Tak robię sałatki z buraków! 10 ciekawych kombinacji, które na pewno Cię zainteresują
Vinaigrette, „śledź pod futrem”, buraki z czosnkiem i majonezem… I to wszystko? Tak, na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie ma już nic do wymyślenia. W rzeczywistości sałatek z burakami jest znacznie więcej i teraz możesz to zobaczyć.
O czym Ci powiemy:
• Co można przygotować z buraków
• Jakie są zalety buraków?
• Sałatka z buraków, suszonych śliwek i boćwiny
• Sałatka wegańska z pomelo i dressingiem selerowym
• Sałatka szczotkowana z kapusty, buraków i marchwi
• Burak z granatami i pistacjami po marokańsku
• Sałatka z pieczonych buraków i sałaty
• Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków
• Ciepła sałatka ze smażoną gruszką
• Sałatka z burakami i topionym serem
• Sałatka z owoców cytrusowych, buraków i awokado
• Sałatka z młodych buraków z malinami
Co można ugotować z buraków?
W naszej rodzinie to warzywo korzeniowe zawsze było kochane i aktywnie uprawiane w kraju. Barynya, Bordeaux, Egipska – Nazwy tych odmian pamiętam z dzieciństwa. Cóż, później pojawił się absolutnie luksusowy Cylinder – buraki o wydłużonym kształcie, niezwykle słodkie, które zresztą były doskonale przechowywane przez całą zimę. Przyrządzano go jednak, podobnie jak inne odmiany, w bardzo różnorodny sposób.
O barszczu i winegrecie nie warto nawet mówić. Z buraków robili pyszny kawior (na zimę lub tak), marynowali go z kapustą i marchewką, suszyli (robili dla nas, dzieci smaczne i zdrowe frytki), robili naleśniki i naleśniki, podawali kwas chlebowy, a nawet dodawali do ciasto!
I oczywiście robiliśmy wszelkiego rodzaju sałatki z burakami. To drugie zawsze bardzo mi się podobało i już jako dorosła osoba zaczęłam wymyślać nowe, własne wersje, a także studiować zagraniczne książki kucharskie i oglądać kursy mistrzowskie znanych szefów kuchni. Moja kolekcja przepisów na sałatki z buraków powiększyła się do kilkudziesięciu, więc mam czym się z Wami podzielić.
Jakie są zalety buraków?
Buraki zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i mają silne działanie przeciwzapalne.
Zanim jednak przejdę do przepisów, chcę podkreślić, że buraki to nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy produkt. Często uważa się go po prostu za dobry środek przeczyszczający, jednak tak naprawdę buraki zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy i mają silne działanie przeciwzapalne. Zapobiega to wzrostowi i rozwojowi komórek atypowych, normalizuje metabolizm tłuszczów w organizmie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto regularne spożywanie buraków pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego, a nawet minimalizuje ryzyko cukrzycy typu II.
Buraki są bogate w gruboziarnisty błonnik, który skutecznie oczyszcza jelita z toksyn i złogów oraz poprawia ich mikroflorę. Spożywanie tych warzyw korzeniowych na surowo, gotowanych lub pieczonych jest szczególnie zalecane dla osób chcących schudnąć, ponieważ zawartość kalorii w tym warzywie jest minimalna. Dodatkowo buraki potrafią zapewnić przyjemne uczucie sytości, eliminując chęć ponownego sięgania do lodówki „po coś smacznego”.
Sałatka z buraków, suszonych śliwek i boćwiny
Sałatka z buraków, suszonych śliwek i boćwiny
Sałatka z buraków, suszonych śliwek i boćwiny jest idealna na lato, kiedy organizm pragnie lekkich dań. Zwłaszcza jeśli sałatka zawiera świeże zioła.
2 godziny 30 minut
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
• buraki średniej wielkości – 2 szt.
• suszone śliwki – 100 g
• młody boćwina – 100 g
• orzeszki piniowe – 30 g
• oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
• ocet stołowy (9%) – 1 łyżka. l.
• musztarda – 1 łyżeczka.
• sok z cytryny – 1 łyżeczka.
• ocet balsamiczny – 1 łyżeczka.
• sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Przygotuj buraki na sałatkę. Umyj go i włóż do rondla. Zalać gorącą wodą i doprowadzić do wrzenia. Dolać octu, aby zachować kolor buraków i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Buraki ostudzić i obrać. W razie potrzeby buraki można zawinąć w folię i piec w piekarniku (1 godzina w temperaturze 200°C).
2. Śliwki dokładnie opłucz i przełóż do miski. Zalać wrzącą wodą i odstawić na 10 minut, grubo posiekać. Lekko zrumienić orzechy na suchej patelni i ostudzić.
3. Przygotuj sos sałatkowy. Do miski wlać oliwę z oliwek. Dodać musztardę, sok z cytryny, ocet balsamiczny. Ubić widelcem. Sól i pieprz do smaku. Zamieszać.
4. W dużej misce połącz buraki, orzeszki piniowe, suszone śliwki i boćwinę. Polać przygotowanym wcześniej dressingiem i wymieszać. Przełożyć do salaterki i natychmiast podawać.
Przy okazji
Jeśli wcześniej ugotujesz lub upieczesz buraki (można to zrobić nawet dzień przed podaniem), przygotowanie tej pysznej sałatki witaminowej zajmie nie więcej niż 10 minut
Uwaga dla gospodyni
Boćwinę w sałatce można zastąpić liśćmi młodych buraków, a nawet rukolą. Ten ostatni doda smakowi potrawy przyjemnych orzechowych nut, które doskonale współgrają z pozostałymi składnikami.
Sałatka wegańska z pomelo i dressingiem selerowym
Sałatka wegańska z pomelo i dressingiem selerowym
Sałatka ta przypadnie do gustu nie tylko weganom i wegetarianom, ale także tym, którzy poszczą lub po prostu przestrzegają zasad zdrowej diety. Pikantny dressing z selera, musztardy i miodu nadaje potrawie pikantny, orzeźwiający smak.
1 godzina 20 minut
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
• buraki średniej wielkości – 3 szt.
• pomarańcze – 2 szt.
• miotła – 1 szt.
• orzeszki piniowe – 2 łyżki. l.
• mieszanka sałat – 200 g
Na pikantny dressing:
• łodygi selera – 2 szt.
• Musztarda Dijon – 2 łyżeczki.
• miód – 2 łyżeczki.
• ocet balsamiczny – 1 łyżeczka.
• oliwa z oliwek – 5 łyżek.
• skórka z 1/2 pomarańczy
• sok z 1/2 pomarańczy
• sól
1. Buraki ugotuj do miękkości i obierz je rękami pod bieżącą wodą (jeśli buraki są całkowicie ugotowane, skórka łatwo schodzi). Buraki pokroić w plasterki.
2. Odetnij skórkę z pomarańczy i pomelo i wytnij kawałki miąższu bez folii. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni.
3. Przygotuj opatrunek. Łodygi selera zmiel w blenderze i wyciśnij sok przez gazę. Zachowaj to, co zostało.
4. W małym słoiczku połącz sok z selera i pozostałe składniki dressingu. Zamknij szczelnie pokrywkę i dobrze wstrząśnij.
5. Do miski włóż liście sałaty, buraki i kawałki cytrusów. Pokruszyć wyciśnięty puree z selera na misce sałatkowej. Posyp sałatkę orzeszkami pinii, polej dressingiem i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Orzeszki piniowe można zastąpić orzechami włoskimi. I nie zapomnij podsmażyć ich na suchej patelni.
Sałatka szczotkowana z kapusty, buraków, marchwi
Sałatka szczotkowana z kapusty, buraków, marchwi
Ta sałatka to prawdziwy prezent dla każdego, kto chce schudnąć. Szczotka sałatowa nie tylko „oczyszcza” jelita i odżywia mikroflorę, ale także dostarcza dużej dawki witamin.
15 minut
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
• buraki duże – 1 szt.
• marchewki – 1 szt.
• kapusta biała – 400 g
• oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
• sok z cytryny – 1 łyżka. l.
• mielona czerwona papryka
1. Posiekaj lub zetrzyj kapustę, buraki (surowe) i marchewkę na średniej tarce.
2. Włóż kapustę do miski, dodaj sól i rozgnieć rękami. Dodaj marchewkę i buraki.
3. Popieprzyć składniki, doprawić oliwą, sokiem z cytryny i wymieszać.
Przy okazji
Do tej sałatki nie trzeba dodawać soli: sok z cytryny doskonale harmonizuje ze smakiem potrawy.
Uwaga dla gospodyni
Jeśli chcesz, aby sałatka była bardziej pikantna, dodaj posiekaną papryczkę chili, z nasionami lub bez.
Buraczki z granatami i pistacjami po marokańsku
Buraczki z granatami i pistacjami po marokańsku
Sałatkę tę można podawać nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek. W tym drugim przypadku wiedz, że buraki marokańskie szczególnie dobrze komponują się z pieczonym mięsem lub drobiem. Sprawdzony!
1 godzina 15 minut
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
• buraki drobne – 1,3 kg
• 1/2 pestek granatu
• obrane pistacje – 100 g
• otarta skórka z 1 pomarańczy
• oliwa z oliwek – 2 łyżki. l.
• ocet balsamiczny – 1 łyżka. l.
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
Do glazury:
• ocet balsamiczny – 125 ml
• miód – 1 łyżka. l.
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Buraki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 1 cm. W misce mieszamy buraki, oliwę, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Buraki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika. Piec do miękkości, mieszając buraki co 15 minut, około 45 minut.
2. Do rondla wlać ocet balsamiczny, dodać miód i postawić na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować, aż zostaną około 3 łyżki. l. płyny, około 20 minut.
3. Gdy buraki będą gotowe, polej je polewą, przełóż na talerz i posyp pestkami granatu oraz posiekanymi pistacjami. Udekorować skórką pomarańczową. Sałatkę podawaj gorącą lub całkowicie wystudzoną.
Przy okazji
Zamiast miodu do posmarowania można użyć cukru zwykłego lub trzcinowego (preferowana jest druga opcja).
Uwaga dla gospodyni
Aby buraki nabrały szczególnego aromatu przed pieczeniem, posyp je mieloną kolendrą, kminkiem lub (bardzo delikatnie!) mieloną gałką muszkatołową.
Sałatka z pieczonych buraków i sałaty
Sałatka z pieczonych buraków i sałaty
Wydaje się, że to nic specjalnego: po prostu pieczone buraki, po prostu jajka na twardo, koper i sałata. Ale gdy te składniki znajdziemy na jednym talerzu w towarzystwie dressingu miodowo-musztardowego, efekt jest naprawdę pyszny!
1 godzina 20 minut
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
• buraki – 500 g
• koperek – 3 gałązki
• jajka na twardo – 3 szt.
• skórka i sok z 1 cytryny
• miód – 2 łyżki. l.
• Musztarda Dijon – 1 łyżka. l.
• oliwa z oliwek – 3 łyżki. l.
• sałata – 150 g
• prażone orzechy laskowe – 30–40 g
• sól
1. Buraki dokładnie umyj, zawiń każde warzywo korzeniowe w folię i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 200°C. Studzimy, obieramy, kroimy w paski. Drobno posiekaj koperek. Obierz jajka i przekrój je na pół.
2. Do dressingu wymieszaj skórkę i sok z cytryny, miód, musztardę i oliwę z oliwek. Dodaj sól do smaku.
3. Wymieszaj buraki, sałatę, posiekane orzechy laskowe i koperek. Powstałą mieszaninę dopraw przygotowanym wcześniej sosem. Podzielić między talerze. Na wierzchu ułóż połówki jajek.
Przy okazji
Sałatkę najlepiej podawać na stole z kromkami dobrego czarnego chleba, wcześniej wysuszonymi w tosterze. Okaże się jeszcze smaczniejsze i bardziej satysfakcjonujące.
Uwaga dla gospodyni
Zamiast piec buraki na sałatkę, można je ugotować, ale w pierwszym przypadku smak warzyw korzeniowych będzie bardziej intensywny.
Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków
Sałatka ze szczawiu, kapusty pekińskiej i buraków
Do tej sałatki nie trzeba niczego gotować ani smażyć. Dzięki temu spędzisz na tym daniu dosłownie 10 minut. Za „chiński” smak odpowiadają mielony imbir i posiekany czosnek. Okazuje się pikantny, jasny, smaczny!
30 minut
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
• czosnek – 2 ząbki
• szczaw – 60 g
• buraki – 2 szt.
• Kapusta pekińska – 400 g
• imbir mielony – 5 g
• ocet ryżowy – 5 ml
• oliwa z oliwek – 50 ml
• sok z limonki – 15 ml
• sos sojowy – 15 ml
• sól do smaku
1. Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania sałatki. Kapusta ostrożnie…