Do przepisu
Majonez wasabi to nieoczekiwany, ale przyjemny dodatek do tataru z łososia. Majonez przygotowywany jest w technologii konwencjonalnej, ale z dodatkiem pasty wasabi.
Złożoność: łatwo Porcje: 4 Gotowanie: 20 minutMikserKuchnia francuskaKolacjaKolacjaPrzekąska8 marcaWalentynkiUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleWielkanocBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 4 PORCJI600 g filetu z łososia1 średnio chrupiący ogórek kiszony4 łyżki l. kapary8 jaj przepiórczych1 łyżka. l. marynowany imbirsól, świeżo zmielony czarny pieprzcienkie tosty z chleba żytniego do podaniaNa majonez wasabi:300 ml rafinowanego oleju roślinnego1 jajko1 łyżka. l. pasta wasabi1 łyżeczka Musztarda Dijon1 łyżka. l. biały ocet winny1 łyżeczka Sahara1 łyżeczka sól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
W przypadku majonezu wasabi wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajko rozbij do wąskiej szklanki blendera zanurzeniowego. Dodać wasabi, musztardę, ocet, sól, cukier i 100 ml oleju. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodaj kolejne 100 ml, ponownie ubij. Dolać ostatnie 100 ml i ubić na gęstą emulsję. Ten majonez będzie przechowywany w lodówce do 10 dni.
Krok 2
Jajka przepiórcze gotuj na miękko przez 3 minuty. Studzimy w lodowatej wodzie i obieramy. Osobno drobno posiekaj marynowany imbir i kapary. Lekko osolony ogórek obierz i pokrój w taką samą kostkę jak rybę.
Krok 3
Połóż filety na ręcznikach papierowych, skórą do dołu, aby zapobiec ich zsuwaniu się, i za pomocą pęsety usuń wszystkie kości międzyżebrowe. Za pomocą ostrego noża do filetowania pokrój rybę w warstwy o grubości 5–7 mm, następnie w paski o tej samej szerokości, a na koniec w kostkę. Rybę lekko doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany imbir i 2 łyżeczki. Majonez wasabi, wymieszaj.
Krok 4
Na talerzach ułożyć tatar, w pobliżu w małych miseczkach pięknie ułożyć kapary, lekko solone ogórki, jajka przekrojone na pół, tosty i majonez wasabi. Podawaj natychmiast.