Do przepisu
Aby wymyślić taki tatar, trzeba być… Iwanem lub Siergiejem Bieriezuckim. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby powtórzyć ten przepis w domu. Nawiasem mówiąc, jeśli nie masz w domu ciekłego azotu, sorbet szampański można przygotować na inne improwizowane sposoby. Najważniejszą cechą tego północnego tataru z krewetek z liczi i szampanem jest smak i połączenie składników.
Złożoność: trudny Porcje: 1 Dodać. czas: 2 godzinyPiekarnikWysuszenieKolacjaGranitaDeserPrzekąskaLodyWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleNowy RokBoże NarodzenieRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘKrewetki północne, obrane – 50 gświeże obrane liczi – 50 goliwa z oliwek – 10 gsól, pieprz do smakuszampan -20 gChipsy z krewetek północnych – 2 gDla chipsów:Krewetki północne, obrane – 50 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Przygotuj chipsy krewetkowe. Obrane krewetki włóż do zapakowanego słoika i zamroź. Przebij pakojet, aż będzie gładki. Rozsmarować cienką warstwą na macie silikonowej i wstawić do piekarnika na 2 godziny w temperaturze 60 stopni. Rozłóż chipsy.
Krok 2
Liczi obrać, drobno posiekać, doprawić solą, pieprzem i oliwą z oliwek.
Krok 3
Używając ciekłego azotu, przygotuj sorbet szampański.
Krok 4
Na talerzu ułóż tatar z krewetek, obok pokrojonego liczi. Na liczi ułóż sorbet szampański, a na krewetki chipsy krewetkowe.
PRZY OKAZJI
Przepis dostarczony przez Iwana i Siergieja Bieriezuckich, szefów kuchni restauracji Twins Wine Space.