Tarte Tatin ze śliwkami

Do przepisu

Duże fioletowe karmelizowane śliwki zapiekane w domowym cieście francuskim z pikantną polewą winną potrafią doprowadzić do szaleństwa już samym zapachem.

Złożoność: trudny Kalorie: 660,05 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 1 godzina 30 minut Dodać. czas: 2 godziny Używany: 4,26 g/42,45 g/58,84PieczenieKuchnia francuskaPiekarniaCiastoTartaWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmMenu dla dzieciWalentynkiUrodzinyNa świątecznym stoleRomantyczna kolacjaSKŁADNIKI NA 6 PORCJINa glazurę winną:1 laska wanilii200 ml czerwonego wina1/2 szklanki brązowego cukru1 łyżeczka cynamon1/4 łyżeczki mielone goździkiDo wypełnienia:1/2 szklanki brązowego cukru85 g masła65 ml czerwonego wina6–8 dużych, twardych czerwonych śliwekDo testu:220 g mąki1/4 łyżeczki sól220 g zimnego masła100 ml zimnej wody Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę i sól i wylej na powierzchnię roboczą. Zimne masło pokroić w kostkę i dodać do mąki. Za pomocą noża posiekaj masło z mąką, aż kawałki masła będą wielkości groszku. Przenieść mieszaninę z powrotem do miski, zrobić „studzienkę” na środku i wlać lodowatą wodę. Szybko zagnieść ciasto i zwinąć w kulę.

Krok 2

Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt. Złóż ciasto w kształt litery i umieść je pionowo przed sobą. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na trzy części. Powtórz obracanie, wałkowanie i składanie ciasta 6 razy.

Krok 3

Ciasto wyłożyć na pergamin i rozwałkować na okrąg o średnicy 28–30 cm. Przykryć drugim kawałkiem pergaminu i wstawić do lodówki na 2 godziny lub 30 minut. do zamrażarki.

Krok 4

Rozgrzej piekarnik do 220°C.

Krok 5

Aby przygotować nadzienie, postaw żeliwną patelnię o średnicy 28–30 cm na średnim ogniu. Dodaj cukier i poczekaj, aż się rozpuści, od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką lub silikonową szpatułką. Pozostaw cukier na ogniu, aż zmieni kolor na bursztynowy. Masło pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Gdy masło się rozpuści i wymiesza z cukrem, wlać wino i mieszając, gotować przez 30 sekund. Zdejmij patelnię z ognia.

Krok 6

Śliwki przekrój na 4 części, usuń pestkę i delikatnie odetnij ostry brzeg, tak aby plasterek był bardziej płaski. Śliwki ułożyć na żaroodpornej patelni w 2 warstwach.

Krok 7

Wyjmij ciasto z lodówki i połóż je na śliwkach, wsuwając brzeg ciasta pomiędzy śliwki i brzegi formy. Włóż blachę do piekarnika i piecz przez 25-30 minut, aż uzyskasz złoty kolor.

Krok 8

Aby przygotować lukier, przetnij laskę wanilii wzdłuż i wyskrob nasiona. W rondelku wymieszaj wino, cukier, wanilię, cynamon, goździki i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 5-7 minut, aż płyn zredukuje się o połowę. Lekko ostudzić.

Krok 9

Wyjmij ciasto z piekarnika. Delikatnie przesuwaj szpatułką po bokach patelni. Przykryj patelnię naczyniem i szybko obróć ciasto na drugą stronę. Uważaj, karmel jest bardzo gorący! Polewą polej ciasto i lekko ostudź. Podawać z lodami.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja