Tajemnice suszonych pomidorów: Sekrety przygotowania i kreatywne pomysły na ich wykorzystanie

Suszone pomidory: jak je ugotować i co z nimi później zrobić

Suszone pomidory: jak je ugotować i co z nimi później zrobić

Suszenie pomidorów na słońcu wynaleziono oczywiście tam, gdzie jest dużo pomidorów i dużo słońca – czyli nad Morzem Śródziemnym. Z biegiem czasu, z prostych zimowych zapasów, suszone pomidory stały się naturalnym przysmakiem, choć obecnie w 60% przypadków gotuje się je nie na słońcu, ale w zwykłym piekarniku.

Suszone pomidory – jak je przyrządzić i co z nimi później zrobić

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Które pomidory nadają się do suszenia?
  • Jak przygotować pomidory do suszenia
  • Jak ulepszyć przyszłe suszone pomidory
  • Jak suszyć pomidory w piekarniku
  • Jak suszyć pomidory na słońcu
  • Wskazówki dotyczące przygotowania suszonych pomidorów

Które pomidory nadają się do suszenia?

Najważniejszą rzeczą przy suszeniu pomidorów jest jakość miąższu. Powinno być gęste, mięsiste i powinno być w nim jak najmniej wody. Oznacza to, że idealną odmianą pomidorów do suszenia na słońcu jest śliwka, czyli „kremowa”, czyli roma, a najlepszą odmianą jest San Marzano. Do najtańszych w sezonie należą zwykłe pomidory śliwkowe krajowych odmian „chio-chio-san” czy „buyan”.

Inną opcją – znacznie droższą, ale nie mniej skuteczną – są tak zwane pomidory „Baku”. Ponieważ są okrągłe, a nie podłużne, należy je po prostu inaczej przyciąć. Wielu naszych znajomych, jak na przykład wspaniała Miriam Ben-Sander, autorka książki „Gastronoma” o domowej kuchni żydowskiej, używa pomidorków koktajlowych, ale muszą być gęste i mięsiste.

Jak przygotować pomidory do suszenia

Przygotowanie pomidorów nie jest trudne, ale wymaga czasu. Aby nie stracić go zbyt aktywnie, lepiej przeprowadzić proces szeregowo.

Seria 1: Przygotuj powierzchnię roboczą, przykrywając ją kilkoma warstwami ręczników papierowych; łyżeczka z ostrą krawędzią lub łyżeczka-nóż i miska na „odpady”.

Seria 2: Wszystkie pomidory śliwkowe przekrój wzdłuż na pół (okrągłe na 4 części).

Seria 3: uzbrojeni w łyżkę, z każdego plasterka usuń nasiona wraz z płynem i przełóż do miski. Połóż pomidory przekrojoną stroną do góry na ręcznikach.

Odcinek 4: Dobrze dopraw wnętrze każdej połówki pomidora i odwróć przekrojoną stroną do dołu na ręczniki papierowe. Pozostawić do odcieknięcia nadmiaru płynu na 20–30 minut.

Seria 5: Blachy wyłóż papierem do pieczenia i lekko natłuść oliwą z oliwek.

Jeśli oprócz Ciebie w domu żyje jeszcze ktoś, możesz przydzielać różnych pracowników do poszczególnych odcinków. Zamienia nudny proces w przyjemny czas dla rodziny.

Pomidory przygotowane do suszenia
Pomidory przygotowane do suszenia

Jak ulepszyć przyszłe suszone pomidory

Suszone pomidory same w sobie są bardzo smaczną rzeczą, jednak potrzeba im jeszcze jednego produktu, aby nadać im szlachetności. To oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia. Spryskaj nim wnętrze pomidorów (wcześniej każdą połówkę wyjętą z ręcznika papierowego można dodatkowo osuszyć nowym ręcznikiem papierowym, ale jest to całkowicie opcjonalne). Do każdej połówki możesz dodać trochę aromatu (patrz Porady i wskazówki). Zawsze dodaję cienki plasterek czosnku.

Jak suszyć pomidory w piekarniku

Włącz piekarnik, ustawiając temperaturę na 60–90 °C: możesz zastosować tryb konwekcji lub po prostu od dołu do góry. Włóż blachę do pieczenia z pomidorami do środka, zamknij drzwiczki i zapomnij o nich na około 3 godziny. Im niższą ustawisz temperaturę, tym dłużej pomidory będą naturalnie suszone, ale tym dłużej będzie przechowywany wynik.

Ponieważ i tak nie wytrzyma w moim domu dłużej niż tydzień, ustawiłem go na 95°C. Po 3-4 godzinach sprawdź jak sobie radzą. Czy nie wysycha zbyt szybko? Następnie musisz obniżyć temperaturę. Czy to jest nawet? Następnie należy obrócić blachę do pieczenia o 180 ° C. Susz pomidory w ten sposób przez 4 do 12 godzin, w zależności od jakości pomidorów, temperatury piekarnika i osobistych preferencji.

Nie mogę udzielić żadnej dokładnej porady dotyczącej gotowości. Zobacz, jak wyglądają plasterki pomidora i spróbuj. Jednak nie ma sensu ich suszyć, dopóki nie staną się jak papier – będą oczywiście długo przechowywane, ale wtedy trzeba będzie je namoczyć przed użyciem.

Suszone pomidory
Suszone pomidory

Jak suszyć pomidory na słońcu

W obecności Prawdziwego Słońca (czyli od rana do wieczora, przy minimalnej wilgotności i temperaturze powietrza nie niższej niż 30°C) wykonaj te same przygotowania, ułóż pomidory na stojakach lub tacach wyłożonych ręcznikami papierowymi, przykryj gazę, jeśli są tam muchy os, i wyłóż ją na zewnątrz. Musisz go obrócić co najmniej raz na 4 godziny. Gdy tylko słońce zacznie zachodzić, przynieś je do domu i rano zgaś. I odwróć to jeszcze raz. Gotowość określa się w ten sam sposób – wzrokiem i smakiem.

Jak przechowywać suszone pomidory

Suszone pomidory można przechowywać w lodówce w torebce Ziploc przez 2-10 tygodni, w zależności od stopnia wysuszenia, lub umieścić w słoiku.

Najsmaczniejsze suszone pomidory to te zalane oliwą z oliwek. Albo pyszny słonecznik. Ale można to oczywiście również udoskonalić, jeśli nie przeszkadzają ci wcześniejsze wysiłki. Z dodatkiem ziół, czosnku, a może nawet oliwek, skórki, chili i innych przyjemnych smaków.

Jest jedno „ale”: ponieważ w pomidorach nadal pozostaje płyn – a połączenie wody i oleju podczas długotrwałego przechowywania może prowadzić do najpoważniejszych problemów – są dwa wyjścia. Po pierwsze, nie przechowuj go zbyt długo w lodówce (tydzień, maksymalnie dwa) i zjedz. Po drugie: używaj wyłącznie dokładnie wysuszonych produktów, włóż je do wysterylizowanego słoika, pasteryzuj w łaźni wodnej przez 30-40 minut – i na wszelki wypadek przechowuj jeszcze w lodówce.

Od dawna znani są dobrzy pomocnicy w walce z drobnoustrojami, można je dodać – sól i ocet. Sól morska, czerwone wino lub ocet balsamiczny, zarówno biały, jak i czarny.

Nawiasem mówiąc, kiedy pomidory w oliwie z oliwek stoją w lodówce, olej gęstnieje – i jest absolutnie pyszny do smarowania czarnego chleba. A jeśli ubijesz w blenderze całą zawartość słoiczka, wraz z oliwą i wszystkimi dodatkami, otrzymasz wspaniałe pomidorowe pesto.

Suszone pomidory w oliwie z oliwek
Suszone pomidory w oliwie z oliwek

Wskazówki dotyczące przygotowania suszonych pomidorów

Kiedy pomidory „siedzą” w piekarniku, uwalnia się z nich dużo płynu. Dużo płynu. I istnieje duże prawdopodobieństwo, że większość, koncentrując się na drzwiach od wewnątrz, spłynie do szczeliny, tworząc na podłodze kałużę niesamowitej wielkości.

  • Umieść kilka warstw ręczników papierowych lub zwykłej szmatki podłogowej pod drzwiczkami piekarnika.

Jeśli pomidory nie są zbyt smaczne:

  • Posyp je wewnątrz przed suszeniem, ale po posoleniu odrobiną brązowego cukru. To niesamowicie poprawia smak.

Aby nadać suszonym pomidorom szczególnego smaku, można do nich dodać podczas suszenia lub bezpośrednio do słoika:

  • rozmaryn + czosnek
  • tymianek + mięta + liść laurowy
  • ostra papryczka chili (należy ją wysuszyć razem z pomidorami, obrać z nasion i błon i pokroić na kilka części) + miód
  • imbir + czosnek + szalotka
  • trawa cytrynowa + liście limonki kaffir
  • sos rybny + suszone krewetki (bardzo fajne, ale nie dla każdego)

Bruschetta z suszonymi pomidorami
Bruschetta z suszonymi pomidorami

Co zrobić z suszonymi pomidorami, zamiast po prostu je zjeść? Przeczytaj tutaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #przetwory #suszone pomidory #Marianna OrlinkovaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja