Do przepisu
Wiele osób uwielbia ciasta koszykowe. Lekko zmodyfikowaliśmy kształt ciastek, nadając im formę tartaletek. Nadzienie jest klasyczne – krem maślany budyniowy i świeże jagody. Aby dodać koloru kremowi, możesz użyć naturalnych barwników: kurkuma da żółty odcień, sok z buraków da jasnoróżowy odcień, a szpinak da zielony odcień.
Złożoność: łatwo Porcje: 10 Gotowanie: 3 godzinyPiekarnikMikserPieczenieDeserKrem olejowyTartaletkiWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmWalentynkiUrodzinyŚwięto dzieciNa świątecznym stoleNowy RokRomantyczna kolacjaBufetSKŁADNIKI NA 10 PORCJI290 g mąki230 g masła2 duże jajka250–300 g cukru kryształu0,5–1 łyżeczka sok z cytrynynasiona z połowy laski waniliiszczypta mielonego cynamonu2,5 g sodysólDo kremu:1 litr mleka4 duże żółtka140 g cukru70 g skrobi kukurydzianejpół laski waniliifarby spożywcze (3 dowolne kolory)Do dekoracji:świeże jagody i/lub kawałki owoców Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Na ciasto ubijaj miękkie masło i cukier mikserem na średnich obrotach, aż będzie puszyste, 3 minuty. Zmniejsz prędkość i dodawaj po jednym jajku, miksując po każdym jajku na gładką masę. Dodać ziarenka wanilii i sok z cytryny.
Krok 2
Do miski dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Ułożyć w małych foremkach do pieczenia, najlepiej na babeczki lub muffinki – około 3 łyżki. l. ciasto formowe. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10–12 minut, aż do całkowitego ugotowania. Połóż ramekiny na drucianej kratce. Natychmiast po tym umieść coś wystarczająco ciężkiego (np. stos z łodygą w dół) na środku każdego kawałka, aby docisnąć uformowany rdzeń. Pozostaw na 10–15 minut. Usuń wszystkie stosy i usuń powstałe „kubki” z foremek. Całkowicie ostudzić.
Krok 3
Aby przygotować krem, przekrój laskę wanilii na pół i tępą stroną noża wyskrob nasiona. W rondelku wymieszaj 750 ml mleka z nasionami wanilii, dodając pokrojoną laskę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Krok 4
W misce ubij pozostałe mleko, żółtka, cukier i skrobię mikserem na średnich obrotach. Podczas ubijania dodawaj podgrzane mleko waniliowe. Wlać mieszaninę do rondla i podgrzewać do wrzenia, mieszając. Mieszanka powinna zgęstnieć. Zdejmij z ognia i przecedź śmietanę przez drobne sito. Studzimy, 3–5 minut.
Krok 5
Krem podzielić na 3 części, do każdej dodać kroplę barwnika. Krem przelać do pucharków. Włożyć do lodówki na 20–30 minut. Udekoruj jagodami i drobno posiekanymi owocami i podawaj.