Tartifleta
gastronomia 10 maja 2022 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu
Tartiflette to francuska zapiekanka ziemniaczana. W Alpach przyrządza się go z miękkiego sera Reblochon, który można zastąpić białymi serami pleśniowymi: Camembert lub Brie.
Złożoność: przeciętny Kalorie: 641,40 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 40 minut Używany: 28,50 g/48,94 g/18,67PieczenieKuchnia francuskaKolacjaKolacjaDrugie daniePiekarniaZapiekankaProdukt z ciastaDanie główneSKŁADNIKI NA 6 PORCJI400 g sera Camembert300 g boczku150 ml śmietanki 20% tłuszczu100 ml białego wytrawnego wina6 ziemniaków1 cebula2 łyżki l. olej roślinny0,25 łyżeczki gałka muszkatołowaświeżo zmielony czarny pieprzwarzywa do podaniasól Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą do połowy ugotowane. Odcedzić wodę, posypać mieloną gałką muszkatołową, potrząsnąć patelnią.
Krok 2
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Boczek – kostka, Camembert – plastry. Umieść boczek na zimnej patelni ustawionej na umiarkowanym ogniu i smaż, mieszając, aż tłuszcz się wytopi, a boczek lekko się zarumieni. Wlać olej roślinny na patelnię, dodać cebulę i smażyć na złoty kolor. Wlać wino i gotować kolejne 5-7 minut.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ułożyć warstwowo w naczyniu do zapiekania, doprawić solą i pieprzem: boczek i cebula, ziemniaki, ser camembert, ponownie boczek i cebula, ziemniaki i ser. Wlać śmietanę i wstawić do piekarnika na 20–25 minut.
Krok 4
Posyp tartiflette ziołami i podawaj na gorąco w naczyniu do zapiekania.
PRZY OKAZJI
W 100 g: białka 7,82 g (9,78% wartości dziennej) • tłuszcze 17,67 g (19,63%) • węglowodany 10,66 g (6,35%) • błonnik pokarmowy 0,96 g (3,20%) • kcal 233,44 (12,97%) • NNKT 4,95 g (24,75%) • sód 250,17 mg (17,25%) • cukier ogółem 1,14 g (2,28%)