Chutney morelowy po tajsku
Do przepisu
Podawaj chutney morelowy do tłustego drobiu i mięs, a także do serów.
Złożoność: łatwo Porcje: 2 Gotowanie: 45 minutGotowanieDeserPustyWegetarianizm: ŚciśleWegetarianizmSKŁADNIKI NA 2 PORCJE1 kg twardych, aromatycznych moreli 2 łodygi trawy cytrynowej 4 cm świeży korzeń imbiru 3 limonki 350 g brązowego cukru 100 ml octu ryżowego Tabela miar i wag PRZEPIS GOTOWANIANigdy nie blaknący ekran
Krok 1
Morele przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki. Odetnij górę i podstawę trawy cytrynowej, pozostawiając około 8 cm dolnej części łodygi. Weź szeroki, ciężki tasak i mocno uderz nim w płaską łodygę, aż się spłaszczy (można to zrobić wałkiem do ciasta).
Krok 2
Imbir obierz i pokrój w cienkie paski. Za pomocą obieraczki do warzyw usuń skórkę z limonek w paski i pokrój je w paski. Wyciśnij sok z limonek.
Krok 3
W rondelku wymieszaj cukier, ocet i 100 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, dodać trawę cytrynową, skórkę i imbir.
Krok 4
Po 7–8 minutach. dodaj morele. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez 20 minut. Na samym końcu dodać sok z limonki i zdjąć z ognia. Ułożyć w wysterylizowanych słoikach i zakręcić.