Co to jest ciasto bento i jak je przygotować
Ciasta Bento dosłownie wkroczyły do cukierniczego świata kilka lat temu. W pewnym stopniu jest to reakcja na pandemię, kiedy nagle spotkania firm, a nawet rodzin stały się niemożliwe. Ale głównym powodem ich rosnącej popularności — portale społecznościowe, w których cukiernicy publikują zdjęcia tych miniaturowych, eleganckich, różnorodnych ciast. Tak, są bardzo fotogeniczne i przyciągają uwagę każdego.
O czym porozmawiamy w artykule:Czym jest „bento” A zatem czym jest ciasto bento Co spakować ciasto bento Jak upiec warstwy ciasta na ciasto bento Ile warstw ciasta jest w torcie bento Jaki krem nadaje się do ciasta bento Jak udekorować ciasta bento
Co to jest „bento”
Słowo „bento” ma japońskie pochodzenie i można je przetłumaczyć jako „wygodny”. Tak w Japonii od średniowiecza nazywano jedzenie, które zabierano ze sobą w wygodnych pudełkach, zwane także bento. A dziś kultura bento kwitnie nie tylko w Japonii i pobliskim Tajwanie, Korei i Chinach, ale na całym świecie. Nazywają te pudełka po prostu „pudełkami na lunch”. Tak, ten sam pojemnik z jedzeniem, który wkładamy do plecaka szkolnego lub zabieramy ze sobą do biura, — również opcja bento.
A co jeśli włożysz ciasto do swojego pudełka na drugie śniadanie? Nie kawałek wycięty z dużego tortu, ale specjalnie upieczony i udekorowany cały tort, który zmieści się w pojemniku i zachwyci jedną osobę? Tak właśnie postąpili cukiernicy z Korei Południowej i wkrótce ich wspaniały pomysł podchwycił cały świat.
Ciasta bento, wypiekane specjalnie dla jednej osoby, zostały wymyślone przez cukierników z Korei Południowej, a ich pomysł szybko podchwycił cały świat.
Czym więc jest ciasto bento?
Ciasto Bento — to nie jest treść, forma czy wystrój. Ciasto Bento — to jest rozmiar. Czyli dowolne ciasto, które mieści się w bento boxie lub lunch boxie tak, aby można było je przykryć i zabrać ze sobą, — To jest ciasto bento. Jest większe niż brownie czy porcja ciasta, ale znacznie mniejsze niż standardowe ciasto.
Jednak główną zaletą ciasta bento nie jest jego wielkość, ale fakt, że można je przygotować indywidualnie, dokładnie tak, jak chce osoba, dla której jest przeznaczone. Czyż nie jest miło podarować elegancko udekorowany tort nie tylko na urodziny, ale także na mniej uroczystą okazję? Na przykład jako przypomnienie pierwszej randki. Albo na rocznicę ślubu, żebyście mogli zjeść tylko we dwoje. Zrób tematyczny napis i wyślij go w prezencie wnukowi ucznia, który pomyślnie zdał trudny egzamin. W zasadzie ciasto bento. — wspaniały, bardzo osobisty prezent, który najlepiej opisuje wyrażenie „trzeba tego”.
Ciasto Bento można podarować jako prezent na każdą okazję. Na przykład na rocznicę ślubu, żebyście mogli zjeść tylko we dwoje
W co zapakować ciasto bento
Pakiet — integralna część ciasta bento. Właściwie w zależności od opakowania określa się średnicę ciasta, jego wysokość i sposób, w jaki zostanie zjedzony. Tak, tak, najpierw pudełko z pokrywką — potem wszystko inne.
Najczęściej ciasto bento pakowane jest w papierowe pudełko na burgera. Jest estetyczny i przyjazny dla środowiska. Średnica okrągłego ciasta bento w tym przypadku wynosi 10–12 cm, ale można upiec również kwadratowe ciasto, biorąc pod uwagę wewnętrzny rozmiar pudełka. To jest ważne! Większość pojemników ma różną wielkość na dole i na górze i będzie bardzo rozczarowujące, jeśli ciasto bento nie zmieści się w przewidzianej do tego przestrzeni.
Zwykłe pudełka na lunch ze styropianu może nie są tak urocze, ale dobrze trzymają temperaturę, co jest ważne, ponieważ krem do ciasta — Prawie zawsze produkt łatwo psujący się. Pojemniki wykonane z tworzywa sztucznego lub folii, zawsze z pokrywką — również rozwiązanie, proste i działające.
Pudełka śniadaniowe wykonane ze styropianu nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale dobrze trzymają temperaturę, a to ważne: krem do ciast jest produktem łatwo psującym się
Zwykle ciasto bento umieszcza się w pojemniku nie na tekturowym podłożu jak zwykłe ciasto, ale na arkuszu papieru do pieczenia. Jest przycięty na taki wymiar, że można unieść ciasto za wystające krawędzie i przenieść je najpierw do pudełka, a potem na talerz.
Istnieje jednak inny rodzaj ciasta bento, w którym ciasto jest montowane bezpośrednio w formie, podobnie jak drobiazg lub tiramisu. Wtedy dekoruje się tylko powierzchnię ciasta, ponieważ boki stykają się ze ściankami pojemnika i są niewidoczne. To ciasto bento nie jest przenoszone z pojemnika, ale wyjadane bezpośrednio z niego łyżką. Najlepsze samolubne ciasto!
Jeśli ciasto bento składa się bezpośrednio w formie, dekoruje się tylko jego powierzchnię, ale nie boki.
Ciasta bento często spożywa się poza domem, dlatego warto pamiętać o zabraniu ze sobą jednorazowej łyżki lub widelca. Przymocuj go do wewnętrznej strony wieczka za pomocą zwykłej lub dekoracyjnej taśmy. Do tortu urodzinowego bento warto dołączyć świeczkę. Papierowa serwetka też nie zaszkodzi. Ogólnie rzecz biorąc, wyobraź sobie, że dostałeś ciasto bento i zastanów się, co musiałoby się stać, aby stało się ono przyjemnością, a nie problemem.
Ciasta bento często spożywa się poza domem, dlatego dobrze byłoby przymocować jednorazową łyżkę lub widelec, zabezpieczając je od wewnętrznej strony wieczka zwykłą lub ozdobną taśmą
Jak upiec warstwy ciasta bento
Skoro ustaliliśmy, że bento będzie nazywać każde ciasto odpowiedniej wielkości podawane w pudełku, nic nie stoi na przeszkodzie, aby piec takie same warstwy ciasta, jak w przypadku każdego dużego ciasta. Może to być Twój ulubiony biszkopt, ciasto czekoladowe lub marchewkowe, ciasto kefirowe lub ciasto kruche lub siekane. Czy sernik może stać się ciastem bento? Z pewnością! A co powiesz na ciasto miodowe lub Napoleona? Dlaczego nie?! Nawet ukochane petit Fours lub makaroniki o dużej średnicy stają się ciastem bento.
Ale tu pojawia się dylemat: czy od razu upiec ciasta o wymaganej średnicy, czy upiec jedno duże ciasto i wycinać z niego koła lub kwadraty? Odpowiedź jest prosta: jeśli masz do dyspozycji wystarczającą ilość krążków lub foremek o wymaganej średnicy, piecz je od razu. Przykładowo na jedno ciasto składające się z 3 warstw potrzebne będą 3 identyczne foremki o średnicy 10–12 cm. Wtedy nie będzie resztek ciasta i nie będzie problemu, co z nimi zrobić.
Jeśli masz krążki ciasta lub foremki o wymaganej średnicy, piecz bezpośrednio w nich. Lub upiecz warstwę biszkoptu i wytnij z niego tyle kółek, ile potrzeba na ciasto bento
Jeśli nie ma foremek, pieczesz bento raz w roku i nie planujesz zamienić tego w zarabiające pieniądze hobby, piecz warstwę biszkoptu i wycinaj z niego tyle kółek, ile potrzeba na ciasto bento. Resztki oczywiście zostaną, ale wyjdą z nich ciasto tater tot, cake pops lub kiełbaska czekoladowa. Chyba, że je oczywiście zjesz. Pamiętaj tylko, aby najpierw zachować trochę okruszków do wykończenia boków ciasta bento, jeśli taki masz plan.
Doświadczeni cukiernicy podpowiadali nam, że z resztek ciasta możemy wycinać półkola i składać z nich ciasto. Krem i nadzienie mocno je połączą.
Nawiasem mówiąc, biszkopty szczelnie owinięte w folię spożywczą doskonale przechowują się w zamrażarce do 6 miesięcy. Wielowarstwowe ciasta, takie jak Napoleon, ciasto miodowe czy esterházy, można łatwo przekształcić w kwadratowe ciasto bento. Ciasta Napoleona przed pieczeniem wygodnie kroi się w kwadraty o wymaganej wielkości i miód lub białko — zaraz po. Z jednej warstwy ciasta 30×40 cm otrzymujemy od razu 6 warstw na kwadratowe ciasto bento — To trochę arytmetyki! Tradycyjnie boki ciasta napoleońskiego i miodowego posypujemy bułką tartą, esterhazy — płatki migdałów, dzięki czemu nie musisz się martwić o wyrównanie boków.
Ile warstw jest w cieście bento?
Odpowiedź na pytanie „ile warstw jest w cieście bento?” zależy od dwóch okoliczności: wyboru ciasta, z którego wypiekane są ciasta oraz wysokości pudełka na ciasto bento.
Pojemnik z bento w środku należy zamknąć tak, aby nie było najmniejszych wątpliwości co do bezpieczeństwa dekorowanej powierzchni. Ciasto Bento — chodzi o nienaganną estetykę. Z reguły wysokość złożonego bento wraz z dekoracjami nie przekracza 5 cm. Jeśli mówimy o cieście bento z ciasta biszkoptowego lub tortowego przełożonym kremem i nadzieniem owocowym, optymalnie jest użyć 2 cm. -3 warstwy ciasta. Cienkie ciastka bento mogą składać się z 6-8 warstw, w zależności od ich grubości i ilości kremu.
Jaki krem nadaje się do ciasta bento?
Do przygotowania ciasta bento zaleca się stosowanie gęstych, stabilnych kremów. Wybierz na przykład krem maślany o odpowiednim smaku i składzie lub krem na bazie serka śmietankowego. Ganasze czekoladowe też są dobre, ale budyń nadaje się tylko do bento-napoleona lub bento-ciasta złożonego jako drobnostka.
Do ciasta bento zaleca się stosowanie gęstych, stabilnych kremów
Cukiernicy zalecają wyrównywanie powierzchni ciasta bento kremem serkowym z dodatkiem masła: jest stabilny, dobrze trzyma swój kształt i pozwala stworzyć idealnie gładką powierzchnię, na której z łatwością można nałożyć dekor.
Jak ozdobić ciasta bento
Choć już nie raz zwracaliśmy uwagę na to ciasto bento — Chodzi tu przede wszystkim o wielkość i opakowanie; południowokoreańskie pochodzenie narzuca także pewną estetykę dekoracji.
Zazwyczaj ciasta bento dekorowane są kremowymi wzorami i tematycznymi napisami okolicznościowymi. Wysokie i obszerne obrazy są niemożliwe – pudełko się nie zamknie
Najczęściej ciasta bento zdobią kremowe dekoracje: obszerne marszczenia, malowane kwiaty, liście i inne obrazy, tematyczne napisy z życzeniami. Wolumetryczne, wysokie dekoracje są po prostu niemożliwe — Pudełko nie zamyka się. Ciasta bento z przesłaniem są zwykle robione o średnicy 12 cm, aby zapewnić więcej miejsca. Na powierzchnię wyłożoną kremem nanosi się napis za pomocą wykałaczki i kremu kornetowego z wąsko ściętą końcówką.
Pudełko prezentuje się bardzo efektownie, w którym oprócz ciasta bento znajduje się kilka babeczek udekorowanych w tym samym stylu lub kolorystyce.
Pudełko prezentuje się efektownie, w którym oprócz ciasta bento znajdują się babeczki udekorowane w tej samej stylistyce lub kolorystyce
Ciasto Bento — świetny sposób, aby zwrócić na siebie uwagę, zażartować, przekazać sekretną wiadomość lub po prostu uszczęśliwić osobę.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych