Tarta z kremem cytrynowym

Do przepisu

Cienkie, kruche ciasto, krem ​​cytrynowy o jasnym, wyrazistym smaku i delikatna chmurka bezy – ta tarta nie pozostawi nikogo obojętnym. Choć przygotowanie tej tarty jest dość czasochłonne, nie jest szczególnie trudne. Jeśli będziesz ściśle przestrzegać przepisu, nawet początkująca gospodyni domowa poradzi sobie z przygotowaniem tarty.

Złożoność: przeciętny Kalorie: 660,45 kcal/porcja Porcje: 6 Gotowanie: 2 godziny Używany: 14,13 g/35,54 g/74,42KolacjaPiekarniaDeserCiasto krucheCiastoTartaMenu dla dzieciNa świątecznym stoleNowy RokSKŁADNIKI NA 6 PORCJIDo kremu:170 g masła160 g cukru4 jajka2 cytrynyNa bezę:4 wiewiórki155 g cukru pudruDo testu:1 szklanka mąki1/2 szklanki mąki migdałowej2 jajka130 g zimnego masła80 g cukru pudruszczypta soli Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Aby przygotować krem ​​cytrynowy, zetrzyj skórkę z cytryn na drobnej tarce, a następnie wyciśnij sok. W misce wymieszaj jajka, cukier i sok z cytryny. Umieścić w łaźni wodnej i gotować, mieszając, aż mieszanina zgęstnieje. Wyjmij miskę z łaźni wodnej i lekko ostudź śmietankę (powinna mieć około 45°C).

Krok 2

Masło pokroić w drobną kostkę i dodać do śmietanki wraz ze skórką z cytryny. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie gładka i ostudzona, pokrywając powierzchnię folią.

Krok 3

Przygotuj ciasto. Do miski miksera wsyp całą mąkę, cukier puder i sól. Dodać zimne masło, pokrojone na małe kawałki. Mieszaj, aż utworzą się drobne okruchy.

Krok 4

Jajka wbij do miski i lekko ubij widelcem. Do ciasta dodać jajka i szybko pulsować, aż ciasto połączy się w kulę. Szybko zagniataj ciasto na stole. Zawiń w folię i odstaw na co najmniej 30 minut. w lodówce.

Krok 5

Ciasto wyłóż na lekko posypany papierem do pieczenia i rozwałkuj na grubość 3 mm. Ciasto przełożyć do formy do tarty o średnicy 22-24 cm, docisnąć ciasto do boków i rozwałkować wałkiem, aby usunąć nadmiar. Lekko nakłuj powierzchnię ciasta widelcem i włóż do lodówki na kolejne 30 minut.

Krok 6

Włóż tartę do piekarnika nagrzanego do 175°C i piecz przez 25 minut, aż uzyska złoty kolor.

Krok 7

Ubij białka mikserem, aż utworzą się miękkie szczyty. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj cukier puder, aż powstanie stabilna piana, która nie spadnie z trzepaczki.

Krok 8

Napełnij tartę kremem cytrynowym i połóż na nim bezę. Za pomocą sitka posypać bezę niewielką ilością cukru pudru i wstawić do piekarnika z nagrzanym grillem na 10-12 minut, aż beza będzie miała piękne jasnobrązowe plamy.

PRZY OKAZJI

Twaróg cytrynowy to klasyk. Ale czas nie stoi w miejscu. Korzystając z tego przepisu, możesz zrobić krem ​​​​z pomarańczy, czarnych porzeczek, wiśni lub truskawek.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Źródło: „Szkoła Gastronomiczna”nr 06 (301), 2018 #cytryna #pieczenie #deser #ciasto Kruche #tarta #krem cytrynowy #białka #bezaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej pomysłów i przepisów – w naszych sieciach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja