Jak gotuję lobio z czerwonej fasoli według domowego przepisu dziedzicznej Gruzinki
Dzielę się z Wami moim popisowym daniem – lobio. Szybkie, proste, smaczne i całkowicie bezpieczne. Pkhali, chinkali, tkemali, ajapsandali – wszystkie nazwy gruzińskich potraw brzmią jak wyznanie miłości, ale lobio to szczególne szczęście. Zakochałam się w nim po tym, jak byłam na prawdziwym gruzińskim weselu. Łapcie sprawdzony przepis i moją historię na jego temat!
O czym porozmawiamy w artykule:Co to jest lobioJak przydatny jest lobio i dlaczego się go spożywa? Jak gotować lobio w stylu imereckim
Co to jest lobio
Kuchnia gruzińska jest zbliżona klimatem do kuchni włoskiej, chociaż moim zdaniem jest zarówno bardziej złożona, jak i wyrafinowana. Jednym z moich ulubionych dań jest lobio. W tłumaczeniu z gruzińskiego lobio to fasola. Przygotowuje się go zarówno z zielonej, jak i suszonej fasoli, podaje się na gorąco, ale wyśmienicie na zimno.
To danie jest iście królewskie, bo według legendy przygotowywano je po raz pierwszy specjalnie dla królowej Tamary. Jej żołnierze byli głodni, podobnie jak sama królowa. Przechodzili przez wieś z jednego domu, którego właściciel, na szczęście, właśnie został okradziony. Złodzieje zabrali wszystko oprócz fasoli i garści przypraw. To wystarczyło, aby syn właścicielki przygotował pyszne danie, które przeszło do historii.
Jakie są zalety lobio i dlaczego warto je jeść?
Zarówno mięsożercy, jak i zagorzali wegetarianie zakochują się w lobio od pierwszej łyżki. A wszystko dlatego, że oprócz jasnego smaku i aksamitnej konsystencji zawiera ogromną ilość korzyści. Jedna porcja 100 g zawiera niemal całe dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Ale fasola jest także rekordzistką pod względem zawartości białek roślinnych. A także potas, magnez i cynk. Zatem każdy cierpiący na anemię powinien spożywać lobio.
Jak gotuję lobio w stylu imeretyńskim
Ten przepis na lobio pochodzi od dziedzicznej Gruzinki Nateli Rezoevny. Gotuje tak, że można zemdleć ze szczęścia. Ale to nie jest przerażające, ponieważ Natela Rezoevna jest także wspaniałym lekarzem.
Aby przygotować, potrzebujesz:
- fasola czerwona suszona – 1 kg
- cebula średniej wielkości – 1 szt.
- korzeń selera średniego – 1 szt.
- korzeń pietruszki – 1 szt.
- orzechy włoskie – 1 szklanka
- ząbki czosnku – 3 szt.
- mielona kolendra – do smaku
- utskho-suneli, khmeli-suneli, czerwona papryka – do smaku
- sos kvatsarahi lub tkemali – 1 łyżka. l.
- krążki cebuli i chleb pita do dekoracji
1. Namocz suchą czerwoną fasolę przez 6 godzin w zimnej wodzie. Następnie odlać wodę, przepłukać, ponownie zalać zimną wodą i gotować 3 godziny na średnim ogniu.
2. Po 1,5 godzinie dodać całą średniej wielkości cebulę, korzeń selera i pietruszkę.
3. W czasie gotowania fasoli przygotuj dressing: szklankę orzechów włoskich zmiel przez maszynkę do mięsa z ząbkami czosnku. Dodaj mieloną kolendrę, utskho-suneli, chmiel-suneli i mieloną czerwoną paprykę (wszystko od 1/2 do 1 łyżeczki, do smaku). Do tej mieszanki orzechowo-czosnkowej wlać część płynu z patelni z fasolą, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę. Dodaj 1 łyżkę. l. sos berberysowy kvatsarahi lub tkemali.
4. 5 minut przed ugotowaniem fasoli wymieszaj sos, dodaj sól i dodaj całe gałązki kolendry, pietruszki i selera dla smaku. Przykryć pokrywką i dusić przez 5 minut. Danie jest gotowe.
5. Podawać na gorąco w glinianych garnkach, dekorując krążkiem cebuli i ziarenkami orzecha włoskiego. Jedz, maczając gruziński chleb lawaszowy lub kukurydziany mchadi w lobio.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #fasola #lobioPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych