Tajski chutney morelowy – egzotyczny smak wschodu!

Chutney morelowy po tajsku

  Chutney morelowy po tajsku Do przepisu

Podawaj chutney morelowy do tłustego drobiu i mięs, a także do serów.

Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 45 minutGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg twardych, aromatycznych moreli 2 łodygi trawy cytrynowej 4 cm świeży korzeń imbiru 3 limonki 350 g brązowego cukru 100 ml octu ryżowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekranNaciśnij, aby ekran był włączony podczas gotowania. Ekran powróci do normalnego stanu po opuszczeniu strony lub wyłączeniu tej funkcji

Krok 1

Morele przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki. Odetnij górę i podstawę trawy cytrynowej, pozostawiając około 8 cm dolnej części łodygi. Weź szeroki, ciężki tasak i mocno uderz nim w płaską łodygę, aż się spłaszczy (można to zrobić wałkiem do ciasta).

Krok 2

Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z limonek w paski i pokrój je w paski. Wyciśnij sok z limonek.

Krok 3

W rondelku wymieszaj cukier, ocet i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać trawę cytrynową, skórkę i imbir.

Krok 4

Po 7–8 minutach. dodaj morele. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Na samym końcu dodać sok z limonki i zdjąć z ognia. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja