczailiśmy się do torebek z herbatą, ale okazuje się, że kawa też może być w torebkach! A można go zaparzyć w ten sam sposób: zalewając go wrzątkiem. Zaletą jest to, że w filiżance nie pozostanie osad (jeśli porównać np. z bańką – po prostu zaparzaniem kawy w filiżance). Należy jednak pamiętać, że niektóre saszetki są bardzo ciasno zapakowane z kawą, przez co napój jest słabszy. Kolejną wadą tej metody jest to, że torebki czasami nadają specyficzny smak. I oczywiście nie masz kontroli nad tym, jakie ziarna zostaną użyte do nadzienia.

Kroplówka z kawą
Kroplówka z kawą

Zimny ​​napar (zimny napar)

Kawę można parzyć nie tylko gorącą, ale także zimną wodą. To długi proces, więc bądź cierpliwy. Jeśli zdecydujesz się na samodzielne przygotowanie tej kawy, użyj ziaren średnio zmielonych o jednolitym stopniu. I przygotuj się na czekanie do 16 godzin. Zimny ​​napar można uzyskać poprzez namoczenie lub przefiltrowanie (będziesz do tego potrzebować specjalnego naczynia).

Zimny ​​napar
Zimny ​​napar

Chemex

Chemex został wynaleziony przez prawdziwego naukowca, niejakiego Petera Schlumboma. Złożył to urządzenie z kolby i lejka, które połączył drewnianym brzegiem owiniętym skórzaną wstążką. W górną część wkłada się specjalny filtr, wlewa się do niego kawę, a następnie cienkim strumieniem przez tę kawę przelewa się gorącą wodę (temperatura nie powinna być wyższa niż 94°C, nie ma potrzeby stosowania wrzącej wody). Proces ten zajmie nie więcej niż 4 minuty, a w efekcie otrzymasz bogaty napój, w którym wyraźnie ujawnią się wszystkie cechy wybranego przez Ciebie ziarna. Ważny niuans! Najpierw zwilż zmieloną kawę, odczekaj chwilę i dopiero wtedy wlej resztę wody.

Chemex
Chemex

Lejek (hario, przelew)

Technicznie jest to w przybliżeniu ta sama metoda, co poprzednia, tyle że przyszła do nas ze Wschodu, z Japonii. Wymaga specjalnego lejka (może być wykonany z ceramiki, szkła, a nawet plastiku, co ułatwia podróż). Wkłada się do niego filtr, a sam lejek umieszcza się nad pojemnikiem. I dalej to samo: do środka wsypać zmieloną kawę, przez którą następnie wlewa się wodę (również nie wrzącą, temperatura nie powinna przekraczać 96°C). Wodę należy wlewać powoli, nie bez powodu tę metodę nazywa się „ceremonią kawową”. Smak kawy uzyskanej za pomocą lejka będzie bardzo bogaty i wyraźny; jeśli wypijesz więcej kawy, będzie ona bardzo mocna.

Purover
Purover

Aeropress

Miejscem narodzin tego wynalazku jest Ameryka (jak widać, do sztuki parzenia kawy wniósł swój wkład cały świat). Urządzenie tzw aeropress Jest to cylinder, w który włożony jest tłok; wytwarza on ciśnienie niezbędne do przygotowania napoju. Kawę (już zmieloną) zalewa się gorącą wodą i podaje do filiżanki przez filtr za pomocą pompki. Ale musisz sam wytworzyć ciśnienie, naciskając tłok. Należy pamiętać, że w przypadku tej metody kawa musi być drobno zmielona, ​​a woda nie powinna być zbyt gorąca (temperatura nie wyższa niż 94°C). Użycie AeroPressu pozwala uzyskać wyjątkowo czysty napój. Urządzenie to jest niezwykle trudne do stłuczenia, dlatego śmiało można je zabrać ze sobą na piesze i wycieczki.

Aeropress
Aeropress
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kawa #kawa mielonaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Rita PirkoRita Pirko12 lutego 2020 r

Próbowałem wietnamskiej kawy w jednej z restauracji. Miał bardzo ciekawą prezentację i niezwykły aromat. Kawa ta przygotowywana jest z ciemno palonej kawy mielonej, następnie przepuszczana jest przez filtr do filiżanki skondensowanego mleka. Okazuje się, że jest bardzo słodki, ale jednocześnie bardzo smaczny!

00Odpowiedź

Irina (gość)

2 grudnia 2019 r

Dołączam do Aleksandra. Nie ma nic lepszego niż krótkie espresso (ristretto) przygotowane z wysokiej jakości ziaren Arabiki. Chemex to nie wynalazek, tylko piękny plagiat. Urządzenie na tej samej zasadzie zostało rozbudowane przez Wietnamczyków. Osobiście już od kilkudziesięciu lat chodzę okazjonalnie do wietnamskich kawiarni napić się ich kawy. Jeśli chodzi o AeroPress, to moja czeska teściowa miała go już w latach 70-tych. Uwielbiała warzyć w nim cykorię. Tak.

00Odpowiedź

Wład (gość)

20 listopada 2019 r

Kawa ziarnista w dzisiejszych czasach nie „klei się”, w ogóle nie orzeźwia! Jakiś napój kawowy o smaku kawy. Fałszywe lub nasączone chemicznie. Śmieci.

00Odpowiedźruttolianaruttoliana20 listopada 2019 r

Czy ty też należysz do osób, które nazywają ekspres do kawy ekspresem do kawy?)

00Odpowiedź

Aleksander (gość)

19 listopada 2019 r

Szczerze mówiąc, jestem doświadczonym miłośnikiem kawy. Nie oszczędzałem i kupiłem sobie doskonały ekspres do kawy firmy smeg. 1000% satysfakcji

00Odpowiedź

Maksim Alkin (gość)

18 listopada 2019 r

Zboczeńcy.

00Odpowiedźbukaszunyabukaszunya31 października 2019 r

Uwielbiam kawę AeroPress!

00Odpowiedź

Borys (gość)

16 października 2018 r

Lewatywę można też podać z KAWĄ, ale nie gorącą, ale ciepłą – 30 stopni Celsjusza

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja