Tarta z kwaśną śmietaną i zieloną cebulką

Do przepisu

Tarta z zieloną cebulką to świetna przekąska na letnie wakacje. Do ciasta na tę tartę dodaliśmy Gruyère, ale wystarczy każdy twardy ser.

Złożoność: przeciętny Porcje: 1 Gotowanie: 1 godzinaMikserPiekarnikPieczenieKolacjaDrugie daniePiekarniaPrzekąskaCiastoTartaCiastoWegetarianizm: Ovo-laktoWegetarianizmUrodzinyKarnawałNa świątecznym stoleWielkanocBoże NarodzenieBufetSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ200 g mąki100 g masła50 g gruyère1 duży pęczek zielonej cebuli100 g gruyèreDo wypełnienia:200 g mrożonego zielonego groszku150 ml mleka3 duże jajka200 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu25 g masłaszczypta gałki muszkatołowejsól do smaku Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować ciasto, drobno zetrzyj Gruyère. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę i masło posiekać na kruszonkę. Dodaj ser, 2-3 łyżki. l. zimną wodę i zagnieść ciasto.

Krok 2

Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy formy (25–26 cm). Ciasto włożyć do formy do lodówki na 15 minut.

Krok 3

Do nadzienia roztapiamy masło, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy do miękkości. Dodać groszek, sól i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dolać mleko i zmiksować na puree.

Krok 4

Ciasto przykryj papierem do pieczenia i dodaj suchą fasolę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10 minut. z obciążeniem i kolejne 10 min. bez niego. Zmniejsz temperaturę do 160°C.

Krok 5

Jajka wymieszać ze śmietaną, połową sera, puree z groszku, solą i gałką muszkatołową. Rozłóż nadzienie na cieście, posyp pozostałym serem i piecz na złoty kolor, od 25 do 35 minut.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja