Tajniki prawidłowego suszenia krakersów i pomysły na ich kreatywne wykorzystanie

Jak prawidłowo suszyć krakersy i gdzie je dodać?

Jak prawidłowo suszyć krakersy i gdzie je dodać?

Pomimo niezbyt optymistycznych skojarzeń z suszeniem krakersów, zajęcie to zawsze było w Rosji szanowane. Fiodor Dostojewski uwielbiał popijać czarną kawę z moskiewskimi krakersami i migdałami. A w czasach sowieckich temat krakersów rozkwitł wspaniale: pojawiły się deserowe wszystkie paski, a także przaśne, dobre do zup i sałatek.

Dlaczego należy suszyć krakersy i jak najlepiej je wykorzystać?

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Domowe krakersy z chleba żytniego
  • Do jakich potraw można wkładać krakersy żytnie?
  • Jak wykorzystać bułkę tartą pszenną
  • Jak wykorzystać grzanki z ciasta maślanego

W ZSRR było mnóstwo krakersów! Śmietanka, kawa, drogowe, kołchoza, herbata, cukier, wanilia, moskiewska, pionierska, rosyjska, wiosenna, owocowa, a nawet lekarska. Wszystkie te odmiany wymienione są m.in. w „Zbiorze przepisów na wyroby piekarnicze” z 1947 roku.

Krakersy suszono i suszono z resztek pieczywa: można je pysznie chrupać przed telewizorem lub czytając pasjonującą książkę. Z krakersów (nawet żytnich) można zrobić pyszny deser lub specjalnie upiec słodki bochenek, a następnie pokroić go w krakersy. Nawiasem mówiąc, tę metodę „podwójnego pieczenia” stosuje się przy przygotowywaniu włoskich ciastek i przy produkcji wszystkich naszych przemysłowych słodkich krakersów również tę metodę stosuje się.

Ale najpierw sprawy. Zacznijmy od najprostszego. W przypadku „przypadkowych” krakersów należy zachować resztki chleba.

Domowe krakersy z chleba żytniego

Na przykład nadal masz chleb żytni. Mówię o takim chlebie żytnim, który jest prawdziwy i szkoda go wyrzucać, nawet jeśli ma już suchą skórkę.

Najprościej jest pokroić w kostkę lub słupki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 150 °C – jeśli chcesz po prostu poskubać krakersy z piwem. Wyciśnij czosnek przez prasę, dodaj do niego olej roślinny. Za pomocą pędzla posmaruj krakersy olejem czosnkowym i posyp grubą solą. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę. Uważaj, żeby nie spalić za dużo. Te krakersy są zwykle zjadane szybko.

Grzanki żytnie czosnkowe
Grzanki żytnie czosnkowe

Ale co, jeśli potrzebujesz krakersów żytnich do innych celów, na przykład do kwasu chlebowego? W takim przypadku powinny być pozbawione jakichkolwiek dodatków smakowych – „czyste”. Rozgrzej piekarnik trochę mocniej – do 180190 °Caby krakersy się zarumieniły. Kwas go uwielbia, będzie smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Grzanki żytnie na kwas chlebowy można zbierać przez całą zimę aż do lata, ale lepiej przechowywać je w papierowej torbie w suchym, wentylowanym miejscu.

Z krakersów z czarnego żyta można nawet zrobić desery. Kucharze restauracji oferują na przykład lody o smaku chleba Borodino.

Suszenie krakersów jest zadaniem niezbędnym
Suszenie krakersów jest zadaniem niezbędnym

Do jakich potraw można wkładać krakersy żytnie?

Grzanki żytnie są doskonałym dodatkiem do jajecznicy czy omletów. A jeśli pokruszysz jeszcze trochę szynki lub kiełbasy, posypujesz tartym serem i ziołami, otrzymasz kompletne, sycące danie.

Dzieci uwielbiają maczać suszone bloki żytnie w jajkach gotowanych w torebce.

Za pomocą podpieczonej bułki tartej możesz zmienić kolor bulionu – z jasnego na lekko brązowy: będzie wyglądał jak bulion. I podawaj z quenelles przygotowanymi według dowolnego przepisu.

Z mielonych krakersów żytnich można zrobić budyń, zalewając mielone krakersy gorącym mlekiem. Do ostudzonej masy dodajemy ubite jajka i gotujemy na parze. Podawane z sosem sabayon lub żurawinowym. Nawiasem mówiąc, mąż Lwa Nikołajewicza Tołstoja, Zofia Andreevna, rozpieszczał go tym budyniem. I zaleciła dodanie mielonej czekolady.

Jak wykorzystać bułkę tartą pszenną

Pierwszym i właściwym pomysłem jest przygotowanie bułki tartej. Co więcej, nie zawsze można dziś kupić dobrą bułkę tartą.

Co zrobić, jeśli chcesz je zrobić samodzielnie? Istnieją dwie opcje. Pierwszym z nich jest przyrumienienie kostek chleba w piekarniku w temperaturze 150160 °C. Nie można od razu gotować krakersów w wysokich temperaturach – szybko się rumienią, ale w środku pozostają gumowate. Z takiej bułki tartej nie zrobi się bułki tartej, nie zmielisz ich. Dlatego lepiej jest w niskiej temperaturze i dłużej. Suszone krakersy należy schłodzić i zmielić w blenderze lub zmielić przez maszynę do mięsa. Panierkę lepiej przygotować bezpośrednio przed użyciem, a krakersy przechowywać w papierowej torbie, w suchym miejscu.

Ale druga opcja bardziej mi się podoba. Chleb pokroić w kostkę i zmiksować w blenderze. Lub zetrzyj na grubej tarce. Okazuje się, że jest to puszysty okruszek. Przysmaż te okruszki w nagrzanym piekarniku. Panierka będzie puszysta, chrupiąca i piękna. Prawie jak drogie panko. Do tej panierki lepiej jest użyć czerstwego bochenka. Jeśli bochenek jest świeży, trudniej będzie go zetrzeć. W takim przypadku zamroź go w zamrażarce, a następnie zetrzyj.

Podczas przygotowywania zapiekanek naczynia do pieczenia zwykle posypuje się bułką tartą. I żeby wierzch zapiekanek był złocistobrązowy i chrupiący, też go posypuje się: albo samą bułką tartą, albo bułką tartą zmieszaną z serem.

Bardzo często krakersy z chleba pszennego suszy się i dodaje do zupy lub sałatki. Aby grzanki z białego chleba nie rozmokły i pozostały chrupiące w każdym naczyniu, kostki chleba należy przed suszeniem skropić oliwą z oliwek. A dla jaśniejszego smaku posyp je suszonymi aromatycznymi ziołami lub serem.

Często dodaję grzanki do zup puree dla dzieci: dzieci je po prostu uwielbiają!

Z krakersów pszennych można zrobić kluski i dodać je do bulionu z kurczaka. Musisz ubić złotobrązowe krakersy, aż staną się mąką, dodać bulion, jajka i zioła. W razie potrzeby drobno posiekaną smażoną cebulę.

Mielone krakersy pszenne są doskonałym wypełniaczem (jako spoiwo) do farszu drobiowego.

Oczywiście nie można cieszyć się sałatką bez chrupiących grzanek. Cezar»są jego integralną częścią.

Bardzo smaczna sałatka przygotowywana jest z kapusty pekińskiej, wędzonego kurczaka, kukurydzy, ananasów i grzanek. Ta sałatka jest polana kwaśną śmietaną.

Nawet zwykła letnia sałatka z sezonowych warzyw będzie ciekawsza, jeśli dodasz do niej grzanki z czosnkiem lub serem.

Krakersy są częstym składnikiem zup i sałatek.
Krakersy są częstym składnikiem zup i sałatek.

Jak wykorzystać grzanki z ciasta maślanego

Podstawą słodkich wypieków są grzanki z ciasta maślanego. Ta sama znana Charlotte to deser z suszonych kawałków chleba maczanych w roztopionym maśle. Wykładają dno i boki formy (stroną olejową na zewnątrz). Jabłka są wstępnie karmelizowane i umieszczane na środku. Charlotte piecze się w nagrzanym piekarniku.

Nawiasem mówiąc, znane ciasteczka „damskich palców” – savoiardi – to nic innego jak krakersy z ciasta biszkoptowego. A to mówi nam, że pyszne krakersy można zrobić nie tylko z chleba pszennego. Można suszyć ciastka i wyroby z ciasta miodowego. A z resztek ciast wielkanocnych warto zrobić pyszny, aromatyczny budyń.

Dla miłośników klasyki – pachnących, kruchych krakersów jak z piekarni – trzeba upiec gęste ciasto drożdżowe, pokroić w plasterki i ponownie włożyć do piekarnika. A potem zanurz czubek krakersa w herbacie lub kawie – jest bardzo smaczny!

Końcówki krakersów można zanurzyć w herbacie lub kawie – bardzo smaczne!
Końcówki krakersów można zanurzyć w herbacie lub kawie – bardzo smaczne!

Ogólnie krakersy nie są tak banalne, jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #krakersy #krakersyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja