Tajemnice idealnego lula kebabu: Jak zapobiec rozpadaniu się podczas smażenia – proste triki i rady!

Dlaczego lula kebab się rozpada? Co zrobić, żeby lula była idealna i nie rozpadała się podczas smażenia: proste triki

Dlaczego lula kebab się rozpada? Co zrobić, żeby lula była idealna i nie rozpadała się podczas smażenia: proste triki

Kebab w krajach wschodnich to ogólna nazwa mięsa gotowanego na ogniu. Ale porozmawiamy o długich kiełbasach wykonanych z posiekanego lub walcowanego mięsa mielonego. Kebab lula możesz przygotować samodzielnie do smażenia lub kupić go jako półprodukt w sklepie. Ale jak zapobiec spadaniu go z szaszłyka? To jest główne pytanie. I jeszcze inne: jak osiągnąć „ten sam smak”, odpowiednią konsystencję i wygląd, którego nie wstydzisz się pokazywać znajomym?

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Mięso z kebaba
  • Co należy zrobić, aby kebaby nie rozpadały się podczas smażenia

Mięso z kebaba

Najważniejszą zasadą kebaba jest świeże, wysokiej jakości mięso. Może się wydawać, że mięso „kotletowe” wystarczy, bo nadal będzie wymieszane i niezauważalne. Ale upieramy się: kluczem do sukcesu Twojego dania jest dobrej jakości mięso. Następna wskazówka: nie dodawaj wszystkich przypraw do mięsa mielonego. Przemyśl ostateczny smak kebaba, nie przyćmij naturalnego mięsa, a jedynie je uwydatnij. Różne kraje mają swoje własne cechy kulinarne: niektórzy dodają dużo czosnku, inni zawsze dodają gruby ogon, a jeszcze inni dodają cynamon. Pole do eksperymentowania jest szerokie, ale trzeba wiedzieć, kiedy przestać.

Tradycyjny kebab wytwarzany jest z wołowiny, jagnięciny lub mieszanki obu. Cenionym są także kebaby z ryb, drobiu, a nawet słynna ormiańska lula z szyjek rakowych. Zawartość tłuszczu powinna wynosić od 10 do 30%. Kebab nie jest najbardziej dietetycznym daniem.

Mięso siekane uważane jest za smaczniejsze niż mięso walcowane. Z estetycznego punktu widzenia tak, ale z praktycznego punktu widzenia istnieje niuans. Ponieważ wiążącą podstawą mięsa mielonego jest samo mięso, należy je posiekać tak drobno, jak to możliwe. Maszynka do mielenia mięsa poradzi sobie z tym zadaniem lepiej. Jest rozwiązanie: przygotuj mięso mielone 50:50. Połowę posiekaj, aby uzyskać wyraźniejszą konsystencję, a drugą część przepuść przez maszynę do mięsa, aby nadać jej lepkość.

Dla urody możesz dodać przyprawy, smażoną cebulę, zioła i orzeszki piniowe.

Co należy zrobić, aby kebaby nie rozpadały się podczas smażenia

Mięso mielone należy bardzo dobrze zagnieść, a następnie ubić, aby umożliwić utworzenie się białkowych „nici”, które spajają nasze mięso mielone w jedną całość, zamieniając je w ten sam kebab. Ubijanie usuwa również nadmiar pęcherzyków powietrza, dzięki czemu mięso mielone jest gęstsze i bardziej jednolite. A tak przy okazji, sól naprawdę pomaga w rozkładaniu białka, więc dodaj sól przed ubijaniem.

Mięso mielone wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. A potem musisz pracować szybko i dokładnie, aby podczas formowania kebabów mięso mielone nie miało czasu się rozgrzać. Aby to zrobić, zwilż ręce zimną wodą.

Metalowy szpikulec równomiernie podgrzewa mięso (w przeciwieństwie do drewnianego szpikulca)
Metalowy szpikulec równomiernie podgrzewa mięso (w przeciwieństwie do drewnianego szpikulca)

Formując kebab na szpikulcu, uważaj, aby mięso dobrze przylegało na końcach. Dzięki temu kebab nie będzie miał możliwości poruszania się tam i z powrotem i nie rozpadnie się.

I pamiętajcie, że metalowy szaszłyk jest lepszy od drewnianego, bo równomiernie podgrzewa mięso, także od środka. Ponadto znacznie wygodniej jest usiąść kebab na szerokim szpikulcu niż na cienkim drewnianym szpikulcu. Jeśli nie masz wyboru, użyj kilku szaszłyków do każdego kebaba, łącząc je ściśle ze sobą.

Po ułożeniu szaszłyków z szaszłykami na grillu zrób coś jeszcze przez kilka minut. Najważniejsze, aby nie zaczynać obracać szaszłyków z wyprzedzeniem. Pozwól mięsu ostygnąć, usmaż i ugotuj na parze, a dopiero potem ostrożnie je przewróć na drugą stronę, upewniając się, że kebab nad ogniem zgęstnieje i nie rozpadnie się.

Co zrobić, jeśli przestrzegane są wszystkie zasady smażenia, ale mięso mielone nadal nie siedzi na szpikulcu? — Z mięsa mielonego uformuj płaskie kotlety i smaż na grillu lub patelni. W końcu forma jest niczym, smak jest wszystkim!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Lula-kebabPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja