Tajskie krewetki
Ireny Roberts 26 listopada 2016 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz Do przepisu Stopień trudności: łatwo Porcje: 1PustyPrzekąskaDrinkDanie główneSałatkaSos, dressingZupaDekoracja naczyńSKŁADNIKI NA 1 PORCJĘananas 1/2 szt.cebula 1 szt.pieprz 1 szt.ryż 250 grpomarańczowy 1 szt.olej roślinny 50 gmleko kokosowe 200 g Tabela wag i miar PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Cebulę posiekaj i podsmaż na oleju roślinnym. Paprykę pokroić i dodać na patelnię, następnie obrać bezgłowe krewetki. Usuń miąższ z połowy ananasa.
Krok 2
Ananasa pokroić na równe kawałki. Dodaj ananasa na patelnię. Ugotuj ryż w gorącej wodzie. Gdy ryż będzie gotowy, dodaj do niego skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i mleko kokosowe.
Krok 3
Gdy ryż będzie gotowy, przełóż go na obranego ananasa. Połóż krewetki w sosie ananasowym na ryżu. Udekoruj plasterkami feijoa. Posypać nasionami cebuli i pieprzem.
UWAGA DO GOSPODARKI
Zamiast mleka kokosowego można użyć śmietanki, zamiast nasion cebuli można też użyć sezamu.
PRZYDATNE RADY
Gotuj szybko na dużym ogniu, aby zapewnić soczyste składniki i zdrowe odżywianie.